Diákolimpiai bajnokok a VVSI-ben

(2019/2020. Tanévi Kajak-kenu Diákolimpia, Keretfeltöltő – 2019. szeptember 28-29. Fadd-Dombori)

Az évenként, pontosabban az iskolai tanévek kezdetén rendezett Diákolimpia sok szempontból más, mint a többi országos kajak-kenu verseny. Kiírója a Magyar Diáksport Szövetség és az oktatásért felelős miniszter. Legfőbb céljai közé tartozik a sportág népszerűsítése mellett az, hogy aktív testmozgásra ösztönözze a diákokat. Minden diákot, igazolt versenyzőt és egyesületen kívülit egyaránt, a kisiskolástól az egyetemistáig. Ezért indulnak a diákolimpikonok két különálló, szabadidős és amatőr versenyengedélyes kategóriában. Ebben a viszonylatban, természetesen, az amatőrök is profik, hiszen szakemberek irányításával sportegyesületekben edzenek, rendszeresen versenyeznek. Az olimpiai eszme szellemében azonban minden résztvevő egyenlő. Azonos a díjazásuk és nem a sportklubjukat, hanem az iskolájukat képviselik. Éppen ezért a versenyzés során és a díjkiosztásnál nem engedélyezett a nemzeti válogatott, vagy az egyesületi sportruházat viselése. Persze, amikor és akik azt megtehetik, büszkén húzzák magukra a nemzeti-, vagy klubcímeres mezt, ami a fiatalok körében talán a rendszeres sportolás leghatékonyabb népszerűsítése.

Mivel a Diákolimpia résztvevői az iskoláikat képviselik, a kettes és négyes hajók összeállítása sem történhet egyesületi szinten. Így aztán a Velencei-tó és környéke tucatnyi iskolájából verbuválódott VVSI sportolói is szinte kivétel nélkül egyéni számokban álltak rajthoz. Ami azonban ugyanolyan kemény, szakszerű versenyzés volt, mint bármely más vizeken. Ezt a Diákolimpia szerződéses rendezője, a Magyar Kajak-kenu Szövetség garantálta, amelynek ez volt egyúttal az idei utolsó keretfeltöltője is. Nem csoda tehát, hogy a kétnapos verseny 225 futamát zökkenőmentesen bonyolították le a szervezők. Pedig a nyitott olimpia jellegéből adódóan hatalmas volt a részvétel. Még az amatőr versenyengedélyeseknél sem voltak ritkák a 30-40 hajós döntők. Az U15-ös leány kajak egyes fináléjában például, amely egyébként a VVSI-s Nemes Réka egyik aranyérmét hozta, öten visszaléptek, de még így is 43-an álltak rajthoz!

„A szervezéssel a népes mezőny ellenére sem volt semmi probléma, a legfőbb gondot számunkra is a kedvezőtlen időjárás jelentette – indítja olimpiai összefoglalóját Major Ildikó kajakos edző, szakosztályvezető. – Szombaton nagyon rossz, erős oldalszeles időnk volt, különösen a belső pályák csúsztak. Szerencsére másnapra kicsit javult a helyzet. Negyven kajakossal és tizenkét kenussal vettünk részt a versenyen, amely a körülményekhez képest szép eredményeket hozott. Nemes Réka, aki eddig minden hazai versenyét megnyerte, most sem rontott idei kiváló mérlegén: kajak egyesben 500 és 2000 méteren egyaránt az 1. helyen végzett. A fiúknál Kövesdi Patrik nyert ugyanezeken a távokon aranyérmet. Harmadik aranyérmesünk kenus edzőtársam, Hubik András tanítványa, Bakos Zoltán, aki az 500 méter megnyerése mellett 2000 méteren ezüstérmet szerzett. Ugyancsak két éremmel tért haza a kajakos Gaál Liliána az ötszáz és kétezer méteren kiharcolt 3. helyezésével. Ők már valamennyien a válogatottnak is tagjai voltak, s nagyon sajnálom, hogy a keretfeltöltőn nem sikerült tovább növelnünk a számukat. Pedig nagyon közel voltunk hozzá! Morek Ádámnak, mint második éves serdülőnek, az ifik között kellett megmérkőznie a válogatott címért. Derekasan helytállt, ötödik lett az idősebbek mezőnyében, de mivel csak egyetlen hely volt a keretben, lecsúszott róla. Jenei Panna is kiválóan versenyzett, 2000 méteren a győztes Nemes Réka mögött a 4. helyen végzett a 43 döntős között. A keretfeltöltő számban azonban az erős szembeszél az apróbb termete miatt őt még hátrányosabban érintette, így nem tudott élni a lehetőséggel. Dicséret illeti a kicsi kajakosokat, akik közül többen a népes és nemritkán országos bajnoki szintű mezőny első negyedében végeztek. Ilyen bravúros eredménynek tekintem például a mini kajakos Zákány Máté 6. helyezését, vagy Szép Virág döntős 8. helyét. A szabadidős futamokban a kajak egyesek 500 méteres távján két dobogósunk is volt, mivel Szász Balázs elsőként, Varga Gergő pedig harmadikként ért célba. A mini kajakosok 500 méteres döntőjét Tóth Csanád nyerte.”

Porteleki Zsolt kenus edző tanítványainak nyolcfős, saját megítélése szerint is inkább a második vonalat képviselő csapatával indult a Diákolimpián. Fontosnak tartotta, hogy számukra az évad utolsó versenyén is téthelyzetben tudjanak az edzéseken nem szerezhető tapasztalatokat gyűjteni. Ami pedig ezen felül is emlékezetes eredményként marad meg, az már az örömteli ráadás.

„Kellemes meglepetésként ért mindnyájunkat Gyimóthi Csanád 500 méteren szerzett bronzérme – fejti ki az utóbbit Porteleki Zsolt edző. – Ez valóban biztató a 15 éves versenyzőnk jövőjére nézve, ahogyan két korcsoportos társának, Kis Kevinnek és Viktor Lucának a döntőbe jutása az 1000 és 500 méteres erős mezőnyben. A feltörekvő 12 évesek között Pap Milán 2000 méteren szerzett 10. helyezése adhat újabb lendületet az őszi alapozó munkánk folytatásához.”

A Fadd-Domboriban megrendezett Diákolimpia nyomán tehát a VVSI három versenyzője, a kajakos Nemes Réka és Kövesdi Patrik, valamint a kenus Bakos Zoltán viselheti büszkén a 2019/2020-as tanévben a „Magyarország Kajak-kenu Diákolimpia Bajnoka” címet. Reméljük, nemcsak a vízen, hanem az iskolapadban is erőt ad majd nekik! Aztán egy-két év múlva, az újabb sikeres diákolimpiai szereplés, az éremszerzés az egyetemi felvételi vizsgán már 10 többletpontra jogosíthat. Ez a verseny ettől is más, mint a többi! 

Országos megmérettetésen a legkisebbjeink

(Gyermek, Kölyök Országos Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny – 2019. augusztus 3-4. Sukoró)

A legkisebb kajakosok és kenusok legnagyobb erőpróbája, a Gyermek, Kölyök Országos Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny futamait hazai pályánkon, Sukorón rendezte augusztus első hétvégéjén az országos szövetség. A kajak-kenu sport kiemelt küzdelmében 78 egyesület 1520 versenyzője állt az új rajtgépekhez.

„Ahogyan azt az országos bajnokságok minden szintjén megszokhattuk, a legfiatalabbak versenyén is nagyon népes és erős volt a mezőny – összegzi a VVSI-s gyermek és serdülő kajakosok, kenusok szereplését Major Ildikó, a szakosztály vezetője. – Az országos bajnokságra ugyanis nem lehet csak úgy egyszerűen benevezni, itt a részvétel jogát ki kell vívni! A mieinknek ez július közepén, a Vidék Bajnokságon nagyon szépen sikerült, így húsznál több versenyzőnk szállhatott hajóba az ország legjobbjai között. Kiemelkedő eredményeikkel ketten közülük, Gaál Liliána és Ocskay Lora a korosztályos válogatottba is bekerültek. Aranyérmet nyertek U14 női kajak kettesben 1000 méteren, majd Liliána ugyanezen a távon kajak egyesben bronzérmet szerzett, Lora pedig a döntő futam 4. helyén végzett. Nagyon értékes számunkra a Jeszkel Luca – Szalai Marcell – Marczisák Zénó alkotta vegyes váltónk, két kajakosunk és egy kenusunk 3X200 méteren szerzett ezüstérme, valamint az U14-esek 2000 méteres távján a Szabó Anna - Jeszkel Luca páros által megnyert bronz medália. Mivel az országos bajnokság döntő futamaiban általában 20-25 hajó indult, az érmeseken kívül mindenképpen említést érdemelnek a pontszerző, vagy akörüli helyezést elért versenyzőink is. Így az U12 minikajak kategóriában a Hakfelner Katalin – Járomi Maya páros, akik 2000 méteren a 7. helyen értek célba.

Ugyanezen a távon egyesben Jeszkel Panna nyolcadik, Szép Virág 12. lett. Ugyancsak a 12. helyet szerezte meg a Csabai Vince – Morek Áron – Bőhm Benjamin – Bók Patrik gyermek négyes is. Az idősebbek között, az U13-as korosztályban Steigervald Viktória a 10. helyen, Pándi Róbert pedig a 12. helyen ért célba.”
A kicsik országos bajnokságának egyik különlegessége az volt, hogy hatalmas kivetítőn követhették a verseny során is a romániai Pitestiben azonos időben zajló Ifjúsági és U23 Gyorsasági Világbajnokság magyar aranyérmes futamait. A parton együtt tapsoltak példaképeiknek, erőt merítve a maguk küzdelmeihez is.
A Velencei-tavi kis kenusok egyre népesebb, de kellő tapasztalattal és vízi jártassággal még kevésbé rendelkező csoportjából ugyan csak öten indulhattak az országos bajnokság futamain, de távolról sem maradtak szégyenben. Egy ezüstérem részesei voltak, és több figyelemre méltó helyezést is szereztek.

„Jónak és eredményesnek tartom a szereplésünket, hiszen mégiscsak országos bajnokságról volt szó, ahol a gyerekek újabb sikerélményekre, tapasztalatokra, motivációra tehettek szert – vonja meg a verseny mérlegét Porteleki Zsolt kenus edző. – Természetesen számunkra is a 3X200 méteres vegyes váltó ezüstérme csillog a legszebben. Bár ez nem olimpiai szám, mégis kiválóan fejleszti a csapatmunkát és a koncentrációs készséget. Kis kenusunk, Szalai Marcell a VVSI két kajakosával, Jeszkel Lucával és Marczisák Zénóval lapátolt a képzeletbeli közös hajóban. Itt nem elég csak gyorsnak lenni, nagyon oda kell figyelni a pályatartásra, s főként a váltásokra, amelyeknek szigorú szabályai vannak. A közös felkészülés pedig a VVSI két szakága, a kajakosok és kenusok közötti összhangot is erősíti. Marci egyébként négy éve kenuzik, komoly versenyen ez volt az első dobogós helyezése. És mindjárt egy ezüstérem! De nagyon jó kis eredménynek tartom a 2000 méteren Kovács Kristóffal párosban elért 7. helyezésüket is. A kisebbeknél kenu egyesben Papp Milán a 9. helyezésével bőven a döntő mezőnyének első felében végzett. Számomra ígéretesnek tűnik Csiznier Gergő országos 11. helyezése is, főként annak tükrében, hogy csak néhány hónapja, márciusban térdelt először kenuba.”

Az edző, Porteleki Zsolt még hozzáteszi, hogy a legkisebbek számára rendezett országos bajnokság az egyedülálló élményeken és tapasztalatokon túl még egy nagyon fontos értéket hordoz. Az emlékverseny névadójaként a nagyszerű kenus és kiváló ember, Kolonics György emlékét őrzi, akit ő maga is feddhetetlen sportemberként ismert, és követendő példaként állít tanítványai elé.

 

Kajakosaink és kenusaink a vidék legjobbjai között (beszámoló a vidék bajnokságról)

Igazán sikeresen rajtoltak idei első nagy hazai versenyükön a VVSI kajakosai és kenusai. Az országos szövetség által július 12-14. között Fadd-Domboriban megrendezett Vidék Bajnokságon ugyanis a résztvevő 49 egyesület között, az éremtáblázat alapján, az előkelő 5. helyen végeztek! A népes mezőnyben ehhez 10 arany, 7 ezüst és 8 bronzérem begyűjtésére volt szükség. Ezen felül az apróbbak a serdülő korosztályig további „kis bronzokat” szereztek, hiszen náluk a 4-6. helyezetteket is ilyen érmekkel motiválják. Összességében tehát az éremtáblázatba beszámított 25 érmünkhöz még ugyanannyi pontszerző helyezés is járult a 9. helyig bezárólag.
„Versenyzőink és edző társaim lelkiismeretes munkáját, szakszerű alapozását és felkészülését dicsérik a Vidék Bajnokságon elért eredményeink, amelyeket azonban a helyükön kell kezelnünk – hűti le kicsit a lelkesedésemet Major Ildikó, a kajak-kenu szakosztály vezetője. – Valóban örömteli dolog, hogy az éremtáblázatban csak olyan nagy egyesületek előztek meg minket, mint a szegediek, győriek, tiszaújvárosiak és tataiak, akik nemcsak utánpótlás korú, hanem felnőtt versenyzőket is indítottak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a vidék mezőnye jócskán meggyengült a Pest megyei erős klubok, a váciak, gödiek, dunakesziek és mások hozzácsatolásával a Budapest Bajnoksághoz. Nekik is velünk egy időben volt a versenyük az Újpesti-öbölben. Nem beszélve a csehországi Ifjúsági és U23 Gyorsasági Európa Bajnokságról, amelyet szintén ugyanezen a hétvégén rendeztek. Sok versenyzőnknek tehát nem voltak itt az igazi nagy riválisai. Ettől függetlenül a vidék mezőnyében elért eredmények mégis több mint reménykeltőek. Kajakos tanítványaim közül különösen büszke vagyok Nemes Réka száz százalékos teljesítményére, hiszen négy számban indult és mind a négyben győzött! Kajak egyesben 500-1000-2000 méteren szerzett aranyérmet, 500 párosban pedig Jenei Pannával végeztek az első helyen. Panna a nyomában volt a 200 és 2000 méteres távokon is, ahol bronzérmet nyert, az 500 méter döntőjében pedig hatodikként ért célba. További kiemelkedő versenyzőm, Kövesdi Patrik pénteken, a rövid távokon kicsit fáradtabban, ólmosabban mozgott, az 500 méter döntőjében a 4. helyen végzett. Itt is szereztünk azonban érmet, Morek Ádám nyert bronzot. Patriknak ugyanez sikerült 200 méteren, majd még inkább belelendült és az ezer, kétezer méteres távokat gyönyörűen nyerte. Úgy vélem, minden versenyzőnkről elmondható, aki a közel 1150 induló között kajakba, vagy kenuba szállt, hogy a három nap során becsülettel megküzdött az eredményeiért.”
Major Ildikó kajakos edző csoportjából bronzérmet nyert még Ocskay Lora ezer méteren, a kétezres távon negyedik helyen végzett. Gaál Liliána ezekben a futamokban ötödik lett. A fiúknál Halász Márton szerzett ötödik helyezést 200 méteren, a többi távon pedig kétszer hetedikként és egyszer nyolcadikként ért célba. A 2000 méter döntőjében Nagy Bercel végzett a 6. helyen.
Kajakosainknál maradva, a Horgos Lajos - Szabó Mónika edzőpáros csoportjából a Füzér Otília – Jeszkel Luca duó nyert aranyérmet ezer méteren. Luca ezt megtoldotta egy bronzzal is kétezer méteren, egy hajóban Szabó Annával. Egyesben a hosszú távon Kovács Lilla szerzett ezüstérmet, bronzot pedig 200 méteren. A többi távon is közel volt a dobogóhoz, ezer méteren negyedik, ötszázon ötödik lett. A fiúk közül a Varga Dávid – Zákány Máté mini kajak páros nyert ezüstérmet 2000 méteren, ugyanezen a távon Bőhm Benjamin a pontszerző 7. helyen ért célba.
Az időjárás nem igazán fogadta kegyeibe a versenyzőket, a jegyzőkönyv nagyrészt borús, felhős eget rögzített, a szél napról napra erősödött. Az egyre magasabbra csapó hullámok miatt kétszer kellett félbeszakítani a versenyt, a futamok csúsztak. A kedvezőtlen körülmények azonban cseppet sem zavarták az egyre jobb eredményeket produkáló kenus fiainkat.
„Előnyt jelentett számunkra, hogy a Velencei-tavon mi is hullámos vízen készültünk, így a hosszú alapozó folyamatot az idei első nagy korosztályos versenyünkön valóban szép eredményekkel koronázhattuk meg – kezdi értékelését Hubik András edző. – Varró Péter két számban indult, 500 és 1000 méteren, s óriási akaraterővel küzdve mindkettőben aranyérmet nyert! Ilyenre nem is emlékszem a kenusaink történetéből. Bakos Zoltán, aki serdülő válogatott versenyzőnk, 200 méteren ezüstérmes lett, ötszázon a negyedik, ezer méteren az ötödik helyen végzett. Kovács Gergely a rövid távokon kicsit halványabban szerepelt, de kétezer méteren bronzérmet szerzett. Úgy érzem, hogy végre mi, kenusok is feljövőben vagyunk a népszerűbb és nagyon eredményes kajakosok mellett, és egyre kiegyensúlyozottabbá válik a VVSI-ben a kajak-kenu szakosztályunk. A legújabb eredmények láttán bizakodó vagyok az országos bajnokság előtt, ahol majd magabiztosabban tudunk rajthoz állni.”
Jó edző módjára, Porteleki Zsolt is ügyel népes csoportjában legapróbb növendékei, a feltörekvő kis kenusok eredményeire és rezdüléseire. Ettől függetlenül, mint mondja, a csapatban azért egyelőre minden leginkább a kétszeres országos bajnokról, Kuti Nináról szól.
„Nina pénteken délután indult mind a négy rövid távján, amikor az időjárás még kevésbé befolyásolta a versenyt – foglalja össze csoportja eredményeit Porteleki Zsolt kenus edző. – Ez egyrészről szerencsés körülmény volt, másrészt viszont emberfeletti terhelést jelentett, hiszen óránként rajthoz kellett állnia, de előfordult, hogy fél óra sem telt el két futama között. Ám keményen állta a sarat, hiszen a négy számában egy aranyat és három ezüstöt szerzett! Párosban az Erős Kinga – Kuti Nina duó 500 méteren nyert aranyérmet. Egyéniben Nina 500 méteren lett második, 200 méteren pedig az ifjúsági és serdülő korosztályban hozta el az ezüstérmet. Persze, nem tévesztjük szem elől, hogy a foghíjas mezőnyből a legnagyobb riválisai hiányoztak, az igazi megmérettetés majd az országos bajnokságon jön el számára. Ahogyan a kis kenusainknak is, akik most is derekasan helytálltak. A serdülő Viktor Luca például csak tavaly szeptemberben térdelt először hajóba, s most 2000 méteren negyedik lett! Emellett 500 méteren is 7. helyet szerzett. Szépen fejlődő kis párosunk a Kovács Kristóf – Szalai Marcell kettős, amely a 2000 méter döntőjében a 6. helyen végzett. Úgy tűnik, a jövő reménységei már mutogatják oroszlánkörmeiket és szépen cseperedik a Nináékat követő nemzedék. Komoly előrelépés, hogy már 30-35 kis kenussal dolgozhatunk, s reméljük, hamarosan kinőjük az öltözőnket is! Mindenesetre, ahogy mondani szokás, folyt.köv. három hét múlva, a Magyar Bajnokság még keményebb futamain – de már a hazai, sukorói pályán!”

 

Maraton Magyar Bajnokság 2019.05.17-19. Győr

Péntektől vasárnapig tartott Győrben a Graboplast Maraton Magyar Bajnokság, melyre 78 egyesület 1704 versenyzője nevezett. Az első versenynapon, Kövesdi Patrik párostársával Nagy Raullal (Tolnai Kajak-Kenu SE, edzője Barina József) serdülőként az U17-U18-as ifi 22 km-es távon, amely 5 futószakasszal nehezített, negyedik helyen végzett.

Eredmények:

K-2 U17-U18 22 km Kövesdi Patrik - Nagy Raul 4. hely

NK-1 U15 15 km Nemes Réka 1. hely

NK-1 U15 15 km Kovács Lilla 1. hely

K-1 U16 15 km Kövesdi Patrik 1. hely

NK-2 U15 15 km Kovács Lilla - Nemes Réka 1. hely

NK-2 U14 10 km Gaál Liliána - Ocskay Lora 1. hely

K-1 U 15 15 km Halász Márton 2. hely

C-1 U15 15 km Bakos Zoltán 6. hely

NC-1 U16 10 km Kuti Nina 6. hely

Gratulálunk sportolóinknak és felkészítő edzőiknek!

Hajrá VVSI!

 

VVSI-s sportolói portré: Három a kislány

Az utánpótlás kajak versenyek jegyzőkönyveiben, a VVSI színeiben, egyre gyakrabban bukkan fel a Jeszkel vezetéknév, ámde különböző női keresztnevekkel. Az elírásra gyanakvókat elbizonytalaníthatja, hogy mindig más-más kategóriákban indulókról van szó. A kételyek eloszlatása végett elárulom, hogy a Jeszkel-lányok valóban testvérek. Luca, a legidősebb tizennégy, Panna tizenkét éves, Szófia augusztusban tölti be a tizenegyet. Még csak jó két éve kajakoznak, de már országos bajnok is akad közöttük!

A Tácon cseperedő Jeszkel-lányok útja nem egészen véletlenül vezetett a Velencei-tóhoz. Luca két éve, hatodikosként került új iskolájába Székesfehérvárra. Éppen azon a nyáron toborzott Horgos Lajos kajakedző egy nagyobb csoportot a VVSI-be, amelybe bejutott későbbi osztálytársa és barátnője, Steigerwald Tímea is. Egyre több jót hallott tőle az edzésekről és a csapatról, így aztán ősz végén egyszer elkísérte, és ott is ragadt. Korábban három évig táncolt akrobatikus rock and rollt heti három edzéssel, hamar megszokta és megszerette itt is a rendszeres munkát. Bár kétszer annyi lett a tréning, otthon annyi szépet mesélt róla a húgainak, hogy nem sokáig hagyhatták annyiban. Anyukájukat, aki valamikor maga is evezett a VVSI-ben, nem volt nehéz rábeszélni egy Velencei-tavi terepszemlére. A kicsit visszahúzódó Pannának nyomban megtetszett a kajakos világ, de a legkisebb Szofinak, ahogyan felidézi, nem jött be annyira a dolog… Másodjára aztán, amikor beülhetett a tanmedencés hajóba, lelkesen csatlakozott a családi csapathoz.

„Eleinte kicsit tartottam attól, hogy mind a hárman egyszerre kezdjenek el sportolni, hiszen kicsik még, két iskolába járnak, nagyok a távolságok – sorolja a részben még ma is meglévő nehézségeket az anyuka, Gonda Anna. – Amikor azonban láttuk, milyen jót tesznek nekik a rendszeres edzések, később a versenyek, mennyire szeretik a társaikat és az edzőjüket, Lajos bácsit, akinél valóban nagyon jó kezekbe kerültek, mi is igyekeztünk mindent megtenni az új családi életmódunk érdekében. Mert nagyon fontos ám az, hogy a három lány, amikor hazajön az iskolából, nem a telefonjával vagy a számítógéppel foglalkozik egész délután, hanem percekre kiszámítva teszi a dolgát! A meleg ebéd után nekilátnak az írásbeli leckének, ha marad rá idő, a szóbelinek is. Fél négykor indul a busz Székesfehérvárra, a Piac téren átszállnak a VVSI különjáratára. Az edzés után ugyanígy vissza a városba, ahol általában én, néha a férjem várja őket és kocsival jönnek haza. Lefekvésig még befejezik a tanulnivalót. Így megy ez nálunk csaknem minden nap! Keddenként nem járnak be, mert szombaton dupla edzésük van. Szerdán Luca nem tud hazajönni az iskolából, onnan megy edzésre, a kisebbek egyedül buszoznak Fehérvárra, de haza már együtt hozzuk őket. Bevallom, este néha már nincs túl sok kedvem kocsiba ülni, de látva, hogy milyen odaadással és kitartással csinálják, mi is segítünk. Persze, számunkra is megvan a fáradozás jutalma, hiszen jóval könnyebb a lányokkal, sokkal fegyelmezettebbek és kiegyensúlyozottabbak lettek minden téren. Főleg Panna, aki egy nagyon zárkózott, nehezen oldódó kisgyerek volt. Alig evett valamit, mára pedig teljesen megnyílt, magabiztossá vált és kiváló az étvágya. Említhetném Lucát is, aki alig-alig tudott húzódzkodni, vagy fekvőtámaszt csinálni, most meg februárban Győrben, a regionális erőfelmérő versenyen ötödik lett! Persze, nem a bajnoki címek, vagy a helyezések a legfontosabbak, hanem az, hogy azt csinálják, amit igazán szeretnek, és mi nagyon büszkék vagyunk rájuk!”

Számomra, ha már igazolt sportolókról van szó, azért az eredmények sem mellékesek. Meg aztán az egyesületek életében sem gyakori dolog, hogy egy időben három testvér készül és versenyez a színeikben! A legkisebb Jeszkel-lány, Szofi a jelek szerint már stabilan felküzdötte magát korosztálya középmezőnyébe. Tavaly nyáron Mosonmagyaróváron, a Régiós Eszkimó-Indián Játékokon kilencedik lett. A Vidék Bajnokságon Fadd-Domboriban a 13. helyet szerezte meg, majd ugyanitt az Országos Bajnokságon a 9. helyen végzett.

„Még nagyon izgulok a versenyeken, ezért különösen jót tesz, hogy együtt vagyok a testvéreimmel és egymást is buzdítjuk – idézem Szofi szavait. – Szeretek futni, így semmilyen gondot nem okozott Győrben, az erőfelmérőn a megállás nélküli 2400 méter, de vízen lenni az igazi, főleg nyáron!”

Néhányan az idősebbek közül, így Luca és Panna is, már február utolsó napján átélhették a Velencei-tó hullámainak ringatását. A régen várt élmény azonban alig egy órán át tarthatott, mert az egyre erősödő szél miatt partra kellett húzni a hajókat. Maradtak hát a korábbi szép emlékek! Pannának például első versenyéről a sukorói pályán és a diákolimpiai 5. helyezéséről. Aztán az első érem a tavaly nyári Eszkimó-Indián játékok 3. helyéért. Nem sokkal később, július végén Fadd-Domboriban megszületett eddigi legrangosabb eredménye, az Országos Bajnokság aranyérme! Mini kajak párosban szerezték csapattársával, Szép Virággal. Együtt nyertek kategóriájukban szeptember elején, a Nőtincs Kupán is. Idei szezonját a győri regionális Heraklész Kajak-Kenu Fizikai Felmérő Bajnokság 2. helyezésével nyitotta meg.

„Az országos bajnoki cím minket is meglepett, nem gondoltuk, hogy ilyen jók vagyunk, legfeljebb az ötödik helyre számítottunk – ízlelgeti a tavalyi kirobbanó siker emlékét Panna. – A szegediek a vége felé nagyon ránk jöttek, de még így is bő három másodperccel előttük értünk célba. A győri erőfelmérő verseny alapján a téli felkészülésem jól sikerült. Elég sűrűek a napjaim, mert tanulnivaló is akad bőven. Szerencsére, mindhármunknak jól megy a suli. Az fel sem merült bennem, hogy abbahagyjam a kajakozást, sőt, más kategóriákban is szeretnék eredményes lenni.”

A Jeszkel-lányok legidősebbje, Luca is több szép eredménnyel büszkélkedhet. A legfontosabb és legmotiválóbb számára azonban – ahogyan edzőjétől és édesanyjától egybehangzóan hallottam – éppen a legutóbbi, győri erőfelmérő bajnokság 5. helyezése. A jegyzőkönyvek alapján magam is összevetettem néhány tavalyi és idei erőnléti gyakorlatát - a fizikai fejlődése szinte megdöbbentő! A korábbi 13 húzódzkodással szemben idén például már 23-at teljesített, a lábemelések számát 11-ről 20-ra növelte. Ez a bizonyos lábemelés azt jelenti, hogy a bordásfalon lógva kell a szert a fej fölött a cipő orrával megérinteni. Mondjuk, 20-szor fél perc alatt. Nem semmi! Ahogyan nem volt akármi az sem, hogy Luca már az első versenyén, 2017 nyarán, a sukorói Diákolimpián bronzérmet szerzett. Mini kajak párosban végeztek Józsa Nikolettel a harmadik helyen. Luca időközben kinőtte a legkisebb hajót és tavaly nyáron, a Fadd-Domboriban rendezett Vidék Bajnokságon már K4 kölyök kategóriában nyert ezüstérmet a VVSI Füzér Otília - Jeszkel Luca - Steigerwald Tímea – Viktor Luca alkotta négyes csapatával.

„Legjobban a nyarakat szeretem a vízen, tavaly csodálatos edzőtáborunk volt a dömösi Dunán, de egyre inkább belelendülök a versenyzésbe is – mondja Luca, aki nyolcadikosként már a jövőjét tervezgeti. – Főleg nyelvekkel szeretnék foglalkozni. A németet tökéletesíteni, felvenni mellé az angolt és régi vágyam, hogy megtanuljak görögül. Az anyukám részben görög származású, a dédnagypapánk ma is a tengerparti Vólosz városában él. A pihenő hónapunkban, augusztusban meg szoktuk látogatni Görögországban.”

Mostani kategóriájában Lucának a K1-es kajak a leginkább kedvére való, bár egyesben még a fiatalabb, kisebb versenyzők közé tartozik. Talán ezért is tartogat számára az edzője, Horgos Lajos az idei szezonra egy újabb kihívást a tavalyi ezüstérmet hozó K4-esben.

„Luca nagyon jó hátsó ember a hajóban, a sikeres győri erőnléti verseny után pedig rendkívül motivált, ezért gondolkodom egy új négyesben a számára – avat be terveibe a mester. – Már kinéztem három ügyes kislányt Mosonmagyaróváron, akikkel nyáron itt nálunk együtt edzőtáborozhatnak és összejöhet egy ütőképes csapat. Panna is nagyon tudatosan készül az új szezonra, jól bírja az edzéseket. Kiváló futó és nemcsak a testvéreinek a húzó embere, hanem a korosztályos csoportját, a fiúkat is össze tudja fogni, csak úgy loholnak utána! A Jeszkel-lányok mindegyike más-más karakter, de nagyon összetartó testvérek. Együtt jönnek le és együtt mennek haza az edzésekről. Ám itt a csapatban már ki-ki a maga korabeli barátnőivel és társaival dolgozik. Mindhárman a tanítványaim, de praktikus okokból gyakran összevonjuk az enyéimet Szabó Mónika edzőtársam csoportjával. Én az idősebbekre, ő a kisebbekre felügyel, ami különösen kinn a tavon, a hideg vízen elengedhetetlen. Sajnos, idén a nagyobbak számára hagyományosan előre hozott vízreszállásunk, a viharosra forduló idő miatt, kicsit kurtára sikerült. Néhány nappal később, március első hétvégéjén azonban vigasztalódhattak a gyerekek, köztük mindhárom Jeszkel-lányunk is, mert két csoportunk mintegy harminc jelentkezőjének megrendeztük az edzések éjszakáját. A magunk területén ezzel minden bizonnyal történelmet írtunk! Szombati napon délig egy-egy órás hegyi futáson és úszáson vettek részt a tanítványaink. Otthon megebédeltek, pihentek és este nyolctól közel éjfélig konditermes és tanmedencés edzés várta őket. Nagyon élvezték a gyerekek, nemkülönben a svédasztalos reggelit a tóparti éttermünkben. A csapatépítés érdekében talán sikerült ezzel újabb hagyományt teremtenünk.” 

Vízes Sportok Május 1-én Székesfehérváron a Csónakázó-tavon a Club Vitál és a VVSI közreműködésével

Tavaly a vitorlázás volt, idén pedig az evezős sportok lesznek a Csónakázó-tónál, a Lake Side Hotel mellett, a Club Vitál szervezésében zajló vizes események főszereplői május elsején.

A 10 órakor kezdődő kajakos-kenus rendezvény vendége lesz Kapocs Anikó, aki Szöulban és Barcelonában, valamint Ódor Lajos, aki Moszkvában, és Sisa Csaba, aki szintén a szöuli olimpián képviselte az agárdiakat. Az eseményen természetesen jelen lesznek a VVSI ifjú evezősei is Vida Erik vezetésével.

A rendezvény keretében kipróbálhatóak lesznek a stabil túra- és tengeri hajók, a profik pedig a versenyegységekbe is beszállhatnak. A tóparton nemzetközi hajókiállítás is helyet kap, itt a legfrissebb modellekkel ismerkedhetnek meg a vízi sportok kedvelői.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Természetismereti tábor a VVSI szervezésében

TERMÉSZETISMERETI VÍZITÁBOR

Kenus táborainkkal a tavon látható, kajak-kenu edzések helyett inkább a nyári vízi táborok hangulatát szeretnénk felidézni. A tanév befejezését követően 4 turnusban nyári tábort szervezünk napközis rendszerben, 8-12 éves, úszni tudó fiúknak és lányoknak. A táborral elő kívánjuk segíteni a nyári szabadidő ésszerű kihasználását. Célunk, hogy jól érezzék magukat a gyermekek, játékos módszerekkel fejlődjenek, közösséget építsünk, továbbá a tábor végén új és hasznos tudással felvértezve, kellemes emlékekkel távozzanak.


A 4 turnus időpontjai:
1. 2019. június 17-21. naponta 9.00-16.30 óráig
2. 2019. június 24-28. naponta 9.00-16.30 óráig
3. 2019. július 15-19. naponta 9.00-16.30 óráig - BETELT
4. 2019. július 22-26. naponta 9.00-16.30 óráig - BETELT
A napközis tábor díja: 18.490,- Ft/fő/hét (hétfőtől-péntekig)

A részvételi díj összegének 50 %-át a regisztrációt követően kérjük átutalni a következő számlaszámra a gyermek nevének és a turnus számának megjelölésével. A fennmaradó összeget a kiválasztott turnus előtt 2 héttel kérjük átutalni a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság bankszámlaszámára:
Magyar Államkincstár 10029008-00332976-00000017

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi telefonszámokon lehet:
Bodri Éva: +36 70 391 1968
Porteleki Zsolt: +36 30 221 9349


A gyermekeknek napi háromszori étkezést biztosítunk: tízórai, ebéd és uzsonna, mely gyümölccsel és két palack ásványvízzel egészül ki a megfelelő folyadékpótlás és az egészséges táplálkozás jegyében. A tábor során a jelentkező gyermekek a kenuzás alapjaival, a vízi sport szépségeivel, továbbá a vízen járás alapvető szabályaival ismerkednek meg. A gyerekek kenuzás közben fedezik fel a Velencei-tó csodálatos élővilágát. A tábort követően képesek lesznek magabiztosan, önállóan kormányozni a kenut, egyedülálló élményekkel gazdagodhatnak, mindeközben észrevétlenül becsempésszük életükbe a víz iránti szeretetet és a természet iránti tiszteletet. Szeretnénk elérni, hogy a táborainkon részt vett gyerekek jó élménnyel távozzanak és egy hét, hónap, vagy év múlva testvérükkel, barátaikkal térjenek vissza a VVSI-be, egyre több ismerőst magukkal hozva. Az úszni tudást úszómester által kiadott igazolással szükséges bizonyítani.

ÉRKEZÉS: Egyénileg, vagy a VVSI autóbusz járatával.

TERVEZETT PROGRAMOK RÖVID BEMUTATÁSA:
1. Kenuzás oktatása 7 személyes, biztonságos csapatkenukban. Az evezés és a kormányzás műveletének elsajátítása.
2. Természetismereti túra a nádasban, ahol a gyerekek a vadregényes nádi ereken evezve megismerkedhetnek a Velencei-tó kialakulásával, növény- és állatvilágával, valamint történelmi múltjával. A túra során változatos élőhelyeken haladunk végig, ahol sokféle növénnyel és állattal találkozhatunk.
3. Kincskereső kenutúra. A nádasban, kijelölt útvonalon, térkép és fejtörős feladványok segítségével keressük az elrejtett kincset. Az út során 3-4 állomás lesz, ahol a gyerekek játékos feladványok megfejtését követően újabb feladatok elé kerülnek, melyeket megfejtve, az akadályokat legyőzve jutnak el a kincshez. Nincs másra szükség csak egy kis ügyességre, furfangos észjárásra és szerencsére.

A tábor első napján balesetvédelmi oktatásban részesítjük a gyerekeket, megtanítjuk őket a mentőmellény használatának szabályaira. Bevezetjük őket a vízi közlekedés alapszabályaiba. Szót ejtünk azokról a szabályokról, amelyek betartása megelőzi a balesetek kialakulását, illetve megismertetjük, hogy mik a teendők ilyen esetekben. Bemutatjuk nekik a telephelyet, a pályát, illetve megismertetjük velük a sporteszközöket (kenu, lapát, mentőmellény). Minden nap a napi tájékoztató után indulunk le a partra. Kiskocsikon levisszük a felszerelést, elrendezkedünk a fák árnyékában. Fokozatosan vezetjük be a gyerekeket a túrakenuzás rejtelmeibe.

Saját felszerelés, azaz mit hozzanak magukkal? Amire a gyerekeknek szüksége lehet:
- könnyű, világos színű, természetes anyagú ruházat, napellenzős sapka, naptej!
- kb 1 liter ivóvíz, lehetőleg hazavivős - újra használható palackban
- nem romlandó élelem
- az aktuális időjárási viszonyokhoz illeszkedő kiegészítő ruházat: esőköpeny, meleg ruha
- vízálló becsatolható szandál (strandpapucs elúszik a beszállásnál)
- gyalogos túrához kényelmes edzőcipő
- törülköző, tisztálkodó szer, papucs
- váltás ruha: póló (lehet hosszú ujjú is, világos színben), rövidnadrág
- fagyipénz - ésszerű mennyiségben
- TAJ kártya fénymásolata
- egyéni orvosi felszerelés/gyógyszer, ha indokolt (pl. inzulin, inhalátor, szúnyogriasztó)

Az "elhagyós dolgok", azaz mit ne hozzanak:
- drága ruházat
- telefon, Mp3 lejátszó, egyéb elektronikus eszköz, ékszer
- 1-2000 Ft-nál több költőpénz
- csoki, chips, intenzív cukros-savas üdítő (kiszáradhatnak, elfáradhatnak tőlük a gyerekek)
- közepes táskánál nagyobb mennyiségű holmi
- horgászbot, focilabda, közbiztonságra veszélyes eszköz

Jelentkezési lap kitöltési lehetőség

 

Többszörös bajnokunk, Kövesdi Patrik új kajakban

A világ legismertebb hajógyártói általában minden olimpia előtt kirukkolnak egy újabb műszaki csúcsot jelentő kajak típussal. Így licitált rá tavaly ősszel a legjobbak között számon tartott portugál Nelo cég az addig rendkívül népszerű Cinco-jára a vadonatúj Sete-generációval. A VVSI legeredményesebb versenyzőjének, Kövesdi Patriknak egy őszi versenye után sikerült beülnie egyik vetélytársának ilyen új csodájába. Akkori sóvárgásai közepette nem is sejthette, hogy néhány hónap elteltével, tavasszal már ő maga is egy Nelo Sete-ben szelheti a Velencei-tó hullámait! A vízi sportiskolát is fenntartó Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. vezetése ugyanis úgy határozott, hogy további felkészülését és versenyzését egy korszerű hajó megvásárlásával támogatja.

„Szakmailag talán felvethető, hogy a tizenhat éves Patrik számára még kicsit korai egy ilyen komoly, nagy kajak – érvel a kétkedők felé Major Ildikó edző. – Az egyenlő esélyek biztosítása érdekében azonban manapság már nem mindegy, ki milyen hajóban ül. Rendkívül erős a mezőny, szorosak a versenyek és egyre gyakrabban dönt célfotó a befutókról. Másrészt Patriknak, a súlygyarapodása miatt, amúgy is át kellene ülnie egy nagyobb hajóba, így az új, 70-80 kilogrammos sportolóra tervezett Nelo Sete hamarosan ideálissá válik számára. Nagyon hálásak vagyunk a VVSI vezetőinek és fenntartóinak azért, hogy mérlegelve Patrik eddigi kiváló eredményeit, hozzáállását és példamutató szorgalmát, további munkájához megelőlegezték számára korunk színvonalának egyik legjobb hajóját.”

Ha egy serdülő kajakos azt mondaná nekem, hogy idén az országos bajnokságon három aranyérmet és egy ezüstöt szeretne szerezni, emellett meg akarja nyerni az Olimpiai Reménységek Versenyét, bizonyára azt gondolnám róla, hogy igencsak ambiciózus sportoló. Sőt, talán túlságosan is az… Nos, Kövesdi Patriktól tulajdonképpen ugyanezt hallottam, amikor a tavalyi eredményeinek megismétléséről beszélt, csakhogy ő 2018-ban mindezeket valóban el is érte! S ezek csupán a legnagyobb skalpjai voltak! Azért említettem meg a dolgot, hogy némi képet alkothassunk a több ízben jelzett kimagasló eredményeiről.

Ő maga idén is szerényen és kitartóan gyúrta a téli erőnléti alapozás gyakorlatait. Február közepén, éppen a régóta várt horvátországi edzőtáborozás előtt tudta meg, hogy hamarosan neki is lesz egy Nelo Sete hajója! Így aztán bármilyen jó is volt Horvátországban a táborozás, az evezés a Neretva-folyón és az Adriai tengeren, alig várta, hogy ismét a Velencei-tó partján lehessen.

„Csodálatosan kezdődött ez az évem, nagyon boldog vagyok – mondja Patrik olyan hangon és olyan szavakkal, ahogyan azt egy kamasz fiútól ritkán hallani. – Fogalmam sem volt arról, micsoda öröm ér, ezért nagy-nagy köszönet mindenkinek, aki hozzásegített ehhez az álomhoz! Nem is győztem kivárni az igazán alkalmas időjárást, március 6-án, szerdán már vízre tettük az új hajót. Elég erős volt a szél, verdestek a hullámok, de muszáj volt egy kicsit beleülnöm! Másnap aztán, az ideálisan csendes időben valóban ráérezhettem, milyen kiváló hajó ez az új Nelo Sete. Gyönyörűen ment alattam, rendkívül stabil és tökéletes az iránytartása. Persze, a súlyozását még pontosítani kell Ildi nénivel, a lábtámasz beállításán is dolgozni fogunk. Hamar kiderült, hogy a szárazon is többet kell vele foglalkozni, gondosabb tisztogatást és karbantartást igényel. De azt a legnagyobb örömmel csinálom majd.”

Amikor a közelgő első nagy verseny, a májusi győri maraton, majd a különböző síkvízi rövidtávú felmérők, válogatók és bajnokságok kerülnek szóba, megjegyzem, hogy neki ezzel a csodahajóval bizonyára nem lesz nehéz eredményesnek lenni. Patrik azonban határozottan helyreigazít: az eredményekhez elsősorban nagyon sok edzés és kitartás kell, a legjobb hajó is csak besegíthet némiképp. Igaza van. A legfontosabb valóban, hogy a szuper kajak csillogása se homályosítsa el az ember szemét.  

Kajakosaink a Neretva mentén

A VVSI kajakosainak egy csoportja, sikeres téli erőnléti és tanmedencei edzéseit követően, február 19. és március 1. között Horvátországban folytatta idei felkészülését. Major Ildikó edző második alkalommal vitte el tanítványait tavaszi vízi alapozó edzőtáborozásra a Neretva-folyó festői völgyében fekvő Opuzen városkájába.

A Neretva deltavidéke kellemes klímájával és természeti adottságaival nagyon közkedvelt térségünk kajakos versenyzői körében. A hazaiak mellett csehek, lengyelek, németek és szlovákok készülnek itt rendszeresen, de nem hiányoznak a magyar élvonalbeli egyesületek sem. A mieinkkel együtt többek között a Spartacus sportolói és a tiszafürediek szelték a folyóágakat, de készülőfélben voltak a győriek és a gödiek is. A környék behatárolt fogadó kapacitásai miatt már idejében neki kellett látni a szervezésnek és helyfoglalásnak, ami ismét jól sikerült. Tizenkét fős csapatunk egy otthonos motelben szállt meg, ahol a napi kemény munka után jólesett a pihenés.

„Az edzőtábor lélektani hatása legalább olyan fontos a fiatal sportolók fejlődése szempontjából, mint az ott folyó szakmai tevékenység – vonja meg a Neretva-menti napok mérlegét Major Ildikó edző. – A környezetváltozás megtöri a téli fásultságot és az erőnléti edzések monotóniáját. A tábor hangulata, az együttlét érzése pedig kiváló közösségformáló erő. Mi ezt a tavalyi, jól bevált recept alapján még azzal is fűszereztük, hogy megint magunkkal vittünk egy nagymamát, és Böbe mama csodálatos házi koszttal tartotta karban a testi-lelki kondíciónkat. Az állóképességgel nem is volt semmi baj, a gyerekek az otthoni, tanmedencei edzések után nagyon könnyen átültek a vízre. A technika csiszolására és rögzítésére az ideális időjárási és folyóvízi körülmények között szinte korlátlan lehetőségeink nyíltak. Gyönyörű, örökzöld mandarin-ültetvények és végtelen nádfolyosók között siklottunk. Szorgalmasan számoltuk és gyűjtöttük a kilométereket, mintegy háromszáznyit sikerült elkönyvelnünk. Csupán tíz kilométert kellett leeveznünk a folyón és egy átemelés után máris kinn voltunk a nyílt tengeren! Csak egyetlen napon nem tudtunk vízre szállni a viharos szél miatt, amiről az itthoni híradók is beszámoltak, de akkor a tengerparton, egy szabadtéri kondiparkban erősítettünk. Összességében a gyerekek fegyelmezetten, nagyon szépen dolgoztak, kiváló volt a csapatszellem, s így a horvátországi edzőtáborozásunkat abszolút sikeresnek és eredményesnek értékelhetem.”

Visszaérkezésük után a táborozók bekapcsolódtak csapattársaik felkészülési menetébe, futással és erősítő edzésekkel. Ha az időjárás engedi, már az agárdi parton is vízre szállnak. Március közepén átköltöznek a Velencei-tó északi partjára és szűkebb pátriájukban, a sukorói pályán folytatják a munkát. Május közepén Győrben várja a legjobbakat a Maraton Magyar Bajnokság, amely tíz-tizenöt ezer méteres futamaival lezárja az addigi hosszútávú edzéseket és megnyitja a felkészülést a síkvízi, rövidtávú versenyek sorozatára. Néhány kiváló kajakosunknak, akár hosszú-, akár rövidtávon rajtol el, a hazai habok talán még sokáig felidézik majd a Neretva, vagy az Adria hullámainak csillogását… 

Fortuna ismét a mieinkkel együtt futott a Nagy Hideg-hegyen

Nem vittek magukkal hajót a Börzsönybe a Velencei-tavi Vízi Sportiskola ifjú kajakosai és kenusai, hiszen futóversenyre mentek, mégis megint egy új kenuval tértek haza. Megint, ahogyan tavaly is! Ám nem ez volt számukra az idei hegyi futás egyetlen szerencsés mozzanata.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség november 17-én, szombaton rendezte meg a téli felkészülési idény nyitányaként hagyományos dunakanyari futóversenyét, a Nagy Hideg-hegy Futást. A szervezők ezúttal is hangsúlyozták, hogy fő céljuk nem a versengés, hanem a sportág, a kajak és kenu szakágak összekovácsolása. Ennek megfelelően ezernél több sportoló regisztrált és jött el az ország minden vízpartjáról. A VVSI-t negyven 10-17 éves korú kajakos és kenus képviselte négy edzőjük – Szabó Mónika, Horgos Lajos, Hubik András és Porteleki Zsolt – kíséretében. Két és félórányi autóbuszozás után értek el Királyrétre, a Cseresznyefai parkolóba, ahonnan tíz órakor rajtolt el a mezőny. Versenyzők és edzők vegyesen, több mint ezren.

„Komoly erőpróbát jelentett ez mindannyiunk számára, hiszen a hét és fél kilométeres táv utolsó másfél kilométere igazi hegyi pálya volt, 460 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenünk – mondja a kenusok mestere Porteleki Zsolt, aki kajakos edzőtársával, Szabó Mónikával együtt szintén rajthoz állt. – De éppen az ilyen kihívások segítik leginkább a csapatépítést hazai szakági és országos szinten egyaránt. A rajt előtt alkalmunk nyílt beszélgetni az edző kollégákkal, a gyerekek pedig a más klubokban versenyző barátaikkal, riválisaikkal találkozhattak.”

A mieink közül a legfürgébbek alig egy matekórányi idő alatt, 43 perc körül értek fel a csúcsra. Ami a legfontosabb, a távot valamennyien, még a legkisebbek is teljesítették és megérinthették a Nagy Hideg-hegy tetejének 864 métert jelző magassági kövét. Valamennyi célba érkezőt forró tea és csokoládé várta.

„Meg a Dunakanyar csodálatos panorámája, hiszen nagy szerencsénkre tiszta, napos időt fogtunk ki. Nem úgy, mint az utóbbi két esős, ködös évben – teszi hozzá a kajakosok edzője, Horgos Lajos, aki legalább tízedik alkalommal hozta el ide tanítványait. – Fenn a csúcson, ahol szinte harapni lehetett a levegőt, megint alkalom nyílt egy kis beszélgetésre, barátkozásra. Aztán a visszautat is futva tették meg a gyerekek, mi mást is tehettek volna lejtmenetben, úgyhogy összességében tizenöt kilométert szaladtak ezen a szép szombati napon.”

Amelyet lenn a parkolóban még szebbé tett Fortuna istenasszony újabb kegye. A különdíjak sorsolásán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által felajánlott kajakot a gödi egyesület, míg a kenut ismét, immár másodszor egymás után a VVSI csapata nyerte meg! Nem kis dolog ez, hiszen közel harminc esélyes között lett megint mienk a versenyhajó!

Amit azonban talán még ennél is nagyobb szerencsének tarthatunk: a börzsönyi Nagy Hideg-hegy komoly erőpróbájának idén is minden ifjú kajakosunk és kenusunk sikeresen, sérülés nélkül tudott eleget tenni.


VVSI-s sportolói portré - Kuti Nina

Kuti Nina: Jól megy alattam a hajó!

A Velencei-tavi Vízi Sportiskola egyik legnagyobb szakmai ígéretének a kenus Kuti Ninát tartják. Az intézmény aktív sportolói között ő az egyetlen, aki kajak és kenu szakágban is országos bajnokságot tudott nyerni. Ifjúsági válogatottként idén az olimpiai reménységek nemzetközi versenyén is letette névjegyét – és még csak tizenöt esztendős…

„Siófokon születtem és már négy évesen sportolni kezdtem: fociztam, úsztam, triatlonoztam – emlékszik vissza a nem is olyan régmúlt időkre Nina, aki a sportot a családban is meghonosította. – A művészi hajlamú Donát bátyámat nem sikerült ugyan eltántorítanom a zongorától és orgonától, de Melanie nővérem jógázni tanul, anyukám pedig, aki nem volt nagy sportbarát, ma már lelkesen fut. Gyakran együtt rójuk a kilométereket. Anyuval lakom, s ő nagyon sok áldozatot hoz azért, hogy élsportoló lehessek.”

Az eredményeit látva már ma is az. Hét éve kezdett kajakozni a VVSI-nél, amikor a közeli Székesfehérvárra költöztek. Kivételes tehetsége, rátermettsége hamar megmutatkozott, kitartása és szorgalma már egy év elteltével meghozta első érmét. Azután versenyek, helyezések és további érmek sora következett, két országos bajnoki címmel tetézve. Szépen ívelő kajakos pályáját azonban egy sérülés szinte szó szerint derékba törte. A huzamosabb ülés is nehezére esett, hát még az ülve evezés! Mivel a vízi sporttal nem akart szakítani, úgy döntött, hogy átigazol a kenusokhoz. Talán akkor még nem ismerte, vagy nem vette komolyan a jelmondatukat: Eső, szél, napsugár, fájdalom a barátunk.

„Az első év nagyon keményen telt, a kenus edzések sokkal nehezebbek voltak számomra, mint sérülten a kajakos tréningek. Egészen más a hajó, a lapát, fél térden az evezés teljesen újfajta mozgáskoordinációt kíván, más izmokat mozgat meg. A sok szenvedés ellenére fel sem merült bennem, hogy feladom. Bizonyítani akartam az első, mindmáig egyetlen edzőmnek, Porteleki Zsoltnak, akivel nagyon jól megértjük egymást. Kiváló a kenus csapatunk, s bár a lányok csak mutatóban szerepelnek benne, a fiúk nagyon rendesek. A régi kajakos társaimmal is megmaradt a közvetlen kapcsolat. Ez a baráti légkör is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy fokozatosan ráéreztem a kenura, elhittem, van érzékem hozzá. A második évtől jöttek az eredmények is, egyre motiváltabb lettem. Idén már úgy éreztem, hogy teljesen magamra találtam és jól megy alattam a hajó!”

„Nina a sérülését követően óriási fegyvertényt hajtott végre – idézi fel a három évvel korábbi eseményeket edzője, Porteleki Zsolt. –Már kétszeres országos bajnok volt kajakozásban, s amikor ennek folytatása lehetetlenné vált számára, nem elégedett meg a korábbi babérokkal. A nehezebb utat, az új kihívást választotta, hiszen mint mondani szokták, a kajakozásban és a kenuzásban csak a víz közös. A legkeményebb időszakokban is olyan hozzáállást mutatott, hogy az ember szinte megkönnyezte meghatottságában… A magam részéről nemcsak a sportban, hanem a sorsban is hiszek. A sors kezét látom abban, hogy három évvel ezelőtt, amikor egy hosszabb szünet után tértem vissza az edzői pályámra, mindjárt egy ilyen kivételes tehetséggel kezdhettem dolgozni. Nina két és fél év munkájával ötévnyi hátrányt hozott be, hiszen a legnagyobb országos vetélytársai már kilenc évesen kenuba szálltak. Egy csupa szív, jólelkű kislány, rendkívül ügyes, jó mozgáskoordinációval rendelkezik, emellett kiváló versenyzői alkat. Olykor azért szeleburdi, hiszen most lépett a serdülő korba, kicsit még érnie kell, de erre van időnk. Persze, már idén is fantasztikus évet zártunk, amire májusban még nem mertem volna fogadni.”

Egy májusi versenyen találta meg jó szemmel az edző Nina párját Horányi Dóra, a Váci Kajak-kenu SE sportolója személyében. Négyhavi közös edzőtáborozás után az augusztusi szolnoki Magyar Bajnokságon a Kuti Nina – Horányi Dóra páros 500 méteren az U15-U16-os kategóriában bronzérmet, míg a fölötte lévő korcsoportban aranyérmet nyert.

Előtte júliusban, a Vidék Bajnokságon, Nina két bronzérmet szerzett. Szeptemberben az Olimpiai Reménységek Versenyén a lengyelországi Poznanban a Kuti-Horányi kenu páros 200 és 500 méteren egyaránt 5. helyezést ért el. Ez volt első nemzetközi versenyük. Az ígéretes kettős tagjai igazi barátnők lettek. Sok egyéb mellett az is közös bennük, hogy mindketten magántanulók, így több lehetőségük lesz a közös felkészülésre. Nina azért igyekszik minél gyakrabban bejárni a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályának óráira is, mert amelyik tantárgyból három jegyet összegyűjt, abból januárban nem kell vizsgát tennie. Novemberben kezdődik a téli felkészülési időszak, de ő leginkább a márciusi első erőfelmérő versenyeket várja.

„ A kenut inkább férfias szakágnak tartják, talán azért, mert női futamokat nem indítottak eddig az olimpiákon – mérlegeli a jelenlegi helyzetet Porteleki Zsolt edző. – Párizsban 2024-ben azonban már olimpiai szám lesz a női kenu is, egyesben 200 és párosban 500 méteren. Pontosan azokon a távokon, amelyeken leginkább Nina is versenyez. Meggyőződésem, hogy az adottságai révén olimpiai bajnoknak termett, de még hat évnyi kemény munka áll előtte. Óriási mozgósítás várható a hazai sportéletben annak érdekében, hogy az új női olimpiai kenus számokban is helytálljunk, nagy lesz a versengés. Komoly segítséget jelent, hogy a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. kiváló konditermet, tanmedencét és evezős pályát biztosít számunkra. A további sikerek személyi, tárgyi feltételei tehát adottak Agárdon és Sukorón.”

„Nem titkolt álmom, hogy indulhassak a 2024-es párizsi olimpián – igazolja ebben is az összhangot edzőjével Kuti Nina. – Magamról úgy tartom, hogy sprinter vagyok. A 200 méteres távot kedvelem leginkább, de a másik ötkarikás szám, a páros 500 m sem áll távol tőlem, ahogyan ezt Horányi Dórával idén többször bizonyítottuk. Tokióig azonban még egész sor hazai és nemzetközi verseny vár rám. Éppen ezért nem szívesen hangoztatom, hogy kenus leszek, ha nagy leszek, hiszen a saját szomorú tapasztalatom megtanított arra, hogy bármikor beüthet egy sérülés, amely széttöri az álmokat. Ám amíg a lapátolásban örömömet lelem, az edzőmmel szót értek és a vizesek között jól érzem magam, ahogyan mindezeket most is elmondhatom, addig a legfőbb cél mindig a hajóm orra előtt fog lebegni és mindent háttérbe szorít az életemben.”

 

Kajakosaink Tatán is állták a szelet


Fülöp András Emlékverseny 2018. október 06.

Idén október első szombatján rendezte meg a Tatai Hódy Sport Egyesület hagyományos Fülöp András Emlékversenyét a kajakozók számára. A meghívásos népszerűsítő megmérettetésen ismét részt vettek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola növendékei, akik az összesített pontversenyben az ország tucatnyi csapata közül a házigazdák mögött az előkelő 2. helyen végeztek.

„Az ilyen népszerűsítő sportversenyek egyik nagy előnye, hogy a kicsiket, a kezdőket is nevezhetjük, és akár több futamban is indulhatnak – értékeli az eseményt Major Ildikó edző. – Most negyedik alkalommal voltam Tatán, a csoportomból 11 kezdő és 10 versenyző gyereket vittem. Edzőtársaim, Szabó Mónika és Horgos Lajos további 18 versenyzőt hoztak, közöttük már serdülő korosztályúak is voltak. Sajnos, a tatai egyesületnek nincs kenu szakosztálya, ilyen futamot nem indítottak, így a kenusaink nem tarthattak velünk. Sportiskolánk kajakosainak jelentős része azonban versenybe szállt a tatai Öreg-tavon.”

A gyerekek izgatottan várták az utazást, a reggeli 7 órai sukorói indulásról senki sem késett el. Este hatra pedig már otthon is voltak. Hanem ami eközben történt! A kicsiknek különleges élményt jelentett, hogy a nagyobbakat testközelből láthatták készülődni és versenyezni. Persze, a versengésből nekik is jutott bőven, hiszen három kategóriában is összemérhették erejüket, tudásukat: 10 éves korig összevonva, a 11 és 12 évesek korosztályonként.

„Az emlékverseny egyik különlegessége a kicsik számára épített ügyességi pálya volt, amelyen három korcsoportban többek között hátramenet és bólyák kerülése tette őket próbára – avat be a szakmai részletekbe az edzőnő. – Itt is, mint minden futamban, az első hat helyezettet díjazták, és ők szereztek pontokat. A szervezők idén is kitettek magukért. A korrekt versenyfeltételek mellett nemcsak üdítővel szolgáltak, hanem palacsinta hegyekkel is meglepték az ifjú versenyzőket! Egyébként szép napos időnk volt, de az erős szél gyakran fodrozott komoly hullámokat a tatai Öreg-tóra. A mi, Velencei-tavon edzett versenyzőinknek azonban ez már nem volt újdonság, a július végi országos utánpótlás bajnokságon, Faddon is állták a dunai szelet. Egy-két borulás azért Tatán is előfordult. Az ügyességi pályán a 9 éves Kvak Zoltán kapott váratlan oldalhullámot és beborult. Semmi baj, Ildi néni – mondta nekem, amikor kievickélt a partra – átveszem a ruhámat és folytatom! Aztán 4. helyezést szerzett.”

A gyerekek lelkesedésére jellemző, hogy többen nemcsak a két futamukat, hanem három órás pihenő után még egy harmadikat is teljesítettek. Az emlékverseny jellegéből adódóan az edzőknek lehetőségük volt úgynevezett „felnevezésre”, tehát például serdülő versenyzőt ifi-korosztályban is indíthattak. Így esett aztán, hogy a 15 éves Varga Gergő és Morek Ádám, akik a saját korosztályos futamaikat megnyerték, indultak a 16 és 17 évesek között is, és ott további három dobogós és egy pontszerző 5. helyet szereztek! Ugyancsak triplázott a 11 éves Szép Virág, aki a saját és a 12 évesek futamában, valamint az ügyességi pályán két dobogós és egy pontszerző helyen végzett.

Összességében a VVSI versenyzői a tatai Fülöp András Emlékversenyen 26 dobogós - 10 első, 6-6 második és harmadik -, továbbá 13 pontszerző helyezést szereztek. (A részletes eredménylista ide kattintva megtekinthető.) Ezzel, mint korábban jeleztük, az összesített pontversenyben csupán a házigazdák csapata tudott megelőzni minket.

Utánpótlás nevelő sportiskolánk kajakosai az eredményes 2018. esztendőt egy emlékezetes, és nem kevésbé eredményes évadzáró versennyel koronázták. Mint egyik edzőjük, Major Ildikó is hangsúlyozta, a tatai emlékverseny nemcsak a dobogósoknak és pontszerzőknek, hanem minden egyes résztvevőnek olyan sikerélményt nyújtott, amely megőrzi a gyerekekben a kajak, a víz, a természet szeretetét és a versenyzés szellemét az előttünk álló hosszú téli hónapokban is.

Eredmények:

Fülöp András Emlékverseny 2018

Pándi Róbert U13 MK-1 1. hely

Varga Gergő U15 K-1 1. hely

Morek Ádám U15 K-1 3. hely

Nemes Réka U15 K-1 1. hely

Kovács Lilla U 15 K-1 2. hely

Jenei Panna U15 K-1 4. hely

Zákány Máté U11 MK-1 1. hely

Pándi Szabolcs U11 MK-1 5. hely

Szép Virág U11 MK-1 3. hely

Jeszkel Panna MK-1 4. hely

Gaál Botond U9 MK-1 4. hely

Kvak Zoltán U9 MK-1 5. hely

Zubik Bence U9 MK-1 6. hely

Gaál Zsombor U8 MK-1 1. hely

Nemes Réka U14 K-1 1. hely

Kovács Lilla U14 K-1 2. hely

Jenei Panna U14 K-1 4. hely

Ocskay Lora U14 K-1 6. hely

Varga Gergő U16 K-1 2. hely

Morek Ádám U16 K-1 3. hely

Nagy Becel U12 MK-1 5. hely

Szép Virág U12 MK-1 5. hely

Steigervald Viktória U12 MK-1 6. hely

Pándi Róbert U13 K-1 1. hely

Nagy Bercel U13 K-1 6. hely

Gaál Liliána U13 K-1 2. hely

Ocskay Lora U13 K-1 3. hely

Varga Gergő U17-18 K-1 3. hely

Morek Ádám U17-18 K-1 6. hely

Nagy Bercel U12 Ügyességi Pálya 4. hely

Pándi Szabolcs U11 Ügyességi Pálya 1. hely

Szép Virág U11 Ügyességi Pálya 2. hely

Pesa Péter U10 Ügyességi Pálya 2. hely

Csuport Péter U10 Ügyességi Pálya 3. hely

Lovász Levente U10 Ügyességi Pálya 4. hely

Kovács Lili U9 Ügyességi Pálya 1. hely

Gaál Zsombor U9. Ügyességi Pálya 3. hely

Kvak Zoltán U9 Ügyességi Pálya 4. hely

Zubik Bence U9 Ügyességi Pálya 6. hely

A VVSI 2. lett a pontversenyben. Gratulálunk sportolóinknak és felkészítő edzőiknek!

Nagy Zoltán Emlékverseny 2018.09.23. Szolnok

Szolnok Nagy Zoltán Emlékverseny
2018.09.23. Szolnok
Hétvégén a VVSI kajakosai és kenusai Szolnokon vettek részt a Nagy Zoltán emlékversenyen. Kiváló eredményekkel tértek haza sportolóink:
2000 m
I. hely: Pándi Róbert Nemes Rèka, Kövesdi Patrik, Ocskay Leila
II. hely: Ocskay Lora,
III: hely: Kovács Lilla
V. hely: Gaál Liliána, Jenei Panna, Szép Virág, Nagy Bercel
200 m
I. hely: Jenei Panna, Kövesdi Patrik
II. hely: Nemes Rèka, Ocskay Lora
III. hely: Kovács Lilla
IV hely: Nemes Rèka-Kövesdi Patrik
V. hely: Pándi Róbert, Morek Ádám, Kovács Lilla-Varga Gergő
Az emlékkupát V. évfolyamban, az összetett legjobb eredmènnyel Kövesdi Patrik vehette át ,az elhunyt Nagy Zoltán èdesanyjától.
Gratulálunk versenyzőinknek és felkészítő edzőiknek! Hajrá VVSI!

Az egykori kiváló sportoló és edző emlékére megrendezendő versenyre immáron másfél évtizede érkeznek az országos számos pontjáról versenyzők, egyesületek. Nagy Zoltán emblematikus képviselője volt a szolnoki kajak-kenu sportágnak, halála is a Holt-Tiszai Vizisport Telepen érte: azon a helyen, ahol élete legtöbb idejét töltötte. Az emlékversenyen nem csupán tisztelegnek egykori sporttársai a kiváló kajakos előtt, hanem színvonalas versenyzésükkel emelik évről-évre az esemény rangját. Az utóbbi években egyre többen érkeznek a verseny alkalmából Szolnokra, ami felettébb jó szolgálatára válik a sportág népszerűsítésének. A hagyományosan minden év szeptemberében megrendezett verseny a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos versenynaptárának állandó szereplője, így nem csupán a lokális sportolóknak jelent kihívást a versenyen való részvétel.

 

Olimpiai reménységek versenye

2018. 09. 14-16.
Lengyelország, Poznan
A hétvégén 35 nemzet sportolói versenyeztek a jóbarátainknál, és nagy örömmel tudatjuk, hogy a VVSI sportolói nagyon szép eredményekkel tértek haza. Első helyezést ért el Kövesdi Patrik K-1 500m-es számban. Ocskay Leila K-1 1000m V. helyet szerzett, valamint Kuti Nina C-2 200m-en (Horányi Dórával) szintén V. helyezést ért el, csakúgy, mint a C-2 500m-en. Gratulálunk a sportolóknak és felkészítő edzőiknek a kimagasló eredményért! Hajrá VVSI!

 

Serdülő, Ifjúsági és U23 Magyar Bajnokság, SZOLNOK 2018.08.02-05.

Csütörtöktől vasárnapig tartott a serdülő, ifjúsági és U23-as magyar bajnokság Szolnokon. A bajnokság egyben válogató volt a szeptember 14-16 közötti, Poznanban megrendezendő Olimpiai Reménységek Versenyére. Szép sikereket értek el a VVSI-s sportolók!
1. hely
K2 U15 1000 m Kövesdi Patrik – Nagy Raul (Tolna)
K4 U15-U16 1000 m Fodor Napsugár (KSI) – Sági Alíz (KSI) – Várkonyi Sarolta (KSI) – Nemes Réka
K1 U15 500 m Kövesdi Patrik
K2 U15 500 m Morek Ádám – Varga Gergő Barnabás
K1 U15-U16 3x200 m váltó Kövesdi Patrik - Morek Ádám – Varga Gergő Barnabás
K1 U15 2000 m Ocskay Leila Olívia
C2 U17-U18 500 m Kuti Nina – Horányi Dóra (Váci Kajak-Kenu SE)
2. hely
K1 U15 1000 m Ocskay Leila Olívia
K1 U15 2000 m Kövesdi Patrik
C2 U15-U16 500 m Kuti Nina – Horányi Dóra (Váci Kajak-Kenu SE)
3. hely
K2 U15 2000 m Morek Ádám – Varga Gergő Barnabás
6. hely
K2 U15 1000 m Morek Ádám – Varga Gergő Barnabás
K2 U15 1000 m Ocskay Leila Olívia – Újfalvi Laura (UTE)
C1 U17-U18 4000 m Varró Péter
7. hely
K4 U15 1000 m Kovács Lilla – Jenei Panna – Helyi Lili (Mosonmagyaróvár) – Élő Eszter (Mosonmagyaróvár)
K2 U17-U18 200 m Szilágyi Dóra – Székely Dorka Alíz (Dunaferr)
9. hely C1 U15 2000 m Kovács Gergely
11. hely C1 U15-U16 2000 m Kuti Nina
14. hely C1 U15 2000 m Gyimóthy Csanád
A magyar bajnoki eredmények alapján serdülő válogatott: Ocskay Leila Olívia, Kövesdi Patrik, Morek Ádám, Varga Gergő Barnabás, Kuti Nina
Olimpiai Reménységek Versenyén, Poznanban induló versenyzők és számaik, a válogató számok alapján
Kövesdi Patrik, K-1 500m, K-4 1000m
Ocskay Leila, K-1 1000m, K-4 1000m
Kuti Nina, C-2 500m
Gratulálunk sportolóinknak és felkészítő edzőiknek! Hajrá VVSI!
 

Petkó Afrikában!

Az elkövetkező négy esztendőben egy régi-új helyszín, a dél-afrikai Pretoria államban található Roodeplaat Dam lesz az egyik felkészülési bázisa a magyar kajak-kenu sportnak. A szövetség nemrégiben elindította hajószállítmányát, több mint negyven kajak és kenu, valamint motorosok várják márciustól versenyzőinket. Petkó András sportolónk is itt készül fel, most jár a 4 hetes tavaszi felkészülés felénél. Elmondása szerint a szálláson vannak nehézségek, amikhez muszáj alkalmazkodnia. A víz többnyire jó, a felkészüléshez alkalmas. Petkó télen komoly térd sérülést szenvedett, ami a téli felkészülés utolsó heteit nagyban hátráltatta és a vízi munkában is komoly fájdalmakat okozott neki. Ezt követően utazott ki a válogatottal Afrikába, ahol a hirtelen jött meleg, szintén megterhelte a lábát. Az első két hét fájdalmakkal teli szenvedése után, most megpróbálja minden edzésre összeszedni magát, de az elkövetkező időszak igen kemény lesz neki az edzések terén.


Kajak-Kenu Fizikai Felmérő (2017.02.13., Győr)

A szokásos helyszíneken, Győrben, Pakson és Tiszaújvárosban rendezték meg a téli Héraklész fizikai felmérő versenyeket. Fiatal sportolóink ismét nagyot mentek.
Eredmények:2. hely ezüstérem: Varró Péter, 3. hely bronzérem: Kövesdi Patrik, 4. hely bronzérem: Nemes Réka, Pintér Gergő, Nagy Noel, 6. hely: Kovács Gergely, Károlyi Bende, Jenei Panna, Ocskay Leila. Idén ez az első olyan verseny a kajakosok részére, amely megtöri a kemény, monoton szárazföldi felkészülést. A képen Kövesdi Patrik (jobb oldalon), mellette a vízen is legnagyobb és legjobb ellenfelei. Patrik próbái: Cooper futás: 3233 m, Húzódzkodás 30" alatt 27, Lábemelés függésben bordásfalon kéz érintésével 1' alatt 27. Gratulálunk Srácok! Hajrá VVSI!

Petkóék befejezték az idei versenyszezont

2016. augusztus 5 — 7. Ifjúsági és U23 Magyar Bajnokság, Parakenu Felmérő Verseny, Szeged
A hétvége lezárta az idei versenyszezont Petkóék részére. András több számban is indult, ebből egyszer állhatott fel a dobogó második fokára Fekete Ádámmal. „Sikerült minden számban jól teljesítenem, és ezzel bizonyítottam, hogy nem csak párosban van esélyem a legjobbak közé bekerülni.” - mondta András. Most hosszabb pihenő következik és töltődés, hogy jövőre újabb sikereket érjenek el. Petkó Andris eredményei egyesben: 1000 m 5. hely, 500 m 6. hely, 5000 m 5. hely
Gratulálunk Srácok! Hajrá VVSI!

VVSI-s Éremeső a hétvégén!!!

Magyar Bajnokság, Kolonics Emlékverseny
2016.07.28-31. Sukoró
Hubik András, Horgos Lajos, Porteleki Zsolt és Major Ildikó sportolói nagyon szép eredményeket értek hazai pályán az év legmeghatározóbb kajak-kenu versenyén. Ildikó csapatából a válogató számok alapján 5 sportolónk válogatott lett: Halász Márton, Varga Gergő, Kövesdi Patrik, Kovács Lilla, Horváth Hanna. A maradék helyekre a Dunai István Emlékversenyen, keretfeltöltőn lehet még bekerülni.
Magyar Bajnok:
Halász Márton Mk-1 2000m
Gaál Liliána-Ocskay Lora Mk-2 2000m
3x300m Mk-1 váltó Halász Márton-Lengyel Marcell-Bed Imre
3x300m K-1 váltó Varga Gergő-Kövesdi Patrik-Morek Ádám
Ezüstérmesek:
K-2 4000m Kövesdi Patrik-Varga Gergő
Mk-2 2000m Kovács Lilla-Horváth Hanna
4x200m Mk-1 váltó Jenei Panna-Kovács Lilla-Nemes Reka-Horváth Hanna
4x200m Mk-1 váltó Pándi Róbert-Ocskay Lora-Gaál Liliána-Szász Balázs
Bronzérmesek
3. hely:
K-2 4000m Czeilinger Izabella -Ocskay Leila
Mk-2 2000m Jenei Panna-Kovács Lilla
3x300m váltó Próder Anna-Varga Balázs-Schindele Ádám
3x300m váltó Kóti Bernadett-Valdinger Bálint-Kovács Gergely
4. hely:
C-4 500m Varga Balázs-Pákozdi Máte-Szabó Bálint-Károlyi Bende
5. hely:
Schindele Ádám K-1 2000m
Pákozdi Benedek K-1 2000m
6. hely:
Szabó Bálint C-1 2000m+200m
Gratulálunk Fiúk, Lányok! Büszkék vagyunk rátok! Hajrá VVSI!

Irány Minszk!

A Petkó-Fekete páros bebiztosította magát a Minszkben megrendezésre kerülő U23-as világbajnokságra! Rajt/cél győzelmet arattak, magabiztosan hozták a formát, 5 másodperces fölénnyel nyertek! (2016. június 30. — július 3. II. Ifjúsági és U23 Válogató) ”Már vártuk a versenyt, kicsit izgultunk, mivel ezeknek az egységeknek nem láttuk a teljesítményüket. Magabiztosan és felkészülten álltunk be a rajtba.” - nyilatkozta a győztes egység. „A következő időszakban nagyon kemény munka, speciális felkészülés vár a versenyzőkre. A verseny előtt nem csak fizikailag, hanem mentálisan is fel kell készülni és el kell viselniük a rájuk nehezedő nyomást is. Ha ezt a munkát lelkiismeretesen elvégzik, megjön a várva várt eredmény.”- mesélte a páros egyik edzője, Hubik András. Gratulálunk Fiúk! Hajrá VVSI! http://feol.hu/sport/siker-utan-siker-elott-1777203

Felnőtt Tájékoztató és Parakenu VB. Válogató Verseny, Szolnok

A hétvégén (2016.04.23-24.) került megrendezésre az idei év első felnőtt versenye a „Felnőtt tájékoztató”. A magyar kajak-kenu sport színe-java vett részt az egyes futamokban. A két napos verseny második napján jött a szél és az eső, ami a legprofibbak számára is komoly megpróbáltatás volt. Döntőbe jutott Petkó András, a VVSI versenyzője, aki végül a 8. helyen végzett. „Kemény előfutamot kaptam, ami az időeredményeken és a rajthoz állók neve alapján is jól látszott. A döntőbe rajtam kívül, még három U23-as versenyzőnek sikerült beverekedni magát, akik így bizonyították, hogy saját korcsoportjukban az élvonalban helyezkednek el.” – számolt be a versenyről András. Edzője, Hubik András pozitívan értékelte a hétvégét, elmondása szerint András jó teljesítményt nyújtott és rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. „Szeretnénk egy jó párt keresni Andrásnak és ehhez az kell, hogy egyesben bizonyítson. A 8. hely önmagában nem rossz eredmény ebben a mezőnyben, de így az is kiderült, hogy Ő a 3. legjobb baloldalon kenuzó versenyző.” – értékelt Hubik András a versenyt követően. Ezzel az eredménnyel valószínűsíthetően könnyebb lesz a pár választása Andris részére.

Hosszú evezés Gödön

A múlt hét végén, szombaton (2016.04.16.) a VVSI kajakosai Gödre utaztak, hogy egy rendkívül fárasztó edzést dolgozzanak ki. A Gödi Kajak-kenu Egyesület nagy szeretettel fogadta Major Ildikó tanítványait. A 25 fős csapat a 35 kilométeres távot többszöri kiszállással teljesítette. Az indulás a csónakháztól volt és 17.5 km-el lejjebb pedig a forduló!

Az edzést nehezítette, hogy folyás iránnyal szembe kellet a táv második felét teljesíteni. A kissebek párosban a nagyobbak egyesben indultak, mindenkinek volt párja és egy üveg vize a hajóban. A tavaszi hosszú evezéseknek nagyon fontos szerepe van a felkészülésben, egy bizonyos km elérése után kimerül a test és sokkal gazdaságosabban kezd mozogni, így letisztul a mozgás, emellett fejlődik az állóképesség is. „Ennek a speciális edzésnek az volt a legfőbb célja, hogy a gyerekek megismerjék, hogy milyen a folyó vízen való evezés és milyen akadályokkal kell megküzdeni, ami egy álló vízen nincs. Megtapasztalták, hogy egy ilyen hosszú távon mekkora igénybe vételnek van kitéve a szervezet – meséli Ildikó. Nemcsak edzés értéke volt az evezésnek, hanem az otthoni környezetből való kiszakadást és a monotonitást felszabadította ez a különleges edzés, ezen kívül javult a munkához való hozzáállásuk és a csapatszellem. Sportolóink a most megszerzett tudást, tapasztalatot pár hét múlva tudják kamatoztatni a Győrben megrendezésre kerülő Maraton Magyar Bajnokságon. Úgy gondolom, hogy könnyebben veszik majd az akadályokat, megpróbáltatásokat a verseny során.” A fiatal versenyzők a fárasztó edzés ellenére nagyon élvezték a csodálatos tájat és a jó időt, kis betekintést nyertek a Duna élővilágába is. Élményekkel gazdagon térhettek haza, itthon folytatják a kemény munkát és készülnek a következő versenyre.

Győr, Maraton Magyar Bajnokság VVSI eredményei

Halász Márton Mk-1 Gyermek 5 km 1.hely
Kovács Lilla- Nemes Réka Mk-2  Gyermek 5 km 1. hely
Szellák Szabina K-1 Kölyök 10 km 4. hely
Pándi Róbert Mk-1 Gyermek 5 km 4. hely
Gaál Liliána Mk-1 Gyermek 5 km 6. hely
Béd Imre-Lengyel Marcell  Mk-2 Gyermek 5 km 6. hely
Ocskay Leila-Kuti Nina  Mk-2 Gyermek 5 km 6. hely
Varró Péter C-1 Kölyök 10 km 9. hely
Pákozdi Máté C-1 Kölyök 10 km 12 . hely
Jenei Panna Mk-1 Gyermek 5 km 13. hely
Barti Olivér Lakatos László K-2 ifi 22 km 14. hely
Valdinger Bálint K-1 Kölyök 10 km 14. hely
Kóti Bernadett K-1 Kölyök 10 km 15. hely (úgy kapott ki az elsőtől 7 percet, hogy a hajófogó beborította, visszaült, utolérte a futamát és még le is előzött pár embert)
Orisek Milán Mk-1 Gyermek 5 km 15. hely
Varga Balázs C-1 Serdülő 15 km 17. hely
Szilágyi Dóra K-2 Kölyök 10 km 18. hely
Szabó Bálint C-1 Kölyök 10 km 18. hely
Varga Gergő Mk-1 Gyermek 18. hely
Kovács Márk K-1 Felnőtt 30 km 19. hely
Lakatos László K-1 Ifi 22 km 19. hely
Merkovics André K-1 Kölyök 10 km 19. hely
Barti Olivér K-1 Ifi 22 km 21.hely
Béd Ákos K-1 ifi 22 km 21. hely
Próder Anna K-1 Serdülő 15 km 23. hely
Bende Zsombor Mk-1 Gyermek 10 km 23. hely
Cankov Vilmos Mk-1 Gyermek 5 km 25. hely

Kajak – Kenu Vidék Bajnokság

A VVSI versenyzői 7 arany-, 5 ezüst,- és 6 bronzérmet valamint számos értékes pontszerző helyezést értek el a versenyen.

Háromszor is a dobogó legfelső fokára állhatott Kovács Márk, aki az U23-as korosztályú férfi kajakosok versenyében megnyerte az 500 és 1000 méteres távot is egyéniben, valamint Barti Olivérrel párosban 500 méteren is aranyérmet szerzett.

Két aranyérem került Halász Márton nyakába is, aki a gyermek I. korcsoportú fiú kajakosok versenyét nyerte meg 2000 méteren és tagja volt a 4x500 méteres gyermek fiú kajakos váltónak is. A váltóban társai voltak Varga Gergő, Béd Imre és Lengyel Marcell.

Valamint született még két kenus aranyérem is a versenyen. A felnőtt kenusok egyéni versenyében 500 méteren Varjas Dániel, míg 1000 méteren Sinka András győzőtt.

Ezüstérmes lett:

Sinka András C-1 felnőtt 500 méteren, Szomor Áron C-1 felnőtt 1000 méteren, Sinka A. – Szomor Á. – Varjas D. – Varjas B. C-4 felnőtt 500 méteren, Kovács Lilla MK-1 gyermek 2000 méteren és a Kovács M. – Barti O. kajak páros U23 1000 méteren.

Bronzérmet szerzett:

Kuti Nina – Ocskay Leila – Fidel Fanni – Jenei Panna gyermek korcsoportú MK-4 200 méteren és a lányok a korosztályos 4x500 méteres lány váltóban is harmadik helyet szereztek, valamint Szomor Á. C-1 felnőtt 1000 méteren, Sinka A. – Varjas D. C-2 U23 500 méteren, Szeltner Tibor C-1 felnőtt 1000 méteren és a Kovács L. – Nemes Réka – Pándi Róbert – Wagner Áron összeállítású gyermek korcsoportú vegyes váltó 4x500 méteren állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A Vidék Bajnokság után 3 hét múlva az Országos Bajnokság vár a fiatalabbakra Sukorón, míg az ifjúsági és U23-as versenyzők 4 hét múlva Szolnokon küzdenek meg a magyar bajnoki címekért és érmekért, helyezéskért.

Agárd, 2015. július 06.

Harmati Orsi

Fejér megyéből Kóti Bernadett a VVSI kajakos versenyzője, a 2015. évi díjátadón átvehette "Magyarország Jó tanulója - Jó sportolója Díjat"

Czunyiné Bertalan Judit hangsúlyozta, a tehetséges diákokat és tanáraikat több díj átadásával is elismeri a kormány – utalva a közelmúltban átadott Bonis Bona-díjakra, valamint az OKTV díjaira, a Nemzeti Tehetség Program rendszerére. A „ Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója” díj, elismerés azoknak jár, akik egyaránt folyamatos és kiváló teljesítményt nyújtanak az iskolai tanulmányaikban, valamint sportban elért eredményeikkel is az élvonalban vannak. Mintát és példát adva ezzel diáktársaiknak, hogy lehet egyszerre mindkettőben kitűnni.

Az államtitkár asszony a test és szellem közös pallérozásának fontosságát kiemelve a díjazottaknak elmondta: “a sport révén a szorgalom, kitartás, sportszerűség olyan kincsek, amelyek hatásait a későbbiekben is érezni fogjátok”, valamint hangsúlyozta, hogy a kormány egyértelműen a tehetséggondozás és segítség pártján áll.

 
Bernadett a Velencei Zöldliget Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola tanulója. Iskolájában elismerő oklevelet, könyvet, ajándékutalványt kapott a kiváló eredményért.
 
Nagyon büszkék vagyunk rá, kívánjuk, hogy hosszú éveken át ünnepelhessük a sikereit!
 

Ergométer Országos Bajnokság

Csankó Tibor tanítványai remekül szerepeltek Győrben, 25. Nyílt Magyar Concept2 Ergométeres Országos Bajnokságon!

Sabau Réka nyerte az evezős ergométeres bajnokságot, női ifjúsági kategóriában!

Mogyorósi Márton 2. lett az könnyűsúlyú férfi ifjusági mezőnyben!

Illényi Dániel 2.helyezést ért el a férfi serdülők között!

Istenes Vanda női serdülőben, három tizedmásodperces hátránnyal lett 4.

Az Utánpótlás Bajnokságon, fiú tanuló korcsoportban Késmárki Mátyás 2. helyen végzett.

Részletes eredményeket az evezős Szövetség honlapján találnak.