VVSI-s sportolói portré – Mogyorósi Márton „A sport tett azzá, akivé felnőttem”

A legrangosabb hazai és nemzetközi versenyek trófeáit őrzi a Velencei-tavi Vízi Sportiskola immár felnőtt sportolója, az evezős Mogyorósi Márton. Egyetemi hallgatóhoz méltó érettséggel és megfontoltsággal rendszerezi, elemzi a hajdani korosztályos sikereket, esetleges kudarcokat. A megszerzett tapasztalatok segíthetik az újabb célok elérését, amelyeket stabil alapokra épít: legutóbbi nagy versenyén, a szeptemberi csepeli felnőtt országos bajnokságon a kormányos nélküli négypárevezősök hajóosztályában bronzérmet nyert. „Úgy öt éves lehettem, amikor úszni kezdtem Székesfehérváron és kilenc éven át ki is tartottam – emlékezik Mogyorósi Márton a sportolói kezdetekre. – Idővel jöttek az eredmények is, a korosztályos versenyeken számos érmet nyertem.

Már az agárdi hatosztályos gimnáziumba jártam, amikor egy sérülés miatt ki kellett hagynom néhány hónapot. Ekkor csábított el egyik osztálytársam a helyi VVSI evezőseihez. Mindjárt Csankó Tibi bácsi keze alá kerültem, akit mindmáig az edzőmnek mondhatok. Eleinte főleg a kiváló társaság vonzott, sokan voltunk fiúk és lányok, kisebbek és nagyobbak vegyesen. Aztán fokozatosan kezdtem ráérezni a hajóra, az evezőkre. Előbb a kétpárevezősben, később a szkiffben, az egypárevezősben is gyarapodtak az érmek és a helyezések.” Fejből idézi a serdülő vidék bajnokságokon, a különböző kupákon elért eredményeket. Az ifi korosztályban a könnyűsúlyú kétpárevezős kategóriában másfél éven át Borsányi Gáborral együtt gyűjtötték az érmeket és pontokat. Miután Gábor az egyetemi tanulmányai miatt abbahagyta az evezést, Marci korábbi szolnoki nagy riválisával, Furkó Kálmánnal ült a dublóba. A hazai sikerek mellett 2017-ben a nemzetközi mezőnyben is felhívták magukra a figyelmet. A szerbiai Palicson könnyű és normál súlyban négyszer nyertek, a szlovéniai Bledben felnőtt könnyű súlyban az első napon a 3. helyen végeztek, másnap megnyerték a versenyt. Kijutottak a bulgáriai, plovdivi világbajnokságra is, ahol a legjobb tíz közé várták magukat. Kisebb pofonként élték meg aztán a 15. helyezést, amelyet a számításaiknál nehezebb mezőny és a számukra kedvezőtlen időjárás számlájára írtak. Két hónappal később, a lengyelországi Európa-bajnokság 6. helyezésével vigasztalódhattak.

Az évtized közepétől kezdve Mogyorósi Márton a nehezebbnek számító egypár evezős hajóban is egyre eredményesebbnek bizonyult. A szlovéniai Bledben 2015-ben rendezett nemzetközi regattán a szkiffje a 4. helyen ért célba, mindössze három század másodperccel maradva le a dobogóról! A szegedi Maty-éri pályán viszont már nagy előnnyel nyerte az ifi könnyűsúlyú egypárevezősök országos futamát. Ugyanitt rendezték 16 ország csapatainak részvételével a Nemzetközi Jeunesse Kupát, amelyen a VVSI Bognár Ádám-Borsányi Gábor-Illényi Dániel-Mogyorósi Márton összeállítású négypár evezős ifi csapata az előkelő 4. helyen végzett.
A 2015-ös rendkívül eredményes esztendő Marci számára az idénnyitó Magyar Ergométeres Országos Bajnoksággal indult, amelyen ezüstérmet szerzett. Ezt a további években egy ezüsttel és egy 4. helyezéssel tetézte, idén februárban pedig bronzérmet nyert. Persze, akadtak szűkebb esztendők is, mint a rákövetkező 2016-os, amely egyben olimpiai év volt. Bár a felnőtt könnyűsúlyú válogató versenyen második lett, Belgrádban egy ferencvárosi sportolóval kétpárevezős bronzot szerzett, Bledben az előválogatáson négy futamot nyert – sorolja talán sohasem múló csalódottsággal – a világbajnokságra mégsem őt, hanem egyik riválisát vitték ki, akit minden válogató versenyen legyőzött. Nem számoltak vele az olimpián sem…

Ha mindezek után mégis röviden kellene jellemezni Mogyorósi Mártont, az embert és sportolót: ősztől már ugyanezzel a szerencsés szolnoki riválisával együtt edzett és készült, hogy aztán közös kétpár evezős hajójukat újabb hazai és nemzetközi sikerekre vigyék.
„Marcival serdülő kora óta, hét éve foglalkozom, ma pedig már egyetemista, felnőtt férfi – jelöli meg a végpontokat Csankó Tibor edző. – Sok munka és siker áll mögötte. Mindig nagyon szorgalmas volt, gimnazistaként reggelente is lejött edzeni. Amióta egyetemre jár, csak hétvégenként találkozunk, de egyénileg is kondiban tartja magát. Küzdős gyerek volt mindig, elég eszes és okos ahhoz is, hogy eredményes lehessen. Hazai szinten még mindenképpen van keresnivalója, főként ezzel a négyessel, amellyel az országos bronzérmet nyerték. Marci és Illényi Dani saját nevelés, a 28 éves Peti fiam kétszeresen is az. Kerekes Krisztián Mohácsról igazolt át hozzánk. Már csak hatan maradtak az egykori U 23-masokból, de van még bennük fantázia, szívesen dolgozom velük.” Mogyorósi Márton jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem másodéves, gazdaságinformatika szakos hallgatója. Jól halad a tanulmányaiban, emellett a fővárosban rendszeresen fut, konditerembe jár, és amennyire a térdének egy régi sérülése engedi, a beltéri, ergométeres evezést is gyakorolja. Otthon sokat biciklizik és minden hétvégén benyit a VVSI edzőtermébe, ahol Tibor bá és a fiúk várják.

„Illényi Danival és Csankó Petivel a kezdetek óta együtt edzünk és versenyzünk, később csatlakozott hozzánk a mohácsi Kerekes Krisztián. Kialakult egy nagyon jó szellemű, ütőképes négyesünk, amely szerintem még sokra hivatott. Ami az egyéni pályafutásomat illeti, igyekszem reálisan szemlélni a dolgokat. Az olimpiai ciklusra nincsenek nagy terveim. Bár szeretnék kijutni Tokióba, hiszen csak 23 éves leszek akkor, számomra is kérdéses, van-e bennem annyi? Tény, hogy én a könnyűsúlyúak között voltam igazán nagy és erős. Az idő múlásával, a 186 centis magasságommal már nehezen tudtam tartani az alacsonyabb súlyhatárt. A lengyelországi EB-n rosszul is lettem, akkor döntöttünk úgy, hogy a könnyűsúlyt nem erőltetjük tovább. Az ergométeres és evezős országos bajnokságokon mindenképpen indulni szeretnék. Nem tudom, és nem is akarom abbahagyni az edzést, a versenyeket, hiszen a sport tett azzá, aki vagyok, akivé felnőttem. Tartást ad az embernek, és rengeteget segít a tanulásban is. Ránevelt arra, hogyan kezeljem a terheléseket és kihívásokat.”
Mogyorósi Marci számára ezekből a jövőben sem lesz hiány. Közeledik az egyetemi félévi vizsgaidőszak, azután az ergométeres országos bajnokság, majd sorban a különféle bajnoki- és kuparajtok. S ki tudja, a következő bő másfél esztendő kemény munkájának, edzéseinek és versenyeinek körei talán egy szép, színes ötkarikává is összeállnak majd…