A végén csattant az ostor Szolnokon is

(Őszi Hosszútávú és Héraklész Keretfeltöltő Evezős Verseny – 2019.10.19. Szolnok)

Akárcsak a Tenkes kapitányában, a szolnoki Holt-Tiszán is a végén csattant az ostor: a verseny legutolsó, 32. futamában – több ezüstöt és bronzot követően – megszületett a VVSI evezős csapatának aranyérme. Nem is akármilyen módon! A Rabi Hanna-Fenyvesi Zsuzsanna-Kapócs Júlia-Smolkó Zsuzsanna alkotta serdülő négypár evezős egységünk a hatezer méteres távot utcahosszal, 22 másodperces előnnyel nyerte, miközben a dobogó második fokáért öldöklő csatát vívó házigazdák és az FTC hajója mindössze másfél másodpercnyi különbséggel siklott be a célba!

Kérdésemre és nem kis meglepetésemre, az Illés László-Vida Erik edzőpáros második tagja az október harmadik szombatján rendezett Őszi Hosszútávú és Héraklész Keretfeltöltő Evezős Verseny legfőbb eredményeként mégsem ezt az imponáló győzelmet emelte ki.

„Számomra talán az a legfontosabb, hogy az evezős szövetségnek ezen az országos válogató versenyén is 30 fős csapattal tudtunk rajthoz állni, amit utánpótlás kategóriában csak a nagy egyesületek képesek felmutatni – adta meg a magyarázatot Vida Erik evezős edző. – A folyamatos építkezést és az eredményes versenyzést nem lehet megvalósítani kellő merítési lehetőség nélkül. Ez alatt nemcsak a gyerekek számára, hanem a korcsoportos megoszlására is gondolok, ami a VVSI evezős szakágában, örömmel mondhatom, adva van. A kicsiknél, például, csak hajszál híján, az egyik kislányunk megbetegedése miatt nem sikerült három négypár evezős hajót is kiállítanunk! Ami a kimagaslóbb eredményeinket illeti, ezeket is igyekszünk a helyükön kezelni. Való igaz, hogy ez a szövetség keretfeltöltő válogató versenye volt, de azok sorában is a legelső, a keményebbek majd a jövő szezon kezdetén jönnek. Most főként az egyéni számok domináltak, a csapathajóknál kisebb volt a mezőny. Ettől függetlenül az érmeket és helyezéseket itt sem osztogatták ingyen! Már csak ezért is nagyon értékes, főként pedig ígéretes a serdülő lányok négypár evezős győzelme. Jövőre magasabb osztályba, az ifjúsági kategóriába lépnek, ahol minden esélyük megvan a további bizonyításra. Ugyancsak biztató a Scheiber Ádám-Veress Bálint-Grozev Erik-Wagner Áron férfi serdülő négyesünk 2. helyezése 6000 méteren. Nekik még van egy évük ebben a korosztályban, folytatjuk a csapatépítést és ők is szép reményekre jogosítanak. Akárcsak a férfi ifjúsági könnyűsúlyú Fülöp Péter-Farkas Nikolasz párosunk a maga bronzérmével. Igaz, hogy nem indultak erős mezőnyben, de ez volt csupán a második közös versenyük, és a sikerélmény is fontos motiváló tényező. A kicsiknél ez még igazán kiemelkedő eredménnyel is társult, hiszen a Duics Márk-Vajda Donát-Szendrei Eszter-Nagy Zsófia vegyes négypárunk Vörös Viktor kormányossal ezüstérmet nyert a népes és erős mezőnyben. Ők valamennyien a tanuló korcsoport idősebbjei közé tartoznak. Összeszokott, jó csapatot alkotnak és már most szép eredményeket produkálnak. Ugyanebben a 4000 méteres futamban indult a kicsinyeinknek egy másik vegyes négypár evezős csapata is, amelyben azonban a korcsoportok is vegyesek. Így a Takács Dominik-Carrol Jasmin Angelica-Varga Virág-Matucza Máté négyesünknek Szigeti Kiss Barna kormányossal be kellett érnie a 10. helyezéssel, de nem lettek sereghajtók, és a jövőben még egészen biztosan hallunk majd felőlük.”

Bizonyára nem csak azért volt Vida Erik evezős edző beszámolójának kulcsszava a jövő, mert már az idényzáró versenyek egyikéről beszélgettünk. Hosszú és sűrű szezon áll a VVSI evezős edzői és versenyzői mögött, szép eredményekkel és hasznos tapasztalatokkal. Az utolsó, immár ötödik őszi vízi tornájukon indulnak még október végén, aztán részt vesznek a novemberi evezős triatlonon, s bizonyára újabb sikerélményekkel vághatnak majd neki a monotonabb téli és tavaszi felkészülésnek. Hogy azután minél jobban megalapozott reményekkel szállhassanak hajóba a jövő évi versenyeken. Hiszen ha valóban azt akarják, hogy a végén, a célban csattanjon az ostor, akkor a dolognak az elejét is meg kell csinálni!