Kajakosaink Tatán is állták a szelet


Fülöp András Emlékverseny 2018. október 06.

Idén október első szombatján rendezte meg a Tatai Hódy Sport Egyesület hagyományos Fülöp András Emlékversenyét a kajakozók számára. A meghívásos népszerűsítő megmérettetésen ismét részt vettek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola növendékei, akik az összesített pontversenyben az ország tucatnyi csapata közül a házigazdák mögött az előkelő 2. helyen végeztek.

„Az ilyen népszerűsítő sportversenyek egyik nagy előnye, hogy a kicsiket, a kezdőket is nevezhetjük, és akár több futamban is indulhatnak – értékeli az eseményt Major Ildikó edző. – Most negyedik alkalommal voltam Tatán, a csoportomból 11 kezdő és 10 versenyző gyereket vittem. Edzőtársaim, Szabó Mónika és Horgos Lajos további 18 versenyzőt hoztak, közöttük már serdülő korosztályúak is voltak. Sajnos, a tatai egyesületnek nincs kenu szakosztálya, ilyen futamot nem indítottak, így a kenusaink nem tarthattak velünk. Sportiskolánk kajakosainak jelentős része azonban versenybe szállt a tatai Öreg-tavon.”

A gyerekek izgatottan várták az utazást, a reggeli 7 órai sukorói indulásról senki sem késett el. Este hatra pedig már otthon is voltak. Hanem ami eközben történt! A kicsiknek különleges élményt jelentett, hogy a nagyobbakat testközelből láthatták készülődni és versenyezni. Persze, a versengésből nekik is jutott bőven, hiszen három kategóriában is összemérhették erejüket, tudásukat: 10 éves korig összevonva, a 11 és 12 évesek korosztályonként.

„Az emlékverseny egyik különlegessége a kicsik számára épített ügyességi pálya volt, amelyen három korcsoportban többek között hátramenet és bólyák kerülése tette őket próbára – avat be a szakmai részletekbe az edzőnő. – Itt is, mint minden futamban, az első hat helyezettet díjazták, és ők szereztek pontokat. A szervezők idén is kitettek magukért. A korrekt versenyfeltételek mellett nemcsak üdítővel szolgáltak, hanem palacsinta hegyekkel is meglepték az ifjú versenyzőket! Egyébként szép napos időnk volt, de az erős szél gyakran fodrozott komoly hullámokat a tatai Öreg-tóra. A mi, Velencei-tavon edzett versenyzőinknek azonban ez már nem volt újdonság, a július végi országos utánpótlás bajnokságon, Faddon is állták a dunai szelet. Egy-két borulás azért Tatán is előfordult. Az ügyességi pályán a 9 éves Kvak Zoltán kapott váratlan oldalhullámot és beborult. Semmi baj, Ildi néni – mondta nekem, amikor kievickélt a partra – átveszem a ruhámat és folytatom! Aztán 4. helyezést szerzett.”

A gyerekek lelkesedésére jellemző, hogy többen nemcsak a két futamukat, hanem három órás pihenő után még egy harmadikat is teljesítettek. Az emlékverseny jellegéből adódóan az edzőknek lehetőségük volt úgynevezett „felnevezésre”, tehát például serdülő versenyzőt ifi-korosztályban is indíthattak. Így esett aztán, hogy a 15 éves Varga Gergő és Morek Ádám, akik a saját korosztályos futamaikat megnyerték, indultak a 16 és 17 évesek között is, és ott további három dobogós és egy pontszerző 5. helyet szereztek! Ugyancsak triplázott a 11 éves Szép Virág, aki a saját és a 12 évesek futamában, valamint az ügyességi pályán két dobogós és egy pontszerző helyen végzett.

Összességében a VVSI versenyzői a tatai Fülöp András Emlékversenyen 26 dobogós - 10 első, 6-6 második és harmadik -, továbbá 13 pontszerző helyezést szereztek. (A részletes eredménylista ide kattintva megtekinthető.) Ezzel, mint korábban jeleztük, az összesített pontversenyben csupán a házigazdák csapata tudott megelőzni minket.

Utánpótlás nevelő sportiskolánk kajakosai az eredményes 2018. esztendőt egy emlékezetes, és nem kevésbé eredményes évadzáró versennyel koronázták. Mint egyik edzőjük, Major Ildikó is hangsúlyozta, a tatai emlékverseny nemcsak a dobogósoknak és pontszerzőknek, hanem minden egyes résztvevőnek olyan sikerélményt nyújtott, amely megőrzi a gyerekekben a kajak, a víz, a természet szeretetét és a versenyzés szellemét az előttünk álló hosszú téli hónapokban is.

Eredmények:

Fülöp András Emlékverseny 2018

Pándi Róbert U13 MK-1 1. hely

Varga Gergő U15 K-1 1. hely

Morek Ádám U15 K-1 3. hely

Nemes Réka U15 K-1 1. hely

Kovács Lilla U 15 K-1 2. hely

Jenei Panna U15 K-1 4. hely

Zákány Máté U11 MK-1 1. hely

Pándi Szabolcs U11 MK-1 5. hely

Szép Virág U11 MK-1 3. hely

Jeszkel Panna MK-1 4. hely

Gaál Botond U9 MK-1 4. hely

Kvak Zoltán U9 MK-1 5. hely

Zubik Bence U9 MK-1 6. hely

Gaál Zsombor U8 MK-1 1. hely

Nemes Réka U14 K-1 1. hely

Kovács Lilla U14 K-1 2. hely

Jenei Panna U14 K-1 4. hely

Ocskay Lora U14 K-1 6. hely

Varga Gergő U16 K-1 2. hely

Morek Ádám U16 K-1 3. hely

Nagy Becel U12 MK-1 5. hely

Szép Virág U12 MK-1 5. hely

Steigervald Viktória U12 MK-1 6. hely

Pándi Róbert U13 K-1 1. hely

Nagy Bercel U13 K-1 6. hely

Gaál Liliána U13 K-1 2. hely

Ocskay Lora U13 K-1 3. hely

Varga Gergő U17-18 K-1 3. hely

Morek Ádám U17-18 K-1 6. hely

Nagy Bercel U12 Ügyességi Pálya 4. hely

Pándi Szabolcs U11 Ügyességi Pálya 1. hely

Szép Virág U11 Ügyességi Pálya 2. hely

Pesa Péter U10 Ügyességi Pálya 2. hely

Csuport Péter U10 Ügyességi Pálya 3. hely

Lovász Levente U10 Ügyességi Pálya 4. hely

Kovács Lili U9 Ügyességi Pálya 1. hely

Gaál Zsombor U9. Ügyességi Pálya 3. hely

Kvak Zoltán U9 Ügyességi Pálya 4. hely

Zubik Bence U9 Ügyességi Pálya 6. hely

A VVSI 2. lett a pontversenyben. Gratulálunk sportolóinknak és felkészítő edzőiknek!