VVSI-s sportolói portré: Nemes Réka, a szerény maximalista

„Én ilyet még nem láttam! – idézi fel még most is kicsit elhűlve Major Ildikó kajakos edző egyik növendékének, Nemes Rékának a tavalyi, nyolcadikos iskolai bizonyítványát. – Az még csak hagyján, hogy megint kitűnő lett, de az ötösök mellett ott sorjáznak a szaktanári dicséretek is! Hatodik éve dolgozunk együtt, ezalatt hat országos bajnoki címet szerzett, a többi dobogós helyezéséről nem is szólva. Nem csoda, hogy a korábbi megyei elismerés után tavaly már másodszor vehette át a „Jó tanuló, jó sportoló” országos címért járó miniszteri oklevelet! Réka egészen kivételes sportoló. Tehetségéhez és szorgalmához rendkívüli céltudatosság társul. Roppant alázattal áll hozzá a munkához, és a kimagasló eredményei mellett is nagyon szerényen viselkedik, nincsenek sztáros allűrjei. A példamutatóan hatékony edzésmunkájához igyekszik minden lehetőt hozzátenni. Nagyon odafigyel többek között a megfelelő étkezésre és a szükséges alvásra is. Egészében elmondható róla, hogy a kitűzött céljainak mindent maximálisan alárendel.”

Tulajdonképpen a hajdani kis negyedikes Nemes Rékát is az önmagával szembeni elvárásai hozták a víz fölé. Eredetileg kicsit mélyebben, úszóként kezdte a versenyszerű sportolást a Dunaferr SE-nél, de hamar megérezte, hogy nem igazán megy a dolog. Semmiképpen sem úgy, ahogyan ő szeretné! Édesapja javasolta, hogy próbálja meg a kajakozást a Pusztaszabolcshoz közelebb eső, jó hírű Velencei-tavi Vízi Sportiskolában. Úgy is történt. Major Ildikó edző csoportjába került, akivel mindmáig harmonikus és eredményes a munkájuk. A csapat pedig egyedülálló! A kisebbek és nagyobbak negyvenen vannak együtt, s közülük csaknem minden negyedik válogatott kerettag. Ketten a kölyök, heten pedig a serdülő korosztályban. Ez utóbbiba tartozik tavaly óta a tizennégy esztendős Nemes Réka is. De haladjunk sorjában, hiszen az eredmények sem jöttek egyik napról a másikra, amit emlékeiben kutatva ő maga is megerősít.

„Eleinte kicsit tartottam attól, hogy a kajakozásban sem leszek olyan jó, mint szeretném, de aztán Ildikó néninek és a csapatnak köszönhetően hamar belerázódtam a hajóba. Az is sokat segített, hogy a három évvel idősebb Anna nővéremet szintén sikerült a vízre csábítanom. Ő sohasem akart versenyezni, de hobbi szinten mindmáig kajakozik. A szüleink felváltva hordtak minket kocsival az edzésekre, de ma már Anna is vezet. A csoportunkban hamar megtaláltam az első páromat, Kovács Lillát, akivel 2014 nyarán, az első országos bajnokságunkon mini kajak párosban bronzérmet szereztünk. A következő év májusában, a maraton országos bajnokság 5 kilométeres távján az első helyen végeztünk. A nyári síkvízi országos bajnokságon ezüstérmesek lettünk. Mai párommal, Jenei Pannával 2016 nyarán szereztük első országos bajnoki érmünket, egy síkvízi bronzot. Nagy szomorúságunkra, ez nem volt elég a válogatottsághoz. Borúra derűként jött ősszel egy országos keretfeltöltő verseny. Bár ezen csak egyesben indulhattunk, mégis sikerült megcsípnünk egy második és harmadik helyezést, így mindketten bekerültünk a kölyök válogatottba! Talán ez volt az a verseny, ahol az egyéni ezüstéremmel sikerült leküzdenem a kezdeti szorongásaimat, mert őszintén szólva, eleinte sokkal izgulósabb versenyző voltam.”

Úgy tűnik, 2017-ben valóban felszabadultan szárnyalt a VVSI Jenei Panna – Nemes Réka párosa. A maratoni országos bajnokságon aranyérmet nyertek, a síkvízi versenyen pedig nemcsak a saját kölyök korosztályukban, henam a serdülők között is bajnoki címet szereztek! Ugyanezt a bravúrt megismételték a Sukorón rendezett Diákolimpián is. Tavaly semmivel sem adták alább. A maratoni országos bajnokság 10 kilométeres távján ezüstérmesek lettek. A síkvízi megmérettetésen Réka a K1-es hajójában ugyancsak a második helyen ért célba. Nagyon rövid, talán egy órányi pihenő után indult újra Pannával a K2-esek futamában, amely újabb országos bajnoki címet hozott nekik. Réka pedig a következő hétvégén, a serdülők országos bajnokságán még rá tudott tenni néhány lapáttal! Ahogyan az edzőjétől megtudtam, a teljesen elfogadott „versenyegyesülés” jegyében, az utolsó pillanatban jött felkérésre, negyedikként ült be a KSI-s serdülő lányok K4-es hajójába. Ez a formáció is országos bajnoki címet nyert!

Az idei tervek között szerepel, természetesen, a hasonlóan eredményes versenyzés az országos bajnokságokon, de van Rékának még egy nagy álma. Ki szeretne jutni az Olimpiai Reménységek Versenyére, amelyen tavaly Lengyelországban VVSI-s csapattársa és iskolai osztálytársa, Kövesdi Patrik a maga kategóriájában aranyérmet nyert. Mindketten a Kápolnásnyéki Vörösmarti Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Az intézmény hosszú elnevezése is sejteti, hogy a különböző korú gyerekeknek számos lehetőséget kínál. Mint Major Ildikó edzőtől megtudom, az elképzeltnél is többet. Az iskola kiemelten támogatja a vízi sportokat. Felmenő rendszerben már az egész alsó tagozatban működtetnek egy-egy ilyen szakosított osztályt, amelyek kihelyezett órákat tartanak a VVSI-ben. Réka alsós korában még nem voltak ilyen vízisport osztályok, de az iskola már akkor és azóta is kiemelten támogatja igazolt sportolóit. Most a gimnázium nulladik, nyelvi előkészítő osztályába jár, az eddig tanult német mellé az angol nyelvet vette fel. Amikor példaképeiről, további terveiről kérdezem, a beszélgetésünk váratlanul földrésznyire tágul.

„Igen, van példaképem, a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert magyar kajakosunk, Kozák Danuta. Az öt olimpiai bajnoki címéhez még szerzett további harminc aranyat a különböző Európa- és világbajnokságokon, de nem csak ezért szeretem. Szerintem igazán szorgalmas, kitartó élsportoló, s bár ő a legeredményesebb, mégis nagyon szerény. Többször láttam versenyezni. Az edzőnk, Ildikó néni 2015-ben egy kilenc fős mikrobusszal kivitt minket Milánóba, a világbajnokságra. Danuta ott is győzött. Sikerült a közelébe kerülnünk, nem nagyon mertünk hozzá szólni, de közös fotót készíthettünk vele. Tavaly apukámmal és a nővéremmel a portugáliai VB-n láttuk Kozák Danuta nagyszerű hármas győzelmét. Az érettségi után szeretnék én is felnőttként versenyezni és minél eredményesebb lenni, mert az nagyon jó dolog.”

Az edzője, Major Ildikó szerint erre akár a VVSI-ben is talál majd módot, hiszen a kiváló utánpótlás-nevelési feltételeket biztosító intézménynél a saját nevelésű felnőtt sportolók számára is nyílhatnak lehetőségek. S hogy milyen a serdülő kajakos Nemes Rékának a sikerekhez vezető útja? Érzékeltetésül álljon itt ebből csupán néhány kockakő. Edzőjével január derekán, egy hideg pénteki napon beszélgettem. Réka aznap reggel hatkor kezdett másfél órás tanmedencei tréninggel, utána ment iskolába. Délután öttől újabb kétórás edzés várta. Másnap, szombaton reggel nyolctól tízig prevenciós mélyizomerősítő tornával indítottak, majd fél óra múlva egy 10 kilométeres hegyi futásnak vágott neki a csapattal. Délután öttől kondizás és tanmedencei gyakorlatok voltak programon.

Így megy ez – mondhatnánk a klasszikus amerikai író szavajárásával. Annál is inkább, mivel Réka a picinyke szabadidejében leginkább olvasni szeret. Még nem döntötte el, hogy mi lesz, ha nagy lesz, de a megismert képességei és mentalitása alapján nem lehet kétségünk afelől, hogy nemcsak a vízen, hanem a parton is megállja majd továbbra is a helyét.