Kajakosaink és kenusaink a vidék legjobbjai között (beszámoló a vidék bajnokságról)

Igazán sikeresen rajtoltak idei első nagy hazai versenyükön a VVSI kajakosai és kenusai. Az országos szövetség által július 12-14. között Fadd-Domboriban megrendezett Vidék Bajnokságon ugyanis a résztvevő 49 egyesület között, az éremtáblázat alapján, az előkelő 5. helyen végeztek! A népes mezőnyben ehhez 10 arany, 7 ezüst és 8 bronzérem begyűjtésére volt szükség. Ezen felül az apróbbak a serdülő korosztályig további „kis bronzokat” szereztek, hiszen náluk a 4-6. helyezetteket is ilyen érmekkel motiválják. Összességében tehát az éremtáblázatba beszámított 25 érmünkhöz még ugyanannyi pontszerző helyezés is járult a 9. helyig bezárólag.
„Versenyzőink és edző társaim lelkiismeretes munkáját, szakszerű alapozását és felkészülését dicsérik a Vidék Bajnokságon elért eredményeink, amelyeket azonban a helyükön kell kezelnünk – hűti le kicsit a lelkesedésemet Major Ildikó, a kajak-kenu szakosztály vezetője. – Valóban örömteli dolog, hogy az éremtáblázatban csak olyan nagy egyesületek előztek meg minket, mint a szegediek, győriek, tiszaújvárosiak és tataiak, akik nemcsak utánpótlás korú, hanem felnőtt versenyzőket is indítottak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a vidék mezőnye jócskán meggyengült a Pest megyei erős klubok, a váciak, gödiek, dunakesziek és mások hozzácsatolásával a Budapest Bajnoksághoz. Nekik is velünk egy időben volt a versenyük az Újpesti-öbölben. Nem beszélve a csehországi Ifjúsági és U23 Gyorsasági Európa Bajnokságról, amelyet szintén ugyanezen a hétvégén rendeztek. Sok versenyzőnknek tehát nem voltak itt az igazi nagy riválisai. Ettől függetlenül a vidék mezőnyében elért eredmények mégis több mint reménykeltőek. Kajakos tanítványaim közül különösen büszke vagyok Nemes Réka száz százalékos teljesítményére, hiszen négy számban indult és mind a négyben győzött! Kajak egyesben 500-1000-2000 méteren szerzett aranyérmet, 500 párosban pedig Jenei Pannával végeztek az első helyen. Panna a nyomában volt a 200 és 2000 méteres távokon is, ahol bronzérmet nyert, az 500 méter döntőjében pedig hatodikként ért célba. További kiemelkedő versenyzőm, Kövesdi Patrik pénteken, a rövid távokon kicsit fáradtabban, ólmosabban mozgott, az 500 méter döntőjében a 4. helyen végzett. Itt is szereztünk azonban érmet, Morek Ádám nyert bronzot. Patriknak ugyanez sikerült 200 méteren, majd még inkább belelendült és az ezer, kétezer méteres távokat gyönyörűen nyerte. Úgy vélem, minden versenyzőnkről elmondható, aki a közel 1150 induló között kajakba, vagy kenuba szállt, hogy a három nap során becsülettel megküzdött az eredményeiért.”
Major Ildikó kajakos edző csoportjából bronzérmet nyert még Ocskay Lora ezer méteren, a kétezres távon negyedik helyen végzett. Gaál Liliána ezekben a futamokban ötödik lett. A fiúknál Halász Márton szerzett ötödik helyezést 200 méteren, a többi távon pedig kétszer hetedikként és egyszer nyolcadikként ért célba. A 2000 méter döntőjében Nagy Bercel végzett a 6. helyen.
Kajakosainknál maradva, a Horgos Lajos - Szabó Mónika edzőpáros csoportjából a Füzér Otília – Jeszkel Luca duó nyert aranyérmet ezer méteren. Luca ezt megtoldotta egy bronzzal is kétezer méteren, egy hajóban Szabó Annával. Egyesben a hosszú távon Kovács Lilla szerzett ezüstérmet, bronzot pedig 200 méteren. A többi távon is közel volt a dobogóhoz, ezer méteren negyedik, ötszázon ötödik lett. A fiúk közül a Varga Dávid – Zákány Máté mini kajak páros nyert ezüstérmet 2000 méteren, ugyanezen a távon Bőhm Benjamin a pontszerző 7. helyen ért célba.
Az időjárás nem igazán fogadta kegyeibe a versenyzőket, a jegyzőkönyv nagyrészt borús, felhős eget rögzített, a szél napról napra erősödött. Az egyre magasabbra csapó hullámok miatt kétszer kellett félbeszakítani a versenyt, a futamok csúsztak. A kedvezőtlen körülmények azonban cseppet sem zavarták az egyre jobb eredményeket produkáló kenus fiainkat.
„Előnyt jelentett számunkra, hogy a Velencei-tavon mi is hullámos vízen készültünk, így a hosszú alapozó folyamatot az idei első nagy korosztályos versenyünkön valóban szép eredményekkel koronázhattuk meg – kezdi értékelését Hubik András edző. – Varró Péter két számban indult, 500 és 1000 méteren, s óriási akaraterővel küzdve mindkettőben aranyérmet nyert! Ilyenre nem is emlékszem a kenusaink történetéből. Bakos Zoltán, aki serdülő válogatott versenyzőnk, 200 méteren ezüstérmes lett, ötszázon a negyedik, ezer méteren az ötödik helyen végzett. Kovács Gergely a rövid távokon kicsit halványabban szerepelt, de kétezer méteren bronzérmet szerzett. Úgy érzem, hogy végre mi, kenusok is feljövőben vagyunk a népszerűbb és nagyon eredményes kajakosok mellett, és egyre kiegyensúlyozottabbá válik a VVSI-ben a kajak-kenu szakosztályunk. A legújabb eredmények láttán bizakodó vagyok az országos bajnokság előtt, ahol majd magabiztosabban tudunk rajthoz állni.”
Jó edző módjára, Porteleki Zsolt is ügyel népes csoportjában legapróbb növendékei, a feltörekvő kis kenusok eredményeire és rezdüléseire. Ettől függetlenül, mint mondja, a csapatban azért egyelőre minden leginkább a kétszeres országos bajnokról, Kuti Nináról szól.
„Nina pénteken délután indult mind a négy rövid távján, amikor az időjárás még kevésbé befolyásolta a versenyt – foglalja össze csoportja eredményeit Porteleki Zsolt kenus edző. – Ez egyrészről szerencsés körülmény volt, másrészt viszont emberfeletti terhelést jelentett, hiszen óránként rajthoz kellett állnia, de előfordult, hogy fél óra sem telt el két futama között. Ám keményen állta a sarat, hiszen a négy számában egy aranyat és három ezüstöt szerzett! Párosban az Erős Kinga – Kuti Nina duó 500 méteren nyert aranyérmet. Egyéniben Nina 500 méteren lett második, 200 méteren pedig az ifjúsági és serdülő korosztályban hozta el az ezüstérmet. Persze, nem tévesztjük szem elől, hogy a foghíjas mezőnyből a legnagyobb riválisai hiányoztak, az igazi megmérettetés majd az országos bajnokságon jön el számára. Ahogyan a kis kenusainknak is, akik most is derekasan helytálltak. A serdülő Viktor Luca például csak tavaly szeptemberben térdelt először hajóba, s most 2000 méteren negyedik lett! Emellett 500 méteren is 7. helyet szerzett. Szépen fejlődő kis párosunk a Kovács Kristóf – Szalai Marcell kettős, amely a 2000 méter döntőjében a 6. helyen végzett. Úgy tűnik, a jövő reménységei már mutogatják oroszlánkörmeiket és szépen cseperedik a Nináékat követő nemzedék. Komoly előrelépés, hogy már 30-35 kis kenussal dolgozhatunk, s reméljük, hamarosan kinőjük az öltözőnket is! Mindenesetre, ahogy mondani szokás, folyt.köv. három hét múlva, a Magyar Bajnokság még keményebb futamain – de már a hazai, sukorói pályán!”