Jó úton halad evezőseink szárazföldi felkészülése

A három hagyományos évadnyitó országos erőnléti felmérő verseny eredményeinek ismeretében, kétségkívül megalapozott Vida Erik utánpótlás edző címadó értékelése. A VVSI mintegy hatvan különböző korosztályú evezőse ugyanis – két edzőtársa, Csankó Tibor és Illés László szakmai irányításával – valóban ígéretesen kezdte a 2019-es esztendőt.

Az erőpróbák szempontjából igencsak „sűrű” február a hónap első szombatján az Evezősök Erdei Futóversenyével indult a budai Hármashatár-hegyen. Nem is akármilyen helyezésekkel! A női serdülők korcsoportjában Rabi Hanna abszolút idővel, azaz minden női kategória legjobbjával nyert. A női és férfi ifjúsági korosztály második helyén is VVSI-s versenyzők, Hajdú Zsófia és Orisek László végeztek. A felnőtt könnyűsúlyú férfiak között, a korábbi páros portrénkban már bemutatott, Kovács Dániel és Turi Péter szállta meg a dobogót a második és harmadik fok megszerzésével. Említést érdemel továbbá a férfi ifjúsági Illényi Marcell 5. és a serdülő Wagner Áron 6. helyezése. A verseny jegyzőkönyvébe még több dicséretes VVSI-s eredmény is bekerült.

„Igazán reménykeltőek a Sport XXI. „Többtusa” fizikai erőfelmérő verseny mutatói a legfiatalabb utánpótlás korosztályok, a tanulók és minik csoportjában, ahol két bronzérmes csapatunk is lett – elemzi a következő megmérettetést az utánpótlás edző. – Náluk különösen fontosak a fizikai mutatók, hiszen ők még nem eveztek sokat, a vízi munkának és a technika csiszolásának a java csak ezután következik. Az erőnléti gyakorlatok alapján nagyon jók az adottságaik, hiszen a kimagaslóak mellett sokan végeztek a középmezőnyben is.”

Márpedig kimagaslani a dobogóról lehet igazán, s ezt harmadik helyezésével a kisebbek két csapata is megtette: a Mini 12 évesek Fazekas Erik-Duics Márk–Fazekas Viktor triója és a Mini 13-asok Csányi Vilmos–Rideg Zoltán–Vajda Donát összeállítású formációja. Szintén a dobogó harmadik fokára állhatott a serdülők első korcsoportjában a Grozev Erik–Vörös Kevin –Wagner Ádám alkotta csapat. Egyéniben pedig Nagy Zsófia ért el remek, harmadik helyezést a Mini 13 mezőnyben!

A felkészülési munka megmérettetésének harmadik fontos pillérét a 29. Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokság jelentette, amelyet idén is Győrben rendeztek február utolsó hétvégéjén. A kéttucatnyi VVSI-s evezős közül a legnagyszerűbb eredményt a könnyűsúlyú férfi ifjúsági kategóriában, országos bajnoki címével, Csordás Márton érte el. Csapattársa, Orisek László mindössze két tized másodperccel mögötte szerzett ezüstérmet. Volt még egy dobogós helyezésünk a serdülő férfiak első korcsoportjában, ahol Csankó Tibor tanítványa, Veres Bálint bronzérmet nyert. A korábbi versenyekhez hasonlóan az országos bajnokságon is számos további figyelemre méltó eredményünk született. Ezeknek köszönhetően a Magyar Evezős Szövetség díjátadó gáláján utánpótlás versenyzőink közül elismerő oklevelet kapott Fazekas Erik, Szabó Boglárka, Vajda Donát, Varga Virág és Wagner Áron.

Fiataljainknak az ergométeres országos bajnokságon is jó példát mutattak a VVSI idősebb korosztályú versenyzői. Mint köztudott, idén szeptemberben a sukorói pálya ad otthont a Masters Evezős Világbajnokságnak, s a jelek szerint Illés László edzőnek a házigazdákhoz méltó csapatot sikerült összekovácsolnia. Nyolc benevezett versenyzője közül heten végeztek pontszerző helyen és hárman tértek haza éremmel. Ezüst színűvel Szabóné Dr. Szász Kornélia, bronzzal Magyarné Ambrus Erika és Dr. Meglécz Katalin. Mindenképpen említést érdemel még Kikics Edina, Vécsei Zsolt és Zsidó László 4. helyezése, annál is inkább, mivel a férfiak csak tized másodpercekkel maradtak le a dobogóról.

A sikeres erőnléti felméréseket hamarosan vízi munka követi, majd március 23-án a csepeli Tavaszi Hosszútávú Versennyel kezdetét veszi az igazi evezős versenyidőszak. Reményeink szerint ugyanolyan eredményesen, ahogyan a szárazföldi felkészülés zajlott.