Diákolimpiai bajnokok a VVSI-ben

(2019/2020. Tanévi Kajak-kenu Diákolimpia, Keretfeltöltő – 2019. szeptember 28-29. Fadd-Dombori)

Az évenként, pontosabban az iskolai tanévek kezdetén rendezett Diákolimpia sok szempontból más, mint a többi országos kajak-kenu verseny. Kiírója a Magyar Diáksport Szövetség és az oktatásért felelős miniszter. Legfőbb céljai közé tartozik a sportág népszerűsítése mellett az, hogy aktív testmozgásra ösztönözze a diákokat. Minden diákot, igazolt versenyzőt és egyesületen kívülit egyaránt, a kisiskolástól az egyetemistáig. Ezért indulnak a diákolimpikonok két különálló, szabadidős és amatőr versenyengedélyes kategóriában. Ebben a viszonylatban, természetesen, az amatőrök is profik, hiszen szakemberek irányításával sportegyesületekben edzenek, rendszeresen versenyeznek. Az olimpiai eszme szellemében azonban minden résztvevő egyenlő. Azonos a díjazásuk és nem a sportklubjukat, hanem az iskolájukat képviselik. Éppen ezért a versenyzés során és a díjkiosztásnál nem engedélyezett a nemzeti válogatott, vagy az egyesületi sportruházat viselése. Persze, amikor és akik azt megtehetik, büszkén húzzák magukra a nemzeti-, vagy klubcímeres mezt, ami a fiatalok körében talán a rendszeres sportolás leghatékonyabb népszerűsítése.

Mivel a Diákolimpia résztvevői az iskoláikat képviselik, a kettes és négyes hajók összeállítása sem történhet egyesületi szinten. Így aztán a Velencei-tó és környéke tucatnyi iskolájából verbuválódott VVSI sportolói is szinte kivétel nélkül egyéni számokban álltak rajthoz. Ami azonban ugyanolyan kemény, szakszerű versenyzés volt, mint bármely más vizeken. Ezt a Diákolimpia szerződéses rendezője, a Magyar Kajak-kenu Szövetség garantálta, amelynek ez volt egyúttal az idei utolsó keretfeltöltője is. Nem csoda tehát, hogy a kétnapos verseny 225 futamát zökkenőmentesen bonyolították le a szervezők. Pedig a nyitott olimpia jellegéből adódóan hatalmas volt a részvétel. Még az amatőr versenyengedélyeseknél sem voltak ritkák a 30-40 hajós döntők. Az U15-ös leány kajak egyes fináléjában például, amely egyébként a VVSI-s Nemes Réka egyik aranyérmét hozta, öten visszaléptek, de még így is 43-an álltak rajthoz!

„A szervezéssel a népes mezőny ellenére sem volt semmi probléma, a legfőbb gondot számunkra is a kedvezőtlen időjárás jelentette – indítja olimpiai összefoglalóját Major Ildikó kajakos edző, szakosztályvezető. – Szombaton nagyon rossz, erős oldalszeles időnk volt, különösen a belső pályák csúsztak. Szerencsére másnapra kicsit javult a helyzet. Negyven kajakossal és tizenkét kenussal vettünk részt a versenyen, amely a körülményekhez képest szép eredményeket hozott. Nemes Réka, aki eddig minden hazai versenyét megnyerte, most sem rontott idei kiváló mérlegén: kajak egyesben 500 és 2000 méteren egyaránt az 1. helyen végzett. A fiúknál Kövesdi Patrik nyert ugyanezeken a távokon aranyérmet. Harmadik aranyérmesünk kenus edzőtársam, Hubik András tanítványa, Bakos Zoltán, aki az 500 méter megnyerése mellett 2000 méteren ezüstérmet szerzett. Ugyancsak két éremmel tért haza a kajakos Gaál Liliána az ötszáz és kétezer méteren kiharcolt 3. helyezésével. Ők már valamennyien a válogatottnak is tagjai voltak, s nagyon sajnálom, hogy a keretfeltöltőn nem sikerült tovább növelnünk a számukat. Pedig nagyon közel voltunk hozzá! Morek Ádámnak, mint második éves serdülőnek, az ifik között kellett megmérkőznie a válogatott címért. Derekasan helytállt, ötödik lett az idősebbek mezőnyében, de mivel csak egyetlen hely volt a keretben, lecsúszott róla. Jenei Panna is kiválóan versenyzett, 2000 méteren a győztes Nemes Réka mögött a 4. helyen végzett a 43 döntős között. A keretfeltöltő számban azonban az erős szembeszél az apróbb termete miatt őt még hátrányosabban érintette, így nem tudott élni a lehetőséggel. Dicséret illeti a kicsi kajakosokat, akik közül többen a népes és nemritkán országos bajnoki szintű mezőny első negyedében végeztek. Ilyen bravúros eredménynek tekintem például a mini kajakos Zákány Máté 6. helyezését, vagy Szép Virág döntős 8. helyét. A szabadidős futamokban a kajak egyesek 500 méteres távján két dobogósunk is volt, mivel Szász Balázs elsőként, Varga Gergő pedig harmadikként ért célba. A mini kajakosok 500 méteres döntőjét Tóth Csanád nyerte.”

Porteleki Zsolt kenus edző tanítványainak nyolcfős, saját megítélése szerint is inkább a második vonalat képviselő csapatával indult a Diákolimpián. Fontosnak tartotta, hogy számukra az évad utolsó versenyén is téthelyzetben tudjanak az edzéseken nem szerezhető tapasztalatokat gyűjteni. Ami pedig ezen felül is emlékezetes eredményként marad meg, az már az örömteli ráadás.

„Kellemes meglepetésként ért mindnyájunkat Gyimóthi Csanád 500 méteren szerzett bronzérme – fejti ki az utóbbit Porteleki Zsolt edző. – Ez valóban biztató a 15 éves versenyzőnk jövőjére nézve, ahogyan két korcsoportos társának, Kis Kevinnek és Viktor Lucának a döntőbe jutása az 1000 és 500 méteres erős mezőnyben. A feltörekvő 12 évesek között Pap Milán 2000 méteren szerzett 10. helyezése adhat újabb lendületet az őszi alapozó munkánk folytatásához.”

A Fadd-Domboriban megrendezett Diákolimpia nyomán tehát a VVSI három versenyzője, a kajakos Nemes Réka és Kövesdi Patrik, valamint a kenus Bakos Zoltán viselheti büszkén a 2019/2020-as tanévben a „Magyarország Kajak-kenu Diákolimpia Bajnoka” címet. Reméljük, nemcsak a vízen, hanem az iskolapadban is erőt ad majd nekik! Aztán egy-két év múlva, az újabb sikeres diákolimpiai szereplés, az éremszerzés az egyetemi felvételi vizsgán már 10 többletpontra jogosíthat. Ez a verseny ettől is más, mint a többi!