Helytállásból jeles - VVSI sportolói portré

Április végén rendezték Belgrádban azt a szerb regattát, amelyen az itthoni versenypályák felújítási munkálatai miatt számos magyar evezős egység is rajthoz állt. A komoly válogató versenyen egy nem kifejezetten esélyesnek tartott, négy klubból verbuválódott női serdülő négyes formáció – amelynek tagja a VVSI sportolója, Smolkó Zsuzsanna is – páratlan bravúrt produkált. Legelső közösen leevezett 2000 méteres versenytávjukon nemcsak a két összeszokott győri és mosonmagyaróvári rivális csapatot, hanem mindhárom szerb négyest is maguk mögé utasították! Győzelmükkel jogot szereztek arra, hogy az idei, sukorói Olimpiai Reménységek Versenyén a serdülők között ők képviseljék Magyarországot. Korosztályos négyesük elnevezése pedig értelem szerűen: Magyar válogatott csapat!

Az MTK színeiben versenyző Lukácsovics Flóra, a mohácsi Dudás Emese, a kalocsai Romsics Lili és a VVSI-s Smolkó Zsuzsanna csupán két héttel Belgrád előtt, a Csepelen megrendezett I. Válogató és tájékoztató versenyen vívták ki egypár evezős egyéni eredményükkel azt a lehetőséget, hogy közös négypár evezős hajóba ülhessenek. Az újdonsült csapat irányítását Németh Zoltán kalocsai edző vette át, aki a következő hétvégére összecsiszoló edzőtábort szervezett. Aztán a szerbiai utazás előtt még volt némi idő rövidebb edzésekre, a versenyhajó kipróbálására, de két kilométert egyben sohasem eveztek. Először a belgrádi regattán, de ott aztán nagyon! Ahogyan később Zsuzsitól hallottam, a kiélezett versenyben 3 másodperccel nyertek, ami nagyjából egy hajóhossznyit jelent.

A sportban szép számmal akadnak csodálatos eredmények és teljesítmények, de csodák nincsenek. Ahogyan semmilyen tisztességes munkára, töretlen kitartásra és becsületes megmérettetésre alapozott területen sem. Az új női serdülő négypár evezős válogatott tagjai egyesületeikben, edzőik szakavatott irányításával, hosszú éveken át olyan felkészítést kaptak, amely alkalmassá tette őket arra, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel. Így Smolkó Zsuzsanna is, aki már hatodik esztendeje a VVSI igazolt versenyzője, négy éve dolgozik Vida Erik edző segítségével, rendszeresen heti hat edzéssel. Az eddig megismert, váratlan fordulatokban sem szűkölködő történetét edzője egy további, megdöbbentő adalékkal toldotta meg:

„Nagyon nagy öröm volt számunkra, hogy a fiúk tavaly előtti jó teljesítménye után az egyik lányunk is válogatott lett! Zsuzsi talán a legjobb technikával evező versenyző közöttük, nagyon nyitott a szakmai tanácsokra, igazán jó vele dolgozni. A céltudatossága már korábban szép eredményeket hozott számára, országos bajnokságot is nyert. Igazi sportember! A további jó tulajdonságairól tavaly ősszel, sajnos, egy szomorú esemény kapcsán kellett megbizonyosodnunk. A teljesítménye és az eredményei érthetetlen módon hanyatlani kezdtek, olyanoktól is kikapott, akiktől korábban nem szokott. Aztán kiderült, hogy súlyos vashiányban, vérszegénységben szenved. Hónapokig viaskodott a betegségével, de egyetlen percre sem adta fel. Hatalmas lelkierővel és fegyelemmel követte az orvosi utasításokat és fokozatosan visszaküzdötte magát a korábbi szintre, sőt, a válogatottságával azt mára már túl is szárnyalta!”

„A csapattársaim többször is mondták, hogy nagyon sápadt vagyok, de én nem éreztem rosszul magam – emlékszik vissza a nehéz hónapokra Smolkó Zsuzsanna. – Egy idő után azonban feltűnt, hogy keményen edzek és mégse jönnek az eredmények. Egy orvosi vizsgálat aztán megállapította, hogy súlyos vashiányos vérszegénység lépett fel nálam. A sportolás szempontjából a szervezetemben felére csökkent hemoglobin kifejezetten veszélyessé vált, ezért hónapokra ki kellett hagynom az edzéseket. Nagyon nehéz volt, de fel sem merült bennem, hogy végleg abbahagyom az evezést. Nagy segítséget jelentett a család, és persze a csapat szeretete, figyelme. A karácsony és szilveszter közötti napokat is kórházban töltöttem, de egyre jobb eredményeket mutatott a vérképem. Egy hónap elteltével aztán teljesen rendbe jött és fokozatosan helyreállt az életem, az edzések rendje is. Nagyon örülök, hogy áprilisban, a csepeli válogató versenyen már a legjobbak között lehettem és megszületett az új négyes csapatunk. Az ország különböző szegleteiből jöttünk, de hamar összecsiszolódtunk. Belgrádban talán a magunk számára is váratlan sikert arattunk és válogatottak lettünk. Nekem külön örömet jelent, hogy júniusban a hazai sukorói pályánkon küzdhetünk az Olimpiai Reménységek Versenyén. Persze, addig még nagyon sok közös munka, minden hétvégén edzőtábor, vagy versenyzés vár ránk. Most szombaton például a FEC Kupán indulunk, s a tervek szerint nemcsak a saját serdülő futamunkban, hanem az idősebb ifik között is.”

Az iskolai „saját futamában”, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tizedik osztályosaként Zsuzsi ugyancsak kiválóan teljesít. Jegyeinek félévi átlaga, a betegeskedése ellenére is, jóval négyes fölött jár. Ám ami még fontosabb: jelesre vizsgázott helytállásból, vízen és bajban egyaránt.

Beszélgetésünket követően, május 11-én, szombaton Csepelen lezajlott a Ferencvárosi Evezős Club hagyományos FEC Kupa – Kiss László Emlékversenye. Az országos megmérettetésen a VVSI evezősei ismét kiválóan szerepeltek. Az írásunkban bemutatott vegyes egyesületi Lukácsovics Flóra – Smolkó Zsuzsanna – Dudás Emese – Romsics Lili női serdülő négypár evezős egység, a Magyar válogatott csapat, a futamát meggyőző fölénnyel nyerte. A verseny jegyzőkönyve szerint közel 9 másodperc előnnyel, ami a VVSI-s Smolkó Zsuzsi korábbi átszámítása alapján három hajóhossznyi előnyt jelent. A távolabbi jövő szempontjából ugyancsak örvendetes hír, hogy ugyanez a serdülő válogatott az idősebb, ifjúsági korosztály négypár evezős futamában ezüst érmet szerzett.