A sors nagy csomagban mérte a tehetségét a velencei Czeilinger Izabellának

A sors nagy csomagban mérte a tehetségét a velencei Czeilinger Izabellának

Az általános iskola végén olyan döntéshelyzetbe került az ifjú, mindig kitűnő lány, amely még egy felnőttnek is fejtörést okozna: két út is sikerrel volt kikövezve előtte, ám ha az egyiken elindul, a másik már csak hobbi maradhat. A népzene és a sport Czeilinger Izabella életében most hangsúlyt váltott, de egyik sem tűnt el.

Mindig is magabiztosan, egyértelműen haladt az útján a velencei Czeilinger Izabella, akinek a sors nagy csomagban mérte a tehetséget.

Sok munka áll Czeilinger Izabella mögött

A zene és a sport területén is kimagasló eredményeket ért el, amelyek persze nem hullottak az ölébe. Sokat és keményen dolgozott azért, hogy a Zöldliget Általános Iskola kitűnő tanulója legyen nyolc éven át, megkapja a Magyarország jó tanulója – jó sportolója elismerést, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ír ki minden évben. Emellett választott sportágában, a kajakban kétszeres magyar bajnok és diákolimpiai győztes.

– A sportsikereket rengeteg edzésmunkával és kitartással értem el, emellett pedig ott voltak velem a társaim is, akik mindig támogattak. Így az egész sokkal könnyebb volt! Persze így is meg kellett dolgozni érte, nem is kicsit, de a legtöbbet az edzőmnek, Major Ildikónak, valamint párostársamnak és egyben legjobb barátnőmnek, Ocskay Leila Olíviának köszönhetem!

Énekesi sikerei sem maradnak el ettől: tavaly a Tiszán innen – Dunán Túl országos népdaléneklési minősítő versenyen kiemelt arany minősítést kapott, korosztálya legjobbjaként lett kiemelve. És még csak most ballagott el a Zöldligetből… Mégis már most eljött a pillanat az életében, amikor fontos döntést kellett hoznia – akár egy felnőttnek.

A döntés

A fiatal lányt, akinek a kajak és a népzene az élete, felvették a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium konzervatóriumába, mégpedig első helyen, hiszen az elérhető maximális 60 pontból 59-et ért el. Mondhatjuk, útelágazáshoz érkezett: Izabellának választania kellett a zene és a kajak között. Megtette: szeptembertől népi hegedű, népi ének szakra jár a „konziba”. Nagy lehetőségek állnak előtte, ám ezért nagy áldozatot is hoznia kellett: a kajak az életébe mostantól nem fér bele olyan intenzíven, mint eddig, legfeljebb hobbi szinten.

A család

– Természetesen nagyon nehéz volt a döntés, de úgy éreztem, ha nem kezdem el ebben az iskolában a tanulmányaimat, olyan lehetőséget szalasztok el, ami nem lesz visszahozható! Ez azonban nem akadályoz meg, hogy sportoljak, hiszen a sport szerves része az életemnek! – mondja, és amikor a terveiről kérdezem, azt válaszolja, ami a legjobb: – Nincsenek egyelőre hosszú távú terveim… Szeretném elvégezni ezt a középiskolát maximális erőbedobással! Ez már így is egy alap a későbbiekhez, hiszen népzenész szakmával hagyom el az iskolát.

(S. Töttő Rita tollából forrás: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/czeilinger-izabella-velence-portre-2422154/)