Fortuna ismét a mieinkkel együtt futott a Nagy Hideg-hegyen

Nem vittek magukkal hajót a Börzsönybe a Velencei-tavi Vízi Sportiskola ifjú kajakosai és kenusai, hiszen futóversenyre mentek, mégis megint egy új kenuval tértek haza. Megint, ahogyan tavaly is! Ám nem ez volt számukra az idei hegyi futás egyetlen szerencsés mozzanata.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség november 17-én, szombaton rendezte meg a téli felkészülési idény nyitányaként hagyományos dunakanyari futóversenyét, a Nagy Hideg-hegy Futást. A szervezők ezúttal is hangsúlyozták, hogy fő céljuk nem a versengés, hanem a sportág, a kajak és kenu szakágak összekovácsolása. Ennek megfelelően ezernél több sportoló regisztrált és jött el az ország minden vízpartjáról. A VVSI-t negyven 10-17 éves korú kajakos és kenus képviselte négy edzőjük – Szabó Mónika, Horgos Lajos, Hubik András és Porteleki Zsolt – kíséretében. Két és félórányi autóbuszozás után értek el Királyrétre, a Cseresznyefai parkolóba, ahonnan tíz órakor rajtolt el a mezőny. Versenyzők és edzők vegyesen, több mint ezren.

„Komoly erőpróbát jelentett ez mindannyiunk számára, hiszen a hét és fél kilométeres táv utolsó másfél kilométere igazi hegyi pálya volt, 460 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenünk – mondja a kenusok mestere Porteleki Zsolt, aki kajakos edzőtársával, Szabó Mónikával együtt szintén rajthoz állt. – De éppen az ilyen kihívások segítik leginkább a csapatépítést hazai szakági és országos szinten egyaránt. A rajt előtt alkalmunk nyílt beszélgetni az edző kollégákkal, a gyerekek pedig a más klubokban versenyző barátaikkal, riválisaikkal találkozhattak.”

A mieink közül a legfürgébbek alig egy matekórányi idő alatt, 43 perc körül értek fel a csúcsra. Ami a legfontosabb, a távot valamennyien, még a legkisebbek is teljesítették és megérinthették a Nagy Hideg-hegy tetejének 864 métert jelző magassági kövét. Valamennyi célba érkezőt forró tea és csokoládé várta.

„Meg a Dunakanyar csodálatos panorámája, hiszen nagy szerencsénkre tiszta, napos időt fogtunk ki. Nem úgy, mint az utóbbi két esős, ködös évben – teszi hozzá a kajakosok edzője, Horgos Lajos, aki legalább tízedik alkalommal hozta el ide tanítványait. – Fenn a csúcson, ahol szinte harapni lehetett a levegőt, megint alkalom nyílt egy kis beszélgetésre, barátkozásra. Aztán a visszautat is futva tették meg a gyerekek, mi mást is tehettek volna lejtmenetben, úgyhogy összességében tizenöt kilométert szaladtak ezen a szép szombati napon.”

Amelyet lenn a parkolóban még szebbé tett Fortuna istenasszony újabb kegye. A különdíjak sorsolásán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által felajánlott kajakot a gödi egyesület, míg a kenut ismét, immár másodszor egymás után a VVSI csapata nyerte meg! Nem kis dolog ez, hiszen közel harminc esélyes között lett megint mienk a versenyhajó!

Amit azonban talán még ennél is nagyobb szerencsének tarthatunk: a börzsönyi Nagy Hideg-hegy komoly erőpróbájának idén is minden ifjú kajakosunk és kenusunk sikeresen, sérülés nélkül tudott eleget tenni.