Országos bajnoki evezős érmek a „cilinderből”

Nem csalás és nem ámítás a VVSI mintegy negyven ifjú evezősének szereplése, és kétharmaduk éremszerzése Magyarország 2019. évi Utánpótlás, Para és Masters Evezős Országos Bajnokságán, amelyet az ágazati szövetség 2019. június 12-15. között rendezett Sukorón, a megújuló Velencei-tavi versenypályán. Nem szemfényvesztés még akkor sem, ha szereplésüket a szakosztály egyik edzője, Vida Erik egy bűvészmutatványhoz hasonlította. Tette ezt főként azért, hogy érzékeltesse, miért nem érték, nem érhették nagy csalódások az évad legfontosabb versenyén.

„A labdajátékoktól, küzdősportoktól eltérően nálunk nem befolyásolhatják bírói döntések a versenyt, itt mindenki azt tudja előhúzni a cilinderből, amit télen és tavasszal, a szárazföldi erőnléti és vízi technikai felkészülés során belepakol – kerekíti le hasonlatát Vida Erik evezős edző. – Igaz ugyan, hogy a hazai pálya előnyeivel is több tekintetben tudtunk élni. Nemcsak az egyre tökéletesebb műszaki feltételekre gondolok, hanem arra az önzetlen és áldozatos szülői segítségre is, amellyel több sátorból és asztalból álló kiváló „alaptábort” építettek ki számunkra. Három napon át sütöttek főztek ránk, hűtőket állítottak be és folyamatosan elláttak minket friss gyümölccsel. A gyerekeknek a hűsítők és kalóriák biztosítása mellett talán még többet jelentett az, hogy odafigyeltek rájuk és szurkoltak nekik. Fáradhatatlan szervező munkájáért külön köszönet illeti Illés László kollégámat és kétszeres olimpikonunkat, Kapócs Anikót, aki a masters bajnokságon is eredményesen szerepelt. A Smolkó Zsuzsanna – Fenyvesi Zsuzsanna – Kapócs Júlia – Rabi Hanna kormányos négyes, Varga Virág kormányossal ezüstérmet szerzett. Egyetlen válogatottunk, Smolkó Zsuzsi a VVSI kormányos négyesét segítette dobogóra! Egyéniben is folytatta menetelését, s bár a serdülő lányok között mindig a nehezebb ágat kapta, végül bronzérmet szerzett. Szintén a 3. helyen végzett az ifjúsági könnyűsúlyú egypár evezősök döntőjében Orisek László. A kisebbek közül ki kell emelni Nagy Zsófi mini egypár evezős teljesítményét, mert ő az abszolút legjobb időeredménnyel nyert aranyérmet. Az ugyancsak mini egypár evezős Duics Márk pedig első országos bajnokságán futamot nyert, amivel ő is aranyérmet szerzett, hiszen a kicsiknél minden futamban osztanak érmet. Persze, ehhez ott is a dobogóra kell állni! Ahogyan Pintér András is tette élete első versenyén, amelyről ezüstérmet vihetett haza. Számomra az idei országos bajnokság leglátványosabb döntőjét az ifi könnyűsúlyú kétpár evezősök küzdelme hozta, ahol a Csordás Márton – Illényi Marcell kettős öldöklő csatában ezüstérmet nyert.”

A hazai pálya mellett a mieink számára az is előnyt jelentett, hogy a futamokat zavartalanul, bár rekkenő hőségben bonyolították le. Ők viszont, trénerük elmondása szerint, kánikulai körülmények között edzettek, így aztán a nagyobb hajók között is eredményesen lapátoltak. A Cser László – Horváth Péter – Pecsenye Keve – Orisek László alkotta ifi négyes egység bronzérmet szerzett. A könnyűsúlyú ifi négypár evezőseinket, a Cser László – Illényi Marcell – Csordás Márton – Orisek László négyes hajóját csak náluk erősebb fizikumú versenyzők tudták megelőzni. Nem kis teljesítmény, hogy váltott és párevezésben egyaránt eredményesen szerepelt Cser László – Orisek László – Smolkó Zsuzsanna – Rabi Hanna. Az edző szerint messziről indult és önmagát felülmúlva, élete eddigi legjobb pályáját hozta a Fülöp Péter – Grozev Erik – Wagner Áron – Farkas Nikolasz kormányos négyes, amely Vörös Kevin kormányossal a 4. helyen ért célba.

A kisebbek között a Rideg Zoltán – Szendrei Eszter – Nagy Zsófia – Vajda Donát mini vegyes kormányos négyes, Vukov Levente kormányossal nyert bronzérmet.

„ Aranyérmes lett első versenyén mini kormányos vegyes négypárunk, a Carrol Jasmin – Kenyeres Kyra - Takács Dominik – Matucza Máté formáció, Szigeti Kiss Barna kormányossal – egészíti ki az érmesek és helyezettek bizonyára nem teljes sorát Vida Erik edző. – Az ígéretes utánpótlás versenyzőink mellett azonban ejtsünk szót az országos bajnokságon részt vett és kiválóan szerepelt szépkorú evezőseinkről is. Annál is inkább, mivel szeptemberben itt nálunk, a sukorói pályán rendezik a masters evezős világbajnokságot! Edző kollégám, Illés László hívó szavára olyan ütőképes csapat verbuválódott össze, hogy most, az országos bajnokságon még egy komplett női kormányos nyolcast is ki tudtak állítani! Talán sohasem indult még ennyi masters evezős a VVSI színeiben, ráadásul nem is akármilyen eredménnyel. Azt hiszem, kiváló próbaverseny volt ez számukra a világbajnoki futamok előtt.”

Az országos bajnokság egyesületi pontversenyében szakosztályunk harminc klub között a 7. helyen végzett. Ősszel az utánpótlás korúak a diákolimpián, az U23 és ifi korcsoport versenyzői a felnőtt országos bajnokságon indulnak. Többen közülük ugyanis jövőre korcsoportot váltanak és felnőttként folytatják a versenyzést. Emelkedik a tét, ahogyan az edző mondja, de tulajdonképpen ez az utánpótlás nevelés legfőbb célja. Nem csoda és nem varázslat tehát – az eredményes sportolói élet természetes rendje.