Országos megmérettetésen a legkisebbjeink

(Gyermek, Kölyök Országos Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny – 2019. augusztus 3-4. Sukoró)

A legkisebb kajakosok és kenusok legnagyobb erőpróbája, a Gyermek, Kölyök Országos Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny futamait hazai pályánkon, Sukorón rendezte augusztus első hétvégéjén az országos szövetség. A kajak-kenu sport kiemelt küzdelmében 78 egyesület 1520 versenyzője állt az új rajtgépekhez.

„Ahogyan azt az országos bajnokságok minden szintjén megszokhattuk, a legfiatalabbak versenyén is nagyon népes és erős volt a mezőny – összegzi a VVSI-s gyermek és serdülő kajakosok, kenusok szereplését Major Ildikó, a szakosztály vezetője. – Az országos bajnokságra ugyanis nem lehet csak úgy egyszerűen benevezni, itt a részvétel jogát ki kell vívni! A mieinknek ez július közepén, a Vidék Bajnokságon nagyon szépen sikerült, így húsznál több versenyzőnk szállhatott hajóba az ország legjobbjai között. Kiemelkedő eredményeikkel ketten közülük, Gaál Liliána és Ocskay Lora a korosztályos válogatottba is bekerültek. Aranyérmet nyertek U14 női kajak kettesben 1000 méteren, majd Liliána ugyanezen a távon kajak egyesben bronzérmet szerzett, Lora pedig a döntő futam 4. helyén végzett. Nagyon értékes számunkra a Jeszkel Luca – Szalai Marcell – Marczisák Zénó alkotta vegyes váltónk, két kajakosunk és egy kenusunk 3X200 méteren szerzett ezüstérme, valamint az U14-esek 2000 méteres távján a Szabó Anna - Jeszkel Luca páros által megnyert bronz medália. Mivel az országos bajnokság döntő futamaiban általában 20-25 hajó indult, az érmeseken kívül mindenképpen említést érdemelnek a pontszerző, vagy akörüli helyezést elért versenyzőink is. Így az U12 minikajak kategóriában a Hakfelner Katalin – Járomi Maya páros, akik 2000 méteren a 7. helyen értek célba.

Ugyanezen a távon egyesben Jeszkel Panna nyolcadik, Szép Virág 12. lett. Ugyancsak a 12. helyet szerezte meg a Csabai Vince – Morek Áron – Bőhm Benjamin – Bók Patrik gyermek négyes is. Az idősebbek között, az U13-as korosztályban Steigervald Viktória a 10. helyen, Pándi Róbert pedig a 12. helyen ért célba.”
A kicsik országos bajnokságának egyik különlegessége az volt, hogy hatalmas kivetítőn követhették a verseny során is a romániai Pitestiben azonos időben zajló Ifjúsági és U23 Gyorsasági Világbajnokság magyar aranyérmes futamait. A parton együtt tapsoltak példaképeiknek, erőt merítve a maguk küzdelmeihez is.
A Velencei-tavi kis kenusok egyre népesebb, de kellő tapasztalattal és vízi jártassággal még kevésbé rendelkező csoportjából ugyan csak öten indulhattak az országos bajnokság futamain, de távolról sem maradtak szégyenben. Egy ezüstérem részesei voltak, és több figyelemre méltó helyezést is szereztek.

„Jónak és eredményesnek tartom a szereplésünket, hiszen mégiscsak országos bajnokságról volt szó, ahol a gyerekek újabb sikerélményekre, tapasztalatokra, motivációra tehettek szert – vonja meg a verseny mérlegét Porteleki Zsolt kenus edző. – Természetesen számunkra is a 3X200 méteres vegyes váltó ezüstérme csillog a legszebben. Bár ez nem olimpiai szám, mégis kiválóan fejleszti a csapatmunkát és a koncentrációs készséget. Kis kenusunk, Szalai Marcell a VVSI két kajakosával, Jeszkel Lucával és Marczisák Zénóval lapátolt a képzeletbeli közös hajóban. Itt nem elég csak gyorsnak lenni, nagyon oda kell figyelni a pályatartásra, s főként a váltásokra, amelyeknek szigorú szabályai vannak. A közös felkészülés pedig a VVSI két szakága, a kajakosok és kenusok közötti összhangot is erősíti. Marci egyébként négy éve kenuzik, komoly versenyen ez volt az első dobogós helyezése. És mindjárt egy ezüstérem! De nagyon jó kis eredménynek tartom a 2000 méteren Kovács Kristóffal párosban elért 7. helyezésüket is. A kisebbeknél kenu egyesben Papp Milán a 9. helyezésével bőven a döntő mezőnyének első felében végzett. Számomra ígéretesnek tűnik Csiznier Gergő országos 11. helyezése is, főként annak tükrében, hogy csak néhány hónapja, márciusban térdelt először kenuba.”

Az edző, Porteleki Zsolt még hozzáteszi, hogy a legkisebbek számára rendezett országos bajnokság az egyedülálló élményeken és tapasztalatokon túl még egy nagyon fontos értéket hordoz. Az emlékverseny névadójaként a nagyszerű kenus és kiváló ember, Kolonics György emlékét őrzi, akit ő maga is feddhetetlen sportemberként ismert, és követendő példaként állít tanítványai elé.