Újabb sikeres évet zár a tóparti sportiskola és szolgáltató központ

Újabb sikeres évet zár a tóparti sportiskola és szolgáltató központ

 Az esztendő végének közeledtével mérleget von a gárdonyi székhelyű Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. is, amely hét évvel ezelőtt, 2011 őszén vette át a nagy múltú, de akkorra már széteső és pusztulófélben lévő Velencei-tavi Vízi Sportiskola működtetését. A gazdasági társaság ügyvezetőjének, Deák Csabának és maroknyi, talán tízfőnyi csapatának kemény munkával sikerült megmentenie a sportiskola szervezetét és ingatlanait. Következő lépésként a kormány támogatásával és európai uniós pályázati források bevonásával újjáépítették a gárdonyi telephely túlnyomó részét, amelyet az utánpótlás-nevelés és szabadidős sport mellett közhasznú szolgáltatásokkal bővítettek.

A tevékeny évek során a szeles Velencei-tó partján, természetesen, ellenszélben sem volt hiány. Az ügyeikben kevésbé hívők eleinte azt firtatták, hogy a nagyszabású fejlesztési terveket vajon határidőre meg tudják-e valósítani? Amikor a 2,3 milliárd forint értékű beruházás sikeresen lezárult és 2016 elején az új egészségügyi, pedagógiai és szociális szolgáltató intézmények megkapták működési engedélyüket, a kétkedőket az kezdte aggasztani, hogyan és miből fogják majd működtetni a sokoldalú létesítményt.

„Úgy vélem, hogy a működtetés kezdeti, aligha elkerülhető gyermekbetegségeiből már régen sikerült kilábalnunk és igazán hatékonnyá tettük modell-értékű kezdeményezésünket – vallja meggyőződéssel a gazdasági társaság ügyvezetője, Deák Csaba. – Sportiskolánk és új szolgáltatásaink lényege, hogy a társadalom számára hasznos módon kísérjük végig az egész emberi életutat. Családközpontú és gyermekbarát szakambulanciánkon a csecsemőktől a hat évesekig szűrjük a gyermekek fejlődési zavarait. Jobb esetben eloszlatva a szülők kételyeit, ha pedig a sors úgy hozza, szakembereink komplex szakorvosi, pszichológiai és gyógypedagógiai segítséget nyújtanak számukra. Pedagógiai szakszolgálatunk a sajátos nevelési igényű gyermekek mozgási, értelmi és érzelmi fejlődését támogatja személyre szabott programokkal. Idén ebben a két intézményünkben ötezernél több gyermeket láttunk el. Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki várólisták, néhány irodahelyiséget átalakítottunk és a korai fejlesztés szolgálatába állítottunk. Az itt folyó szakmai munkára az orvosi társadalom is felfigyelt. Egy akreditált továbbképzési program keretében immár nálunk is ismerkednek a megszerzett tapasztalatokkal.

Rehabilitációs központunkban elsősorban azoknak a felnőtteknek nyújtunk segítséget, akiknek valamilyen váratlan trauma, baleset vagy tragikus körülmény következtében gyökeresen megváltozott az életük és kerekes székbe kényszerültek. A célunk az, hogy feldolgozva ezt a traumát, ismét megtanítsuk őket önálló, teljes életet élni. A külső akadály-pályánk mellett ezt szolgálja az a mintalakás is, amelyben a kezdő kerekes székesek megtanulhatják, hogyan tegyenek-vegyenek a konyhában, hogyan jussanak be a fürdőkádba, vagy szálljanak ki belőle. Előfordul, hogy a szemünkre vetik, miért nem akadálymentesítettük ezt a fürdőszobát is, de hát éppen az a célunk, hogy a kád használatát megtanulják, hiszen otthon is sokszor az várja majd őket! A rehabilitációs szakosított ellátásunkat nappali ellátás formájában naponta mintegy húsz környékbeli rászorulónak nyújtjuk, emellett átmeneti gondozóházunkban legfeljebb egy éves bentlakást is biztosítunk a távolabb élőknek. Újabb átalakítások és fejlesztések nyomán az átmeneti otthonunkban immár 14 mozgásszervi sérültet tudunk egyszerre elhelyezni és ellátni.”

A fenti szolgáltatások társadalmi szükségességéhez és hasznosságához nem férhet kétség. Ennek megfelelően az érintett szaktárca köznevelési, egészségügyi és szociális államtitkárságai szerződés alapján biztosítják a fenntartó számára a törvényes költségvetési normatív támogatásokat. A szolgáltató központ negyedik egysége, a 43 szobával és étteremmel rendelkező VVSI Sport Hotel piaci alapokon működik, idén is nyereségesen. Ellát bizonyos közhasznú feladatokat, mint például az Ukrajnában dúló háború következtében árván maradt magyar és más nemzetiségű gyermekek nyári táboroztatását. A Máltai Szeretetszolgálattal karöltve a világ minden részéről hazatelepülő több száz magyar embernek nyújtott átmeneti szállást addig, amíg az új életfeltételeiket megteremtik Magyarországon. Fennmaradó kapacitásait a szálloda eredményesen értékesíti, nyereségével pedig hozzájárul ahhoz, hogy a több lábon álló komplexum működtetéséhez nincs szükség újabb források bevonására. Annak ellenére sem, hogy a fenntartó gazdasági társaság immár száznál több embert foglalkoztat állandó munkaviszonyban, szerződéssel pedig további több tucat szakembert: orvost, fejlesztő pedagógust, sportedzőt. Házon belül oldják meg a köztudottan nem nyereségtermelő sport utánpótlás-nevelés finanszírozásának kiegészítését is. Mint minden más egységüket, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola munkáját is kiváló szakember felügyeli, a magyar kajak-kenu válogatott egykori szövetségi kapitánya.

„Nagyon boldoggá tesz, hogy a VVSI szakosztályaival 2018-ban sikerült ismét előbbre lépnünk – összegez a sportszakmai vezető, Angyal Zoltán. – Ezt nem az elfogultság mondatja velem, az eredmények tárgyszerűen mérhetők. Sportágaink országos szövetségei ugyanis minden évben összeállítják a klubok ranglistáját az általuk szerzett versenypontok alapján. Kajak-kenu szakosztályunk például ennek alapján a 22. helyről a 19.-re lépett elő. Több mint száz klubból bekerültünk tehát az első húsz közé! Ráadásul úgy, hogy nekünk, mint kifejezetten utánpótlás-nevelő sportiskolának, néhány örömteli kivételtől eltekintve, gyakorlatilag nincsenek felnőtt versenyzőink, mint a Honvédnak, Győrnek vagy más nagy egyesületnek, akik tömegével hozzák a hazai és nemzetközi versenypontokat. Így még értékesebb az a 333 pontunk, amely egyébként az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett a másfélszeresére. Hasonlóan szép eredményt értek el az evezőseink és vitorlázóink is. Ha személyekhez kellene kötni a sikereket, a kajakosok közül Kövesdi Patrikot emelném ki, aki az Olimpiai Reménységek Versenyén a lengyelországi Poznanban aranyérmet nyert, ráadásul kajak egyesben, ami tovább növeli eredménye értékét. Ugyanezen a nemzetközi versenyen Ocskay Leila kajak egyesben, Kuti Nina kenu egyesben 5. helyet szerzett. A kajakosoknál Major Ildikó edző csapata egyébként is kiválóan teljesített.

Az evezősöknél Csankó Tibor edző felnőtt négypárevezősei az országos bajnokságon bronzérmet nyertek és a pontversenyben a 12. helyet szereztük meg. Ebben a szakágban kiemelném még Szabó Boglárka, Csordás Márton és Nagy Zsófi idei teljesítményét.

A vitorlásoknál a Nádas Kupát kell megemlítenem, amelybe a VVSI 2016-ban kapcsolódott be. A hat állomásból álló versenysorozatban a maga hajóosztályában P.Szolomayer Balázs idén aranyérmet szerzett, ugyancsak az 1. helyen végzett Rátosi Noémi és bronzérmes lett Kemény Szabolcs.

Azt hiszem, hogy a sajátságos helyzetünk még inkább növeli ezeknek az eredményeknek a rangját. Hozzánk nem egy nagyvárosból, hanem a Velencei-tó egész partjáról, de még Székesfehérvárról, Pákozdról és a tágabb régióból is járnak a gyerekek. Buszoznak, a nagyobbak nyáron kerékpároznak, vagy az áldozatkész szülők hordják őket kocsival az edzésekre, versenyekre. Nehezebb így a toborzás is, amit a tucatnyi edzőnk folyamatosan végez, hogy a kápolnásnyéki sportosztályokkal együtt 300 feletti versenyzőnk meglegyen. De a legtöbb gyerek, aki az igazán vonzó sukorói versenypályánkon, vagy a gárdonyi telepünkön belekóstol a természet, a vízen járás szépségébe, meg is marad nálunk. Azután akár eredményes sportoló is válhat belőle, de mindenképpen egészséges és izmos ember lesz.”

A természet szépsége és a nyíltvízi edzések változatossága mellett egy további fontos tényező is vonzhatja a jövő bajnokait: idén megkezdődött a sukorói versenypálya felújítása. A függőleges parti betonozást a legkorszerűbb követelményeknek megfelelő rézsűs kiképzés váltja fel, amely már nem veti vissza, hanem elsimítja a hullámokat. Ez a munka a kajak-kenu pálya 1000 méteres szakaszán már elkészült, az evezősök további ezer méterét jövőre fejezik be. A pálya teljes hosszában új, szilárd burkolatú út épül. A partszakasz új kialakítása korszerű stégek egész sorát teszi szükségessé, új bólyázást kap a pálya és a versenyszezon kezdetéig tervezik a céltorony felújítását is.

„Valóban csodálatos, a modern kor elvárásainak megfelelő versenypályánk lesz, amelyen jövőre az evezősök Olimpiai Reménységek Versenyét, valamint Masters Evezős Világbajnokságot rendezhetünk – fűzi hozzá Deák Csaba ügyvezető. – Ezek a nagyszabású fejlesztések újra megnyitják a kaput a rangos versenyek előtt a Velencei-tavon, és sportiskolánk utánpótlás-nevelését is hatékonyabbá teszik. Meggyőződésem szerint azonban nemcsak eredményes sportolókat, hanem létesítményünk sokszínűségéből adódóan társadalmilag értékes, szociálisan érzékeny embereket is nevelhetünk. Nálunk ugyanis nap mint nap találkoznak az ép sportoló gyerekek a fogyatékkal élőkkel, vagy sérültekkel. Természetessé vált számukra például, hogy valaki egy kerekes székből száll be a vitorlás hajóba. Egyébként három ilyen speciálisan kiképzett hajónk is van, amelyeken Pegán Zoltán paravitorlázó világbajnok irányításával gyakorolhatnak a mozgássérült ellátottaink. Az sem lepi meg a sportolóinkat, ha a tornacsarnokban, vagy a konditeremben edzés közben egy-két kerekes székes elgurul közöttük. Ez egy olyan adottság, amely észrevétlenül formálja a gyermekek emberséges lelkületét.”

A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. által működtetett sportiskola és többcélú szolgáltató központ a Velencei-tó partján kedvező mérleget vonhat 2018 végén, s nem csupán anyagi értelemben. A létesítmény eredeti projektje néhány éve úgy indult, hogy ha beválik, akár országos hálózattá is terebélyesedhet. Nos, az idei eredmények is azt igazolják, hogy az új modell beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gárdonyi tóparti példa – valamennyiünk érdekében – követőkre vár.