Többszörös bajnokunk, Kövesdi Patrik új kajakban

A világ legismertebb hajógyártói általában minden olimpia előtt kirukkolnak egy újabb műszaki csúcsot jelentő kajak típussal. Így licitált rá tavaly ősszel a legjobbak között számon tartott portugál Nelo cég az addig rendkívül népszerű Cinco-jára a vadonatúj Sete-generációval. A VVSI legeredményesebb versenyzőjének, Kövesdi Patriknak egy őszi versenye után sikerült beülnie egyik vetélytársának ilyen új csodájába. Akkori sóvárgásai közepette nem is sejthette, hogy néhány hónap elteltével, tavasszal már ő maga is egy Nelo Sete-ben szelheti a Velencei-tó hullámait! A vízi sportiskolát is fenntartó Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. vezetése ugyanis úgy határozott, hogy további felkészülését és versenyzését egy korszerű hajó megvásárlásával támogatja.

„Szakmailag talán felvethető, hogy a tizenhat éves Patrik számára még kicsit korai egy ilyen komoly, nagy kajak – érvel a kétkedők felé Major Ildikó edző. – Az egyenlő esélyek biztosítása érdekében azonban manapság már nem mindegy, ki milyen hajóban ül. Rendkívül erős a mezőny, szorosak a versenyek és egyre gyakrabban dönt célfotó a befutókról. Másrészt Patriknak, a súlygyarapodása miatt, amúgy is át kellene ülnie egy nagyobb hajóba, így az új, 70-80 kilogrammos sportolóra tervezett Nelo Sete hamarosan ideálissá válik számára. Nagyon hálásak vagyunk a VVSI vezetőinek és fenntartóinak azért, hogy mérlegelve Patrik eddigi kiváló eredményeit, hozzáállását és példamutató szorgalmát, további munkájához megelőlegezték számára korunk színvonalának egyik legjobb hajóját.”

Ha egy serdülő kajakos azt mondaná nekem, hogy idén az országos bajnokságon három aranyérmet és egy ezüstöt szeretne szerezni, emellett meg akarja nyerni az Olimpiai Reménységek Versenyét, bizonyára azt gondolnám róla, hogy igencsak ambiciózus sportoló. Sőt, talán túlságosan is az… Nos, Kövesdi Patriktól tulajdonképpen ugyanezt hallottam, amikor a tavalyi eredményeinek megismétléséről beszélt, csakhogy ő 2018-ban mindezeket valóban el is érte! S ezek csupán a legnagyobb skalpjai voltak! Azért említettem meg a dolgot, hogy némi képet alkothassunk a több ízben jelzett kimagasló eredményeiről.

Ő maga idén is szerényen és kitartóan gyúrta a téli erőnléti alapozás gyakorlatait. Február közepén, éppen a régóta várt horvátországi edzőtáborozás előtt tudta meg, hogy hamarosan neki is lesz egy Nelo Sete hajója! Így aztán bármilyen jó is volt Horvátországban a táborozás, az evezés a Neretva-folyón és az Adriai tengeren, alig várta, hogy ismét a Velencei-tó partján lehessen.

„Csodálatosan kezdődött ez az évem, nagyon boldog vagyok – mondja Patrik olyan hangon és olyan szavakkal, ahogyan azt egy kamasz fiútól ritkán hallani. – Fogalmam sem volt arról, micsoda öröm ér, ezért nagy-nagy köszönet mindenkinek, aki hozzásegített ehhez az álomhoz! Nem is győztem kivárni az igazán alkalmas időjárást, március 6-án, szerdán már vízre tettük az új hajót. Elég erős volt a szél, verdestek a hullámok, de muszáj volt egy kicsit beleülnöm! Másnap aztán, az ideálisan csendes időben valóban ráérezhettem, milyen kiváló hajó ez az új Nelo Sete. Gyönyörűen ment alattam, rendkívül stabil és tökéletes az iránytartása. Persze, a súlyozását még pontosítani kell Ildi nénivel, a lábtámasz beállításán is dolgozni fogunk. Hamar kiderült, hogy a szárazon is többet kell vele foglalkozni, gondosabb tisztogatást és karbantartást igényel. De azt a legnagyobb örömmel csinálom majd.”

Amikor a közelgő első nagy verseny, a májusi győri maraton, majd a különböző síkvízi rövidtávú felmérők, válogatók és bajnokságok kerülnek szóba, megjegyzem, hogy neki ezzel a csodahajóval bizonyára nem lesz nehéz eredményesnek lenni. Patrik azonban határozottan helyreigazít: az eredményekhez elsősorban nagyon sok edzés és kitartás kell, a legjobb hajó is csak besegíthet némiképp. Igaza van. A legfontosabb valóban, hogy a szuper kajak csillogása se homályosítsa el az ember szemét.