Újabb kisbusszal bővült a VVSI flottája


A tegnapi napon (2020.01.28.) érkezett meg a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi bázisára az a vadonatúj Volkswagen gyártmányú kisbusz, amelyet támogatási programja keretében a Magyar Evezős Szövetség biztosított a VVSI számára. Tavalyi évben a MESZ kedvezően bírálta el a VVSI szakmai támogatási kérelmét, és a sportiskolánál végzett magas színvonalú munka elismeréseként egy Volkswagen mikrobuszt biztosít számunka korlátlan ideig ingyenes használatra.

A jármű működtetési és fenntartási költségei ebben az esetben is a VVSI-t terhelik. Sportiskolánk kisbuszos flottája ezzel az idén is tovább növekszik, így már minden szakosztályunknak van saját kisbusza, amivel a versenyekre és az edzésekre járás kényelmesebb, biztonságosabb és egyszerűbb lesz. Az eredményes versenysport elképzelhetetlen az utánpótlás hatékony nevelése nélkül. A legtöbb egyesülettől eltérően, felnőtt versenyzői bázis nélkül, azonban több száz igazolt gyermek, serdülő és ifjúsági korosztályú versenyzőt nevelünk, ami szintén sokat számíthat kérelmeink pozitív elbírálása esetén. A gyerekek magas létszáma egyúttal komoly kötelezettséget és szervezői munkát ró sportiskolánk vezetésére és edzőire, hiszen a tó egész környezetéből, vízparti és jóval távolabbi településekről kell megoldani tanítványaink biztonságos szállítását.

A versenyidőszakban egy hétvégén nem ritkán három-négy szakági megmérettetésre utaztatunk bérelt autóbuszokkal. Tavaly bővült ki a flottánk 3 kisbuszra a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából, további hatalmas segítséget jelent számunkra a Magyar Evezős Szövetség által biztosított újabb, kilenc személyes jármű.

Fotón: Pető Tibor a Magyar Evezős Szövetség elnöke és Deák Csaba a VVSI ügyvezetője (Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.)
 

A végén csattant az ostor Szolnokon is

(Őszi Hosszútávú és Héraklész Keretfeltöltő Evezős Verseny – 2019.10.19. Szolnok)

Akárcsak a Tenkes kapitányában, a szolnoki Holt-Tiszán is a végén csattant az ostor: a verseny legutolsó, 32. futamában – több ezüstöt és bronzot követően – megszületett a VVSI evezős csapatának aranyérme. Nem is akármilyen módon! A Rabi Hanna-Fenyvesi Zsuzsanna-Kapócs Júlia-Smolkó Zsuzsanna alkotta serdülő négypár evezős egységünk a hatezer méteres távot utcahosszal, 22 másodperces előnnyel nyerte, miközben a dobogó második fokáért öldöklő csatát vívó házigazdák és az FTC hajója mindössze másfél másodpercnyi különbséggel siklott be a célba!

Kérdésemre és nem kis meglepetésemre, az Illés László-Vida Erik edzőpáros második tagja az október harmadik szombatján rendezett Őszi Hosszútávú és Héraklész Keretfeltöltő Evezős Verseny legfőbb eredményeként mégsem ezt az imponáló győzelmet emelte ki.

„Számomra talán az a legfontosabb, hogy az evezős szövetségnek ezen az országos válogató versenyén is 30 fős csapattal tudtunk rajthoz állni, amit utánpótlás kategóriában csak a nagy egyesületek képesek felmutatni – adta meg a magyarázatot Vida Erik evezős edző. – A folyamatos építkezést és az eredményes versenyzést nem lehet megvalósítani kellő merítési lehetőség nélkül. Ez alatt nemcsak a gyerekek számára, hanem a korcsoportos megoszlására is gondolok, ami a VVSI evezős szakágában, örömmel mondhatom, adva van. A kicsiknél, például, csak hajszál híján, az egyik kislányunk megbetegedése miatt nem sikerült három négypár evezős hajót is kiállítanunk! Ami a kimagaslóbb eredményeinket illeti, ezeket is igyekszünk a helyükön kezelni. Való igaz, hogy ez a szövetség keretfeltöltő válogató versenye volt, de azok sorában is a legelső, a keményebbek majd a jövő szezon kezdetén jönnek. Most főként az egyéni számok domináltak, a csapathajóknál kisebb volt a mezőny. Ettől függetlenül az érmeket és helyezéseket itt sem osztogatták ingyen! Már csak ezért is nagyon értékes, főként pedig ígéretes a serdülő lányok négypár evezős győzelme. Jövőre magasabb osztályba, az ifjúsági kategóriába lépnek, ahol minden esélyük megvan a további bizonyításra. Ugyancsak biztató a Scheiber Ádám-Veress Bálint-Grozev Erik-Wagner Áron férfi serdülő négyesünk 2. helyezése 6000 méteren. Nekik még van egy évük ebben a korosztályban, folytatjuk a csapatépítést és ők is szép reményekre jogosítanak. Akárcsak a férfi ifjúsági könnyűsúlyú Fülöp Péter-Farkas Nikolasz párosunk a maga bronzérmével. Igaz, hogy nem indultak erős mezőnyben, de ez volt csupán a második közös versenyük, és a sikerélmény is fontos motiváló tényező. A kicsiknél ez még igazán kiemelkedő eredménnyel is társult, hiszen a Duics Márk-Vajda Donát-Szendrei Eszter-Nagy Zsófia vegyes négypárunk Vörös Viktor kormányossal ezüstérmet nyert a népes és erős mezőnyben. Ők valamennyien a tanuló korcsoport idősebbjei közé tartoznak. Összeszokott, jó csapatot alkotnak és már most szép eredményeket produkálnak. Ugyanebben a 4000 méteres futamban indult a kicsinyeinknek egy másik vegyes négypár evezős csapata is, amelyben azonban a korcsoportok is vegyesek. Így a Takács Dominik-Carrol Jasmin Angelica-Varga Virág-Matucza Máté négyesünknek Szigeti Kiss Barna kormányossal be kellett érnie a 10. helyezéssel, de nem lettek sereghajtók, és a jövőben még egészen biztosan hallunk majd felőlük.”

Bizonyára nem csak azért volt Vida Erik evezős edző beszámolójának kulcsszava a jövő, mert már az idényzáró versenyek egyikéről beszélgettünk. Hosszú és sűrű szezon áll a VVSI evezős edzői és versenyzői mögött, szép eredményekkel és hasznos tapasztalatokkal. Az utolsó, immár ötödik őszi vízi tornájukon indulnak még október végén, aztán részt vesznek a novemberi evezős triatlonon, s bizonyára újabb sikerélményekkel vághatnak majd neki a monotonabb téli és tavaszi felkészülésnek. Hogy azután minél jobban megalapozott reményekkel szállhassanak hajóba a jövő évi versenyeken. Hiszen ha valóban azt akarják, hogy a végén, a célban csattanjon az ostor, akkor a dolognak az elejét is meg kell csinálni!

Világraszóló sikerek a Velencei-tavon

(Evezős Masters Világbajnokság – Sukoró, 2019. szeptember 11-15.)

Minden idők második legnagyobb Evezős Masters Világbajnokságát rendezte Sukorón szeptember 11-15. között a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) a magyar tagszövetségével és a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft-vel karöltve. Utóbbi azonban az evezős sportvilág egyik legrangosabb eseményének nemcsak helyszínt és versenypályát biztosított társrendezőként, hanem a VVSI színeiben masters evezős versenyzőit is indította. Amikor pedig a világraszóló sikereket többes számban említjük, nem csupán a Velencei-tavi masters evezősök három világbajnoki aranyérmére, hanem a nagy eseményre újjáépített világszínvonalú sukorói versenypályára és az ötnapos rendezvény zökkenőmentes, minden elismerést kivívó lebonyolítására is gondolunk.

A dicsérő szavak pedig a közel négyezer versenyzőn és tízezernyi látogatón túl olyan sokat látott, kritikus szakemberektől is elhangzottak, mint Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezős Szövetség elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, vagy Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. A Magyar Evezős Szövetség közleménye szerint a világbajnokságon hazánkat több mint 300 veterán evezős képviselte, akik ötven fölötti aranyérmet szereztek. Tegyük hozzá, hogy ezen a versenyen kizárólag ilyen medáliákat osztanak, az elsők mögött csak a helyezéseket jegyzik. Azt is tudni kell, hogy a masters kategóriába a 27 év fölötti versenyzőket sorolják, akik 13 korcsoportban mérkőznek meg. Ezen a versenyen egy 93 esztendős masters evezős indult. A magas részvétel miatt Sukorón három percenként indították a futamokat, amelyekből hatszáznál több rajtolt el a verseny során. Mindez együttesen 14 ezernél több beülőt jelentett! Ami viszont azt jelenti, hogy ennyi versenyző ült különféle hajókba, más-más futamokban, akár többször is. Ezt már a Pro Rekreatione gazdasági társaság ügyvezetőjétől és a sportegyesület elnökétől, Deák Csabától tudtam meg, aki több szempontból vonta meg a kiemelkedő esemény mérlegét:

„Amikor három éve eldőlt, hogy 23 esztendő után újra a Velencei-tavon zajlik majd a masters evezősök legnagyobb versenye, büszkék és boldogok voltunk. Akadtak ugyan kételkedők, de számunkra a közelgő világbajnokság új kihívást, a fejlődés fontos mérföldkövét jelentette. A nagy célt szem előtt tartva sikerült a sukorói versenypályánkat világszínvonalra emelni. Az átépített két kilométeres rézsűs partfal tökéletesen bevált, a víztükör mintha feszített lenne. A mellette futó aszfaltút, a szaniter konténerek, a felújított céltorony és a 300 férőhelyes új lelátó mind-mind itt marad nekünk és szolgálni fogja a VVSI további munkáját és terveit. A vendégeink is megkérdezték, mi lesz a következő nagy világversenyünk? Még nem tudjuk, de minden bizonnyal lesz! Szervezési szempontból is nagy próbatételt jelentett számunkra ez a világbajnokság, de az egész régió összefogásával ezt is sikerrel vettük. A polgármesterek, kormányhivatalok, a rendőrség és katasztrófavédelem, a horgászok és más lakossági szervezetek, mi mindnyájan egy hajóban ültünk és egy irányba eveztünk. A szűkebb csapatunkból pedig nemcsak az evezősök és támogatóik fogtak össze, az önkéntesek között felsorakoztak a VVSI kajakosai, kenusai és vitorlásai is, szüleikkel együtt. Ami pedig nem rajtunk múlott, a kedvező időjárás, azt az isteni gondviseléstől megkaptuk szeptember második hetére. A sikeres szervezésre és lebonyolításra pedig számunkra a koronát a VVSI masters evezőseinek három világbajnoki aranyérme tette fel! Nagy öröm számunkra, hogy újra összejöttek, hogy immár második éve dolgoznak egyesületünkben, és jó példát mutatnak a gyerekeknek. Most pedig kiderült, hogy nemcsak a sportiskolánk csapatszellemét erősítik, hanem jó hírét is viszik az egész evezős világba.”

Pedig néhány éve jópáran még Magyarország masters evezőseinek térképén sem szerepeltek! Aztán a helyi világbajnokság hírére, mint harci mének a dobpergésre, a Velencei-tó partján élő egykori evezősök is felkapták a fejüket. A legtöbbjüknek a hajdani VVSI-s edzések és versenyek óta, jó húsz-harminc éve nem volt lapát a kezükben. Akadt azonban néhány lelkes szervező, aki összeverbuválta a huszonöt főnyi csapatot. Tekintettel a közelgő világbajnokságra, a Sportiskola is szívesen fogadta hajdani versenyzőinek jelentkezését és minden támogatást megadott számukra az újrakezdéshez. Illés László és Vida Erik edzők szakmai irányításával eleinte hetente találkoztak, de az utóbbi három-négy hónapban már napi szintűre sűrűsödtek az edzések. Első nagy versenyükön, a sukorói pályán június 6-án rendezett Evezős Masters Országos Bajnokságon már meglepően szép eredményeket értek el. A sikeres főpróbát további kemény munka követte, amely a hazai világbajnokságon aztán meghozta megérdemelt gyümölcsét. A VVSI hajói közül elsőként a Nagy-Kapócs Anikó – Vécsei Zsolt vegyes páros nyert világbajnoki aranyérmet, majd pár óra múlva a Nagy-Kapócs Anikó - Baki György –Dr. Szabóné dr. Szász Kornélia –Vécsei Zsolt vegyes négypár evezős formáció ismételte meg a bravúrt. A harmadik világbajnoki aranyat Nagy-Kapócs Anikó egy több egyesületből összeült vegyes négypárevezős egységgel nyerte a VVSI és a magyar evezős sport számára.

„Az egész csapatunk ragyogóan helytállt, hiszen az aranyérmes futamok mellett sem adtuk alább negyedik helyezésnél – mondja a háromszoros masters világbajnok, Nagy-Kapócs Anikó. – Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy megmutassuk, újra itt vagyunk a Velencei-tó partján, velünk is számolni kell a masters evezős sportban. Ez igazán szépen sikerült, de talán mindnyájunknak jóval többet jelent az, amit az újrakezdéstől kaptunk. Fantasztikus kis közösség jött össze az élet minden területéről. Összekötnek minket a gyerekkori élmények, hiszen mindnyájan a VVSI-ben eveztünk. Korban is közel állunk egymáshoz, a negyvenes-ötvenes éveink közepén járunk. Az egyik női nyolcas csapatunk például, amelyik 35 év után állt ismét össze, valamikor Varró Imre bácsi keze alatt formálódott. A másik női nyolcasunk is együtt edzett annak idején. Szinte csoda, az élet váratlan ajándéka, hogy itt nálunk rendezték ezt a világbajnokságot, és ez újra összehozott bennünket. Valóban egy hajóban evezve, egymást segítve, tisztelve és szeretve, jó példát mutatva a gyermekeinknek és a VVSI minden fiatal sportolójának.”

A világbajnoksággal kezdődött tehát, de reményeik szerint azzal nem ér véget minden a VVSI masters evezősei számára. Vigyázó szemeiket már az ausztriai Linz városára vetik, de távolról sem a híres linzer kedvéért! A sukorói világverseny ötödik, vasárnapi záró napján a Nemzetközi Evezős Szövetség Masters Bizottságának elnöke, Ron Chen úr a hazai sikeres szervezőktől átvette, majd stafétaként Linz város képviselőinek adta át a FISA zászlaját. Jeléül annak, hogy jövőre ők rendezhetik a soron következő masters világbajnokságot. Csupán itt, a szomszédunkban…

 

Országos bajnoki evezős érmek a „cilinderből”

Nem csalás és nem ámítás a VVSI mintegy negyven ifjú evezősének szereplése, és kétharmaduk éremszerzése Magyarország 2019. évi Utánpótlás, Para és Masters Evezős Országos Bajnokságán, amelyet az ágazati szövetség 2019. június 12-15. között rendezett Sukorón, a megújuló Velencei-tavi versenypályán. Nem szemfényvesztés még akkor sem, ha szereplésüket a szakosztály egyik edzője, Vida Erik egy bűvészmutatványhoz hasonlította. Tette ezt főként azért, hogy érzékeltesse, miért nem érték, nem érhették nagy csalódások az évad legfontosabb versenyén.

„A labdajátékoktól, küzdősportoktól eltérően nálunk nem befolyásolhatják bírói döntések a versenyt, itt mindenki azt tudja előhúzni a cilinderből, amit télen és tavasszal, a szárazföldi erőnléti és vízi technikai felkészülés során belepakol – kerekíti le hasonlatát Vida Erik evezős edző. – Igaz ugyan, hogy a hazai pálya előnyeivel is több tekintetben tudtunk élni. Nemcsak az egyre tökéletesebb műszaki feltételekre gondolok, hanem arra az önzetlen és áldozatos szülői segítségre is, amellyel több sátorból és asztalból álló kiváló „alaptábort” építettek ki számunkra. Három napon át sütöttek főztek ránk, hűtőket állítottak be és folyamatosan elláttak minket friss gyümölccsel. A gyerekeknek a hűsítők és kalóriák biztosítása mellett talán még többet jelentett az, hogy odafigyeltek rájuk és szurkoltak nekik. Fáradhatatlan szervező munkájáért külön köszönet illeti Illés László kollégámat és kétszeres olimpikonunkat, Kapócs Anikót, aki a masters bajnokságon is eredményesen szerepelt. A Smolkó Zsuzsanna – Fenyvesi Zsuzsanna – Kapócs Júlia – Rabi Hanna kormányos négyes, Varga Virág kormányossal ezüstérmet szerzett. Egyetlen válogatottunk, Smolkó Zsuzsi a VVSI kormányos négyesét segítette dobogóra! Egyéniben is folytatta menetelését, s bár a serdülő lányok között mindig a nehezebb ágat kapta, végül bronzérmet szerzett. Szintén a 3. helyen végzett az ifjúsági könnyűsúlyú egypár evezősök döntőjében Orisek László. A kisebbek közül ki kell emelni Nagy Zsófi mini egypár evezős teljesítményét, mert ő az abszolút legjobb időeredménnyel nyert aranyérmet. Az ugyancsak mini egypár evezős Duics Márk pedig első országos bajnokságán futamot nyert, amivel ő is aranyérmet szerzett, hiszen a kicsiknél minden futamban osztanak érmet. Persze, ehhez ott is a dobogóra kell állni! Ahogyan Pintér András is tette élete első versenyén, amelyről ezüstérmet vihetett haza. Számomra az idei országos bajnokság leglátványosabb döntőjét az ifi könnyűsúlyú kétpár evezősök küzdelme hozta, ahol a Csordás Márton – Illényi Marcell kettős öldöklő csatában ezüstérmet nyert.”

A hazai pálya mellett a mieink számára az is előnyt jelentett, hogy a futamokat zavartalanul, bár rekkenő hőségben bonyolították le. Ők viszont, trénerük elmondása szerint, kánikulai körülmények között edzettek, így aztán a nagyobb hajók között is eredményesen lapátoltak. A Cser László – Horváth Péter – Pecsenye Keve – Orisek László alkotta ifi négyes egység bronzérmet szerzett. A könnyűsúlyú ifi négypár evezőseinket, a Cser László – Illényi Marcell – Csordás Márton – Orisek László négyes hajóját csak náluk erősebb fizikumú versenyzők tudták megelőzni. Nem kis teljesítmény, hogy váltott és párevezésben egyaránt eredményesen szerepelt Cser László – Orisek László – Smolkó Zsuzsanna – Rabi Hanna. Az edző szerint messziről indult és önmagát felülmúlva, élete eddigi legjobb pályáját hozta a Fülöp Péter – Grozev Erik – Wagner Áron – Farkas Nikolasz kormányos négyes, amely Vörös Kevin kormányossal a 4. helyen ért célba.

A kisebbek között a Rideg Zoltán – Szendrei Eszter – Nagy Zsófia – Vajda Donát mini vegyes kormányos négyes, Vukov Levente kormányossal nyert bronzérmet.

„ Aranyérmes lett első versenyén mini kormányos vegyes négypárunk, a Carrol Jasmin – Kenyeres Kyra - Takács Dominik – Matucza Máté formáció, Szigeti Kiss Barna kormányossal – egészíti ki az érmesek és helyezettek bizonyára nem teljes sorát Vida Erik edző. – Az ígéretes utánpótlás versenyzőink mellett azonban ejtsünk szót az országos bajnokságon részt vett és kiválóan szerepelt szépkorú evezőseinkről is. Annál is inkább, mivel szeptemberben itt nálunk, a sukorói pályán rendezik a masters evezős világbajnokságot! Edző kollégám, Illés László hívó szavára olyan ütőképes csapat verbuválódott össze, hogy most, az országos bajnokságon még egy komplett női kormányos nyolcast is ki tudtak állítani! Talán sohasem indult még ennyi masters evezős a VVSI színeiben, ráadásul nem is akármilyen eredménnyel. Azt hiszem, kiváló próbaverseny volt ez számukra a világbajnoki futamok előtt.”

Az országos bajnokság egyesületi pontversenyében szakosztályunk harminc klub között a 7. helyen végzett. Ősszel az utánpótlás korúak a diákolimpián, az U23 és ifi korcsoport versenyzői a felnőtt országos bajnokságon indulnak. Többen közülük ugyanis jövőre korcsoportot váltanak és felnőttként folytatják a versenyzést. Emelkedik a tét, ahogyan az edző mondja, de tulajdonképpen ez az utánpótlás nevelés legfőbb célja. Nem csoda és nem varázslat tehát – az eredményes sportolói élet természetes rendje.

 

VVSI-s sportolói portré – Mogyorósi Márton „A sport tett azzá, akivé felnőttem”

A legrangosabb hazai és nemzetközi versenyek trófeáit őrzi a Velencei-tavi Vízi Sportiskola immár felnőtt sportolója, az evezős Mogyorósi Márton. Egyetemi hallgatóhoz méltó érettséggel és megfontoltsággal rendszerezi, elemzi a hajdani korosztályos sikereket, esetleges kudarcokat. A megszerzett tapasztalatok segíthetik az újabb célok elérését, amelyeket stabil alapokra épít: legutóbbi nagy versenyén, a szeptemberi csepeli felnőtt országos bajnokságon a kormányos nélküli négypárevezősök hajóosztályában bronzérmet nyert. „Úgy öt éves lehettem, amikor úszni kezdtem Székesfehérváron és kilenc éven át ki is tartottam – emlékezik Mogyorósi Márton a sportolói kezdetekre. – Idővel jöttek az eredmények is, a korosztályos versenyeken számos érmet nyertem.

Már az agárdi hatosztályos gimnáziumba jártam, amikor egy sérülés miatt ki kellett hagynom néhány hónapot. Ekkor csábított el egyik osztálytársam a helyi VVSI evezőseihez. Mindjárt Csankó Tibi bácsi keze alá kerültem, akit mindmáig az edzőmnek mondhatok. Eleinte főleg a kiváló társaság vonzott, sokan voltunk fiúk és lányok, kisebbek és nagyobbak vegyesen. Aztán fokozatosan kezdtem ráérezni a hajóra, az evezőkre. Előbb a kétpárevezősben, később a szkiffben, az egypárevezősben is gyarapodtak az érmek és a helyezések.” Fejből idézi a serdülő vidék bajnokságokon, a különböző kupákon elért eredményeket. Az ifi korosztályban a könnyűsúlyú kétpárevezős kategóriában másfél éven át Borsányi Gáborral együtt gyűjtötték az érmeket és pontokat. Miután Gábor az egyetemi tanulmányai miatt abbahagyta az evezést, Marci korábbi szolnoki nagy riválisával, Furkó Kálmánnal ült a dublóba. A hazai sikerek mellett 2017-ben a nemzetközi mezőnyben is felhívták magukra a figyelmet. A szerbiai Palicson könnyű és normál súlyban négyszer nyertek, a szlovéniai Bledben felnőtt könnyű súlyban az első napon a 3. helyen végeztek, másnap megnyerték a versenyt. Kijutottak a bulgáriai, plovdivi világbajnokságra is, ahol a legjobb tíz közé várták magukat. Kisebb pofonként élték meg aztán a 15. helyezést, amelyet a számításaiknál nehezebb mezőny és a számukra kedvezőtlen időjárás számlájára írtak. Két hónappal később, a lengyelországi Európa-bajnokság 6. helyezésével vigasztalódhattak.

Az évtized közepétől kezdve Mogyorósi Márton a nehezebbnek számító egypár evezős hajóban is egyre eredményesebbnek bizonyult. A szlovéniai Bledben 2015-ben rendezett nemzetközi regattán a szkiffje a 4. helyen ért célba, mindössze három század másodperccel maradva le a dobogóról! A szegedi Maty-éri pályán viszont már nagy előnnyel nyerte az ifi könnyűsúlyú egypárevezősök országos futamát. Ugyanitt rendezték 16 ország csapatainak részvételével a Nemzetközi Jeunesse Kupát, amelyen a VVSI Bognár Ádám-Borsányi Gábor-Illényi Dániel-Mogyorósi Márton összeállítású négypár evezős ifi csapata az előkelő 4. helyen végzett.
A 2015-ös rendkívül eredményes esztendő Marci számára az idénnyitó Magyar Ergométeres Országos Bajnoksággal indult, amelyen ezüstérmet szerzett. Ezt a további években egy ezüsttel és egy 4. helyezéssel tetézte, idén februárban pedig bronzérmet nyert. Persze, akadtak szűkebb esztendők is, mint a rákövetkező 2016-os, amely egyben olimpiai év volt. Bár a felnőtt könnyűsúlyú válogató versenyen második lett, Belgrádban egy ferencvárosi sportolóval kétpárevezős bronzot szerzett, Bledben az előválogatáson négy futamot nyert – sorolja talán sohasem múló csalódottsággal – a világbajnokságra mégsem őt, hanem egyik riválisát vitték ki, akit minden válogató versenyen legyőzött. Nem számoltak vele az olimpián sem…

Ha mindezek után mégis röviden kellene jellemezni Mogyorósi Mártont, az embert és sportolót: ősztől már ugyanezzel a szerencsés szolnoki riválisával együtt edzett és készült, hogy aztán közös kétpár evezős hajójukat újabb hazai és nemzetközi sikerekre vigyék.
„Marcival serdülő kora óta, hét éve foglalkozom, ma pedig már egyetemista, felnőtt férfi – jelöli meg a végpontokat Csankó Tibor edző. – Sok munka és siker áll mögötte. Mindig nagyon szorgalmas volt, gimnazistaként reggelente is lejött edzeni. Amióta egyetemre jár, csak hétvégenként találkozunk, de egyénileg is kondiban tartja magát. Küzdős gyerek volt mindig, elég eszes és okos ahhoz is, hogy eredményes lehessen. Hazai szinten még mindenképpen van keresnivalója, főként ezzel a négyessel, amellyel az országos bronzérmet nyerték. Marci és Illényi Dani saját nevelés, a 28 éves Peti fiam kétszeresen is az. Kerekes Krisztián Mohácsról igazolt át hozzánk. Már csak hatan maradtak az egykori U 23-masokból, de van még bennük fantázia, szívesen dolgozom velük.” Mogyorósi Márton jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem másodéves, gazdaságinformatika szakos hallgatója. Jól halad a tanulmányaiban, emellett a fővárosban rendszeresen fut, konditerembe jár, és amennyire a térdének egy régi sérülése engedi, a beltéri, ergométeres evezést is gyakorolja. Otthon sokat biciklizik és minden hétvégén benyit a VVSI edzőtermébe, ahol Tibor bá és a fiúk várják.

„Illényi Danival és Csankó Petivel a kezdetek óta együtt edzünk és versenyzünk, később csatlakozott hozzánk a mohácsi Kerekes Krisztián. Kialakult egy nagyon jó szellemű, ütőképes négyesünk, amely szerintem még sokra hivatott. Ami az egyéni pályafutásomat illeti, igyekszem reálisan szemlélni a dolgokat. Az olimpiai ciklusra nincsenek nagy terveim. Bár szeretnék kijutni Tokióba, hiszen csak 23 éves leszek akkor, számomra is kérdéses, van-e bennem annyi? Tény, hogy én a könnyűsúlyúak között voltam igazán nagy és erős. Az idő múlásával, a 186 centis magasságommal már nehezen tudtam tartani az alacsonyabb súlyhatárt. A lengyelországi EB-n rosszul is lettem, akkor döntöttünk úgy, hogy a könnyűsúlyt nem erőltetjük tovább. Az ergométeres és evezős országos bajnokságokon mindenképpen indulni szeretnék. Nem tudom, és nem is akarom abbahagyni az edzést, a versenyeket, hiszen a sport tett azzá, aki vagyok, akivé felnőttem. Tartást ad az embernek, és rengeteget segít a tanulásban is. Ránevelt arra, hogyan kezeljem a terheléseket és kihívásokat.”
Mogyorósi Marci számára ezekből a jövőben sem lesz hiány. Közeledik az egyetemi félévi vizsgaidőszak, azután az ergométeres országos bajnokság, majd sorban a különféle bajnoki- és kuparajtok. S ki tudja, a következő bő másfél esztendő kemény munkájának, edzéseinek és versenyeinek körei talán egy szép, színes ötkarikává is összeállnak majd…

 

Sikerek a FEC Kupán

FEC Kupa - Kiss László Emlékverseny, Csepel evezőspálya
2018.05.09.

Evezőseink vasárnap a FEC kupán vettek részt. A szakosztály ifi és tanuló versenyzői is érmeket szereztek a versenyen. Tanuló kétpárevezősben Grozev Erik és Wagner Áron 2. helyen ért célba. Óriási eredmény ez, hiszen Erik kartörése miatt, alig egy hónapja tud újra evezni. Ifi kétpárevezősben, a két könnyűsúlyú reménységünk, Csordás Márton és Orisek
László bronz érmet szerzett. Ők évekig a váltott evezős szakágban jeleskedtek, de amint az eredményből is látható, párevezésben is komoly eredményeket várhatunk szakosztályunk legkeményebb versenyzőitől. Mindhárom ifi szkiffesünk döntőbe jutott, és ott Illényi Marcell a "legkisebb királyfi" öldöklő küzdelemben, szemet gyönyörködtető evezéssel harmadik lett. Rabi Hanna élete első serdülő egypár versenyén, első évesként, döntőbe jutott, és a tőle megszokott vagány, harcos evezéssel ötödik lett. A serdülő fiúk ezúttal nem szereztek érmet. Kormányos nélküli kettesben Pecsenye Keve Horváth Patrik ötödik lett, a Gránitz Bence, Pintér Csaba, Vajda Erik kormányossal, valamint Kevével, és Patrikkal inuló kormányos négyesünk szintén ötödik helyen csónakázott a célba. Gratulálunk a srácoknak és felkészítő edzőiknek a sikeres szerepléshez! Hajrá VVSI!

 

28. Magyar Ergométeres Országos Bajnokság - Győr

2018. február 24-25.

A benevezett versenyzőink közül, sajnos betegség miatt sokakat le kellett mondanunk.
Az indulók eredményén pedig meglátszott, hogy a betegségből csak nemrég tértek vissza, így sajnos szerényebb érem kollekcióval jöttünk haza Győrből.
Eredmények:
Az 1933 as születésű Kassai Flóri bácsi, az ország legidősebb evezőse, ezúttal sem talált legyőzőre.
1. helyet szerzett. Edző: Csankó Tibor
Fiú tanuló 14 éves: Veress Bálint: 1. hely Edző: Csankó Éva
Férfi U 23 könnyűsúly: Mogyorósi Márton: 3. hely Edző: Csankó Tibor
Férfi Ifi könnyűsúly Orisek László: 3. hely Edző: Vida Erik
Gratulálunk a srácoknak és a felkészítő edzőknek! Hajrá VVSI!

 
 
 

Sport XXI. Evezős Több-tusa verseny

Sport XXI. Evezős Több-tusa verseny
Budapest, 2018. február 11.

A szokásos fizikai felmérővel indult az evezős versenyszezon.
Sajnos idén az Ifjúsági korcsoportban nem írtak ki versenyt, így kisebb létszámmal és kevesebb győzelmi eséllyel indultunk. A hagyományos jó szereplés viszont nem maradt el.
Leány Serdülő 2. évesek: Hajdu Zsófia 1. hely
Leány Serdülő 1. évesek: Rabi Hanna 1. hely
Leány Serdülő 1. évesek csapat: 1.hely (Rabi Hanna, Smolkó Zsuzsanna, Kovács Dorina )
Fiú Serdülő csapat: 3. hely (Horváth Patrik, Szabó Barnabás, Gránitz Bence)
Gratulálunk evezőseinknek és a felkészítő edzőknek! Hajrá VVSI!

 

Ergométer OB, Győr Városi Egyetemi Csarnok (2017.02.25.)

Február utolsó szombatján került megrendezésre Győrben az ergométeres országos bajnokság, amelyen a VVSI számos sportolóval képviseltette magát. Az első idei, hazai evezős megmérettetésen elindult a londoni olimpiai kvótát szerző szolnoki páros, Simon Béla és Juhász Adrián is. Mellettük még közel 500 versenyző ült ergométerre Győrben. Szombaton a felnőtt versenyszámok mellett U23-as, ifjúsági, serdülő, masters, egyetemi, valamint adaptív versenyszámokban hirdettek bajnokot.

Sportolóink az alábbi helyezéseket érték el.
Eredmények:
1. helyezés FMasters Kassai Flórián Edző: Csankó Tibor
2. helyezés FU23KS Mogyorósi Márton Edző: Csankó Tibor
3. helyezés FI Illényi Dániel Edző: Csankó Tibor
9. helyezés NI Berecki Karina Edző: Csankó Tibor
37. helyezés FSI Illényi Marcell Edző: Csankó Tibor

A versenyen 12 korosztályban és 17 kategóriában vettek részt az evezősök. Mogyorósi Marci teljesítette saját magától előzetesen elvárt minimális eredményt, attól függetlenül, hogy elmondása szerint a rajtja nagyon gyengén sikerült, de aztán egy viszonylag jó utazótempóval és egy jó hajrával simán második tudott lenni 6:25-tel. Az OB-t követően készül a válogatott edzőtáborba, nagy valószínűséggel Furkó Kálmánnal, egy szolnoki tehetséggel fog könnyűsúlyú kétpárban evezni. Ha minden jól megy, akkor egész évben ebben az egységben eveznek majd és terveken túl, esélyes az U23 VB-re illetve EB-re kijutás és jó szereplés.

Illényi Dániel is örömét fejezte ki, hogy sikerült egyéni csúcsot „húznia”, ráadásul ezzel az eredménnyel a dobogó 3. fokára léphetett. „A következő lépés, hogy a válogatón legalább ilyen eredményt érjek el és nem titkolt célom, hogy egy válogatott kétpárba is bekerüljek.” – mesélte Dani a díjátadót követően.

„Jelentem a rövidtávú célkitűzésemnek megfeleltem. Tegnap, kategóriámban jó időeredménnyel elhoztam az aranyérmet.” – értékelt Kassai Flórián, akinek ez az esemény is egy részlete a 2019-es masters evezős VB-re történő felkészülésének. 2013 óta most már 5-ik alkalommal sikerült elhoznia az aranyérmeket Győrből, így idén is sikerrel teljesítette a VB felé vezető út egyik állomását.

Gratulálunk sportolóinknak! Hajrá VVSI!

További fotókért látogasson el Facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/velenceitavivizisportiskola.vvsi/

(fotó: hunrowing Facebook oldal)

Magyar Evezős Szövetség Díjátadó Gála

A Magyar Evezős Szövetség 2017. január 13-án, pénteken, tartotta Díjátadó Gáláját. Az ünnepség keretében a hagyományoknak megfelelően díjazták az egyes korosztályokban a 2016. évi legeredményesebb versenyzőit és edzőiket. Az esemény egyben a 2016. évi Sport XXI Díjátadó ünnepség is volt, melyen a Sport XXI. Evezős Diákranglista Verseny legeredményesebb versenyzőinek díjátadására is sor került.  Az eseményen az elmúlt évek hagyományainak megfelelően díjazásra kerültek az egyes kategóriák összetett versenyének 1-3. helyezettje, a legeredményesebb iskola, illetve a legeredményesebb egyesület is. A VVSI (Pro Rekreatione Nonprofit Kft) díjazott versenyzői: Bognár Máté, Borsányi Gábor, Grozev Erik, Illényi Dániel, Turi Péter. A VVSI (Pro Rekreatione Nonprofit Kft) díjazott edzője: Csankó Tibor. „Nagy büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy sportiskolánk több sportolója és Csankó Tibi bácsi edző is elismerésben részesültek kiemelkedő eredményeik és sikereik révén. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is hasonlóan magas színvonalú munkát végeznek és szebbnél szebb eredményeket érnek el világversenyeken is. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy Vida Erik edzőnknek is köszönetet mondjak az önzetlen, kitartó munkáért, amelyet sportolóink iránt tanusít.” – nyilatkozta Deák Csaba, ügyvezető. Gratulálunk a fiúknak és Tibi bácsinak! Hajár VVSI! (a díjátadón készült képek a csatolmányból letölhetőek, illetve megtekinhetőek)

Deák Csabát a Magyar Evezős Szövetség elnökségi tagjának választották

Múlt héten  pénteken tartotta a Magyar Evezős Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlését, ahol továbbra is dr. Bényi Szabolcs kapott bizalmat a szövetség elnöki posztjának betöltésére. További jó hír, hogy Deák Csaba ügyvezetőnket beválasztották az elnökség tagjai közé. „Nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra és fontos mérföldkő nemcsak az én életemben, hanem a VVSI életében is, hiszen a 2019-es evezős világbajnokság házigazdájaként óriási kihívás és felelősség van a vállunkon. Hiszem, hogy sportiskola vezetőként és elnökségi tagként tudásom és tapasztalatom legjavát adva a pozícióval járó lehetőségek minden pozitív hozadékát kamatoztatni tudja szervezetünk.” – nyilatkozta Deák Csaba a közgyűlést követően.

Elnök: dr. Bényi Szabolcs
Elnökségi tagok:
Cseh Ottó
Deák Csaba
Herkules János
Jakócs György
Lőrinczy Péter
Székely Balázs
Vanczák Gergely
Varga Tamás

 

Ifi evezős világbajnokság, Rotterdam, Hollandia 2016. augusztus 21-28.

Mindannyian nagyon vártuk a világbajnokságot, csakúgy, mint Csankó Tibi bácsi és "fiai", hátha beteljesül egy álom, amire az elmúlt hónapokban, években készültek a fiúk. Az első nap első ezer méterén a 2. helyen eveztek a görögök mögött, majd a második ezren pedig végig elsők voltak. Megnyerték az előfutamokat és továbbjutottak a negyeddöntőbe! Majd a negyeddöntőben második helyezést értek el, amellyel a legjobb 12 közzé kerültek. Jött a középfutam, ahol Tibi bácsi csapata az 5. helyen ért célba. A rossz időjárási körülmények nem kedveztek a fiúknak, az erős szél és hullámzó víz meghiúsította világbajnoki reményeket. Az átmeneti csalódottságon átesve a másnapi „B” döntőre készültek a srácok, ahol a 7-12. helyezések dőltek el. Sajnos az időjárás ezen a napon sem volt kegyes Tibi bácsi versenyzőihez. A szakadó eső miatt egy órával elhalasztották a futamokat, végül a 4. helyen értek célba, így összesítettben 25 hajóból a 10. helyen zárták a világbajnokságot. Nagyon nagy eredmény, gratulálunk a srácoknak és Tibi bácsinak a szép helyezésért! Hajrá Fiúk! Hajrá VVSI! (fotó: Czucz Bálint)

53. Nemzetközi Duna Kupa

2016. augusztus 20. Mohács, Duna szakasz
A VVSI evezős szakosztály Pro Rowing Team csoportja 8 fővel vett részt a mohácsi 53. Nemzetközi Duna Kupán. A csapat erejét bizonyítja, hogy ezzel a szűk létszámmal is, az összesített pontverseny 3. helyét szerezték meg. Horvát, szerb, valamint szegedi és mohácsi magyar válogatott evezősök voltak a fiúk legkeményebb ellenfelei. A verseny legeredményesebb sportolójának járó kupát Orisek László nyerte! Az férfi ifi nyolcas örökös vándordíját megnyerte a VVSI első éves serdülő csapata! Két ifi ült csak benne, közülük az egyik egy kalocsai versenyző, Szalai Szilárd, aki életében először érezhette, hogy milyen nagyszerű dolog a V8 csapattal evezni. Turi Péter férfi felnőtt egypárevezősben, szoros küzdelemben győzte le a mohácsiak válogatott szkiffesét Molnár Balázst. Gratulálunk Srácok! Hajrá VVSI!

U23-as Evezős Világbajnokság

2016. 08. 21-28. Rotterdam, Hollandia
Vége az olimpiának, azonban az igazi izgalmak még csak ezután jönnek! Csankó Tibi bácsi csapata a héten a hollandiai rotterdamban vesz részt az U23-as evezős világbajnokságon. A fiúk előfutama szerdán 10:55-kor lesz. GRE, CHN, HUN, NOR, AUS Az első 4 jut tovább, a legjobb 24-be kerülés a cél. Addig is a csatolt pdf fileban néhány fontosabb információ olvasható Tibi bácsiról és a fiúkról.
Hajrá Srácok! Hajrá VVSI! http://www.worldrowing.com/…/2016-world-rowing-under-23-ch…/

5. helyezett a férfi 4pár!!!

Ifjúsági Európa Bajnokság, Litvánia-Trakai
E hét végén (2016.07.09-10.) zajlott az ifjúsági evezős európa bajnokság a litvániai Trakai-ban. Mi is érdekeltek voltunk a négypárevezősben, Csankó Tibi bácsi tanítványai révén. Illényi Dániel, Schopf Barnabás, Borsányi Gábor és Kerekes Krisztián rendkívül magabiztos versenyzéssel második helyet szerzett reményfutamában, ezzel bejutott a vasárnapi középfutamba a férfi négypárevezősök mezőnyében. Az egység a középfutamban másodikként jutott tovább az 'A' döntőbe, ahol kitűnő versenyzéssel 5. lett a négypárevezősök döntőjében az Ifjúsági Európa Bajnokságon! Nagyon szoros befutó volt. 1500 méterig negyedikek voltak és a végén lettek 5-ek. Ezzel a fantasztikus eredménnyel kivívták az augusztusi rotterdami VB-n való részvételt. Gratulálunk az egységnek és edzőjüknek, Csankó Tibornak! Hajrá Fiúk! Hajrá VVSI! (fotó: Czucz Bálint)

Minik a Vidék bajnokságon, Velence 2016.05.28-29.

Futam győztes miniseink:
Kovács Dorina - Lány Mini 13 éves egypárevezős
Smolkó Zsuzsanna - Lány Mini 13 éves egypárevezős
Szabó Gergő - Fiú Mini 13 eves egypárevezős
Grozev Erik - Fiú Mini 12 éves
Ezüstérmesünk:
Rabi Hanna - Lány Mini 13 éves

Vidék bajnokság, Velence 2016.05.28-29.

Az első napon férfi felnőtt egypárevezősben Mogyorósi Márton 3. helyezést ért el, míg a második napon férfi felnőtt könnyűsúlyú egypárevezősben 1. helyezést ért el, ezzel az eredményével és azt ezt megelőző sikerei alapján részt vesz a Bledi Nemzetközi Versenyen. Borsányi Gábor és Illényi Dániel mindkét nap nyert a válogatott egységet is megelőzve ifjúsági négypárevezősben, egy mosonmagyaróvári és egy mohácsi versenyzővel kiegészülve Schopf Barnabással és Kerekes Krisztiánnal. Ez a versenyszám válogató volt a 2016. évi ifjúsági Európa Bajnokságra, tehát a két I. helyezéssel jogot szereztek a litván Trakajban megrendezésre kerülő ifjúsági EB szereplésre. Férfi egypárban 2000 méteren Bognár Ádám IV. helyezést szerzett a döntőben azok után, hogy az előfutamban I., középfutamban I. helyezéseket ért el. Férfi serdülő innovációs egypárban 1000 méteren Illényi Marcell …Bognár Máté I. helyezett lett. Női serdülő innovációs egypárban 1000 méteren Bereczki Karina I. helyezett lett. Női ifjúsági innovációs egypárban 1000 méteren Rangics Anna I. helyezett, Jánosi Dóra III. helyezést ért el, míg ugyanez a két hölgy sportolónk ifjúsági könnyűsúlyú egypárevezős kategóriában 2000 méteren III., illetve IV. helyezést értek el. Férfi serdülő kettőpárban 2000 méteren Illényi Marcell és Bognár Máté B döntőebn V. helyezést értek el. Női serdülő kettőpárban 2000 méteren Bereczki Karina a külkeres Freil Nikolettel II. helyezést értek el. Női tanuló négypárevezősben III. helyezést ért el Huszár Nelli, Hunyár Emily, Róth Violetta, Hajdú Zsófi, Huszár István kormányossal. Fiú tanuló négypárevezősben I. helyezést szerzett Horváth Patrik, Pecsenye Keve, Gránitz Bence, Szabó Barnabás, Busa Balázs kormányossal. Hajdú Christopher II. helyezett lett ifi egypárevezősben, míg Turi Péter I. helyet szerezte meg. Férfi serdülő kormányos négyes (Kovács Tamás, Csordás Márton, Késmárki Mátyás, Orisek László, Szűcs Attila kormányossal) III. helyezett. Végül, de nem utolsó sorban, tanuló kormányos négyes II. helyezést ért el Hadlaczki Bálint, Gránitz Bence, Szabó Barnabás, Busa Balázs kormányossal. Szép Srácok! Hajrá VVSI!

Élőben Belgrádból!

Míg Mogyorósi Marci tegnap (2016.05.21.) társával Fiala Balázzsal a FEC-ből (normálsúlyú kétpárevezős) harmadikak lettek, addig a mai napon 4. helyezést érték el egy komoly mezőnyben. „A mai pályánk jobban sikerült, a tolószél ellenére is, ami nem kedvez nekünk, mert friss csapat vagyunk, de a 4. hely ellenére az időnkkel elégedett vagyok."- mesélte Marci. Gratulálunk a sikerhez! Szép volt srácok!