Kajakosaink is részt vettek az első bregyó-közi jótékonysági futógálán

2018.11.09. Székesfehérvár, Bregyó-köz

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia Alapítványa szervezésében november 9-én első ízben rendeztek jótékonysági futást Székesfehérváron, ez alkalommal a fogyatékkal élő fiatalok sörédi táboroztatásának támogatására. „A sport összeköt” jelszóval fémjelzett eseményen tíz egyesület és akadémia sportolói között részt vettek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola ifjú kajakosai is.

Az ötletgazda Matthieu Donnard kosárlabda edző és a sportlegenda Dávid Kornél egykori kosárlabdázó túl kívánt lépni az utánpótlás nevelő akadémiai kereteken és más sportágak művelőit is megszólítva, szélesebb társadalmi szintű jótékonysági futógálára mozgósított. A korszerű Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központ rekortánján és a támogató szülők által kivilágított erdei pályán a kosárlabdázók mellett többek között atléták, öttusázók, triatlonozók és a VVSI ifjú kajakosai rótták a köröket. A jótékonysági futóesten, természetesen, részt vettek a kedvezményezett „Teljes Élet” Szociális Alapítvány fogyatékkal élő sörédi táborozói, a fiatalok nevelői és szülei is, akiknek közös nyitó rajtját Dr. Cser-Palkovics András polgármester indította.
Nekilódultak aztán Dávid Kornél rajtjelére is, de nem volt ez igazán verseny, hanem a sport nemes, összekapcsoló és segítséget nyújtó ünnepe. A VVSI 10-14 éves korú kajakosai Szabó Mónika és Horgos Lajos edzők csoportjából kerültek ki. Összesen harmincöt gyermeket hoztak a rendezvényre, sokukat a szüleik is elkísérték. Négy korosztályos csoportban futottak. A kicsik 600 méteres távot, a nagyobbak kétszer-háromszor hosszabbat teljesítettek, de mindegyikük több futamban is!

„Jóban vannak a futással – mondja róluk Horgos Lajos edző. – Amikor bejelentettük, hogy a pénteki agárdi edzés helyett Székesfehérváron, a bregyói atlétikai pályán fogunk futni, örömmel jöttek. Itt aztán motivációs célzattal azt is elmondtam nekik, hogy erről a rekortánról idén két gyerek jutott ki a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Nem biztos, hogy emiatt, de tény, hogy az egyik kis kajakosunk, a 12 éves Szabó Sebestyén a tervezett futamok után is a pályán maradt és lefutott még 12 kilométert! Csak azután telefonált az édesapjának, hogy most már jöhet érte.”
Remélhetőleg azért Sebestyén sem maradt le a fogyatékkal élő sörédi táborozók ünnepi műsoráról és az azt követő örömteli bejelentésről, mely szerint a jótékonysági futás résztvevőinek önkéntes adományaiból, valamint további támogatók adakozásából félmilliónál több forint gyűlt össze! Ebből jövőre még tartalmasabb nyári üdülést szervezhetnek a fogyatékkal élő fiataloknak Söréden, amely az idei tudósítások szerint is több volt, mint nyári tábor: „szolgáló szeretet, falatnyi mennyország”.

Jóleső érzéssel nyugtázhatjuk tehát, hogy a DKKA I. Jótékonysági Futás sportágakat összekötő és segítő szándékokat egyesítő humánus kezdeményezésének a VVSI ifjú kajakosai és edzői is részesei voltak.